1. Låneskola
  2. Låneskola med Sharon Lavie: Bankkort

Låneskola med Sharon Lavie: Bankkort

Vår sparekonom Sharon Lavie går igenom hur bankkort funkar.

Låneskola med Sharon Lavie, sparekonom på Lendobloggen

2022-03-28

Bankkort kan även kallas debetkort och karaktäriseras av att betalningssumman dras direkt från det konto som kortet är knutet till.

Bankkort till barn

Bankkort är ett populärt betalmedel för omyndiga upp till 18 år, som enligt lag inte får handla på kredit. Genom att välja rätt bankkort kan man säkerställa att barnet endast kan använda bankkortet på samma sätt som kontanter. När pengarna är slut på kontot går det inte att handla mer. Sådana kort är exempelvis Maestro- eller VISA Electronkort som kräver en direkt internetuppkoppling till banken.

Övertrassering

Väljer du ett VISA - eller Mastercardkort fungerar de även om det inte går att dra pengarna direkt. Det kan tex vara en fördel om internetuppkopplingen där du handlar inte är helt pålitlig. Dessvärre finns det en risk att kontot övertrasseras, om du inte har full koll på hur mycket pengar som finns på kontot. I sådana fall kan du bli debiterad en övertrasseringsavgift.

Kontokredit

Vuxna som vill kan teckna en kontokredit till det konto dit bankkortet är kopplat. Är pengarna slut på kontot går det alltså att utnyttja krediten. Den utnyttjade krediten kommer du även behöva betala ränta för ,som är ganska hög. När du för in pengar på bankkontot igen så betalas den utnyttjade kontokrediten samt räntan, tillbaka först. Du kommer alltså inte få en separat räkning för den utnyttjade krediten. Här kan du läsa mer om kreditkort, liksom i vår Låneskola om köp med kreditkort.

Tjänster kopplade till bankkort

Det är vanligt att andra tjänster ingår i ditt bankkort när du betalar med det. Exempelvis kan det ingå en reseförsäkring som kan fungera som komplement till hemförsäkringens reseskydd och erbjuda avbeställningsskydd. Det kan också ingå en allriskförsäkring som kan ersätta plötsliga och oförutsedda skador samt förlängd garanti för varor som du har betalat med ditt kort. Det är alltid bra att kontrollera vilka tjänster som är knutna till det bankkortet du väljer och vilka villkor som gäller.