1. Låneskola
  2. Låneskola med Sharon Lavie: Avgifter

Låneskola med Sharon Lavie: Avgifter

Vilka olika avgifter utöver räntan kan du behöva betala när du lånar?

Låneskola med Sharon Lavie, sparekonom på Lendobloggen

2022-01-31

Ibland tillkommer det andra avgifter från banken när du lånar pengar, förutom räntan. Det kan handla om uppläggningsavgift och aviavgifter. Dessa ska täcka långivarens kostnader för att administrera ditt lån. När du lånar är det viktigt att se över vilka kostnader som finns med i avtalet eftersom det faktiskt kan ha en stor påverkan på hur dyrt lånet blir. Ju längre avbetalningstid desto dyrare blir lånet om det finns återkommande månadsavgifter. Ibland kan det finnas alternativ för dig som låntagare som kan göra att lånet blir billigare. Genom att tex välja att betala med e-faktura eller autogiro kan du slippa aviavgiften hos vissa långivare.

En annan aspekt som kan vara bra att veta är att du inte kan göra ränteavdrag för kostnader du har för lånet som inte är räntor. Därför kan det ibland vara bättre att välja ett lån med högre ränta och låga avgifter än tvärtom.

För att få en saklig så bra uppfattning som möjligt om vad ett lån egentligen kostar kan du fråga efter den effektiva räntan. I den effektiva räntan ingår både räntor och alla avgifter.

Exempel: Du vill låna 25 000 kr med en återbetalningstid på 5 år (annuitetslån).

Den ena långivaren erbjuder dig en ränta på 8%. Till det tillkommer en aviavgift på 50 kr varje månad och en uppläggningsavgift på 400 kr.

Total kostnad för lånet: 8 815 kr varav avgifter 3 400 kr och ränta 5 415 kr.

Du får göra avdrag med 30% på räntan vilket innebär att du totalt betalar 3 790 kr i ränta.

Total kostnad efter ränteavdrag: 3 790 kr + 3 400 kr = 7190 kr

Den andra långivaren erbjuder en ränta på 10% utan uppläggningsavgift och inga aviavgifter.

Effektiv ränta: 10,47%

Total kostnad för lånet: 6 871 kr varav avgifter 0 kr och ränta 6 871kr.

Du får göra avdrag med 30% på räntan vilket innebär att du totalt betalar 4 809kr i ränta.

Total kostnad efter ränteavdrag: 4 809 kr + 0 kr = 4 809 kr  Detta är ett exempel på hur det efter ränteavdrag kan vara billigare att välja långivaren med den högre räntan men lägre avgifter. Sharon Lavie, sparekonom Lendo.