1. Låneskola
  2. Låneskola med Sharon Lavie: Medlåntagare

Låneskola med Sharon Lavie: Medlåntagare

Vår sparekonom Sharon Lavie går igenom begreppet medlåntagare i veckans låneskola.

Låneskola med Sharon Lavie, sparekonom på Lendobloggen

2022-01-25

Att vara medlåntagare eller medsökande innebär att du står på låneavtalet tillsammans med låntagaren. Du delar på så vis också på ansvaret för lånet tillsammans med en eller flera personer. Fördelen när flera ansvarar för lånet är att det ökar möjligheterna att få låna det beloppet ni vill ha bevilja. Det kan också innebära att ni kan få bättre villkor än om bara en person hade ansökt själv.

Var och en av de som står på låneavtalet är solidariskt ansvariga för lånet, innebär att var och en för sig ansvarar för att hela lånet blir betalt. Därför kan banken fritt kräva vem som helst av låntagarna att betala tillbaka hela lånesumman beroende på vem de anser har störst möjlighet att betala tillbaka lånet. Därmed ökar den totala säkerheten för banken och lånet kan lättare beviljas och villkoren förbättras.

Du behöver därför vara noga med att säkerställa att den du lånar pengar tillsammans med kan betala av sin andel annars faller ansvaret helt på dig. För bästa villkor är det bra att alla medlåntagare har en så bra och stabil ekonomisk situation som möjligt utan betalningsanmärkningar.

Om du är medlåntagare minskar också att dina möjligheter att ta ett lån om du själv skulle behöva låna pengar för egna behov i framtiden. Att du ansvarar för någon annans lån innebär alltså att din egen kreditvärdighet kan sjunka. Det är väldigt svårt att avsäga sig sitt ansvar som medlåntagare innan lånet är slutbetalt. Enda sättet att lösa ut sig själv i förtid är att någon annan går in som medlåntagare i ditt ställe med bankens godkännande.