1. Låneskola
  2. Låneskola med Sharon Lavie: Ränta

Låneskola med Sharon Lavie: Ränta

Varför betalar du ränta för pengarna du lånar från banken? Sharon Lavie förklarar.

Låneskola med Sharon Lavie, sparekonom på Lendobloggen

2022-02-07

Räntan är priset som du betalar banken för att få låna pengar. Hur mycket du behöver betala i ränta beror oftast på olika faktorer. En faktor är om det finns en säkerhet för lånet. Lånar du till ett boende tecknar du ofta ett lån med säkerhet i bostaden och kan därför få en lägre ränta än om du tar ett blancolån.

En annan faktor är ditt kreditbetyg. För att få ett bra kreditbetyg krävs bland annat att du skött din ekonomi, inte har några betalningsanmärkningar och har en regelbunden inkomst. Har du ett bra kreditbetyg erbjuds du en lägre ränta än om du har ett dåligt kreditbetyg.

Om du jämför du räntan mellan lån och krediter så har lån generellt lägre ränta än ett kreditkort. Därför kan ett lån vara ett bra alternativ när du behöver låna stora belopp som du inte kan betala av under kort tid eller om du vill lösa flera krediter och smålån som har en hög ränta.

Tänk på att när du lånar pengar så betalar du ränta på hela lånebeloppet medan du endast betalar ränta på de pengar du använt när du betalar med ditt kreditkort.

Man får göra avdrag för sina räntekostnader i deklarationen. Du får göra avdrag med 30 procent av dina räntekostnader upp till 100 00 kr. Har du högre räntekostnader får du göra avdrag med 21 % på den del som överstiger 100 000 kronor. Det kan vara bra att veta att man inte kan göra ränteavdrag för varken CSN lån eller för räntan som läggs på ditt skattekonto.