1. Låneskola
  2. Låneskola med Sharon Lavie: Blancolån

Låneskola med Sharon Lavie: Blancolån

Vår sparekonom Sharon Lavie går igenom vad ett blancolån är för något.

Låneskola med Sharon Lavie, sparekonom på Lendobloggen

2022-02-28

Ett blancolån även ibland kallat för privatlån, är ett lån som inte har en säkerhet.  Det betyder att lånet inte är knutet till ett visst objekt som en bil eller en bostad. Eftersom det inte har en säkerhet får du många gånger betala en högre ränta för ett sådant lån än för ett lån med säkerhet.

Hur mycket kan jag låna?

Summan du kan få låna beror ofta på din egen ekonomi och kreditvärdighet. För varje ansökan du gör krävs att banken gör en kreditprövning för att bedöma din återbetalningsförmåga. Det kan röra sig om summor på mellan 10 000 kr och upp till 600 000 kr.

Hur mycket ränta och avgifter behöver jag betala?

Varje långivare har sina egna bedömningskriterier och sin egen prissättning. Det är inte ovanligt att erbjudanden kan skilja sig en hel del från en aktör till en annan. Det är inte heller säkert att den aktör som gav det bästa erbjudandet till din granne är det bästa alternativet för dig. Därför är det alltid klokast att jämföra olika erbjudanden. Det kan du göra enkelt genom att välja en jämförelsetjänst som Lendo. Då görs endast en kreditupplysning men du kan få svar från många olika långivare och enkelt välja den som passar dig och din ekonomi bäst.

När måste jag betala tillbaka?

Ett privatlån börjar du betala av redan från start. Det finns två olika återbetalningsmodeller den ena kallas rak amortering och den andra annuitet. Rak amortering innebär i korthet att du betalar tillbaka en fast summa av ditt lån varje månad och på det läggs räntan till. Med annuitet blir den totala summan fast varje månad men består mest av räntor till en början och till mindre del av amorteringar. Denna modell blir ofta dyrare än rak amortering. 

Som konsument har du ångerrätt

Det kan vara bra att veta att om du tar ett lån och sen ångrar dig, har du 14 dagars ångerrätt. Då ska du givetvis betala tillbaka hela summan du lånat till långivaren.