Hjälp via telefon 0771 - 13 13 10

Ordlista för lån

Amortering

Avbetalning på en skuld

Annuitet

För ett annuitetslån är månadskostnaden densamma under hela lånets löptid. Månadskostnaden för både ränta och amortering räknas ut baserat på lånets löptid. Normalt är andelen ränta i förhållande till månadskostnaden hög till en början men sjunker över tid samtidigt som amorteringsbeloppet ökar.

Autogiro

Automatiska betalningar som görs genom överföring från ett bankkonto.

Banksekretess

En lagstiftning som reglerar hur mycket information bankerna får dela med sig. Omfattar bland annat regler kring konton, skulder och tillgodohavanden oavsett om uppgiften är muntlig eller skriftlig.

Betalningsanmärkning

Är en notering hos företag som ger kreditupplysningar, t ex Upplysningscentralen (UC), om betalningssvårigheter. Den normala anledningen till en betalningsanmärkning är att Kronofogden fått ett krav från en eller flera kreditgivare.

Blancolån

Lån utan säkerhet

Effektiv ränta

Innebär en årlig räntesats beräknad på den totala kreditkostnaden, inkl uppläggningsavgift, aviagifter och andra kostnader på ett lånat belopp.

Kreditprövning

Innan ett lån eller kredit beviljas gör banken eller kreditinstitutet en kreditprövning för att pröva om konsumenten har ekonomiska förutsättningar att fullgöra avtalet. Ofta föregås kreditprövningen av en kreditupplysning.

Kreditupplysning

Registrerade skulder, tillgodohavanden och andra uppgifter som lämnas för bedömning av någons kreditvärdighet.

Kreditvärdighet

Förmågan att betala sina skulder.

Medsökande

En ytterligare person som står på lånet tillsammans med huvudsökande. Både huvudsökande och medsökande är solidariskt betalningsskyldiga vilket innebär att banken eller kreditinstitutet kan rikta sina krav till vem han vill av dem som är solidariskt betalningsansvariga.

Omfrågandekopia

En kopia av en kreditupplysning som tagits och visar information om dina uppgifter och vilka banker eller kreditinstitut som tagit del av dem.

Privatlån

Lån utan säkerhet

Rak amortering

Avbetalningen på skulden är densamma varje månad men den totala månadskostnaden inkl ränta minskar över tid allteftersom skulden minskar och därmed räntekostnaden.

Ränta

En procentsats som är bankens eller kreditgivarens påslag för att täcka risken och de administrativa kostnaderna för att låna ut pengar.

Skuldebrev

Ett skriftligt avtal som reglerar en skuld och återbetalningen av denna.

Upplysningscentralen (UC)

Ett företag som tillhandahåller kreditupplysningar. Ägs av Nordea, SEB, Handelsbanken, Swedbank, Danske Bank, Ålandsbanken och Länsförsäkringar.

lendo
1% ränterabatt

Ansök och jämför direkt

Lånebelopp:
Lånetid:

Ungefärlig kostnad: 1 166 kr/mån*

Genom att skicka in ansökan godkänner jag användaravtalet
Säkert & kostnadsfritt

*Räkneexempel: Annuitetslån 10 år. Effektiv ränta 7.34%. Ett lån på 100 000 kr kostar då 1 166 kr/månad (120 avbetalningar), dvs totalt 139 949 kr. Ingen start-/aviavgift. 7.10% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar).

Ett urval av våra långivare:

Vad tycker våra kunder?

Rejta Stars

Betyg: 4.51 317 röster

Källa Eniro

Säkerhet i världsklass

Lendo använder samma säkerhetslösningar som världens ledande banker och vi är fullt certifierade av DigiCert.

Vanliga frågor och svar

Kontakta kundservice:

Ring eller e-posta oss:

Telefon: E-post:
0771 - 13 13 10 kundservice@lendo.se
Öppettider:
Måndag - Torsdag 08:00 - 20:00
Fredag 09:00 - 17:00
Lördag 10:00 - 14:00
Lendo kundservice