1. Hem
  2. Privatbloggen
  3. Ekonomi-alfabetet: A...

Ekonomi-alfabetet: A - Avbetalning

Vi går igenom det ekonomiska alfabetet från A till Ö. Vi börjar med Avbetalning.

A för amortering, ekonomialfabetet

2/6/2020

Avbetalning är en typ av köp som blivit allt vanligare, kreditköp där man betalar för varorna i efterhand. Många tänker kanske inte på att de när de väljer att dela upp sin betalning innan de checkar ut i exempelvis betalflödet på webshopen att de då köper på kredit (tar ett lån) och att det kan bli kostsamt om man missar en faktura eller inte klarar av att betala av på utsatt tid.

Avbetalning kan vara en bra idé vid dyrare inköp, men läs noga avtalen innan du skriver på. Många större kedjor erbjuder räntefri avbetalning och om du vet att du kommer att klara av dina månadskostnader under den avtalade tiden kan det vara en bra affär. Skulle du behöva förlänga avtalstiden eller inte klarar av att betala av i tid är räntorna som tillkommer ofta höga och kan göra ditt inköp dyrare än du först tänkt.

Viktigt att komma ihåg att varje köp på avbetalning ses som en kredit och om du har många krediter utspridda så kan det påverka ditt kreditbetyg negativt om du behöver ansöka om lån. En bra idé om du har många mindre krediter och små lån kan vara att samla dina lån i ett större lån för att på så sätt få ner antal lån och även månadskostnaden om de mindre krediterna har hög ränta.

Taggar:

SAMLA LÅN

Samlade tjänster för en bättre privatekonomi

© 2018 Lendo AB / Org. nr: 556515-1627 / Västra Järnvägsgatan 21, 111 64 Stockholm