1. Hem
  2. Privatbloggen
  3. Ekonomi-alfabetet: B...

Ekonomi-alfabetet: B- borgen

Det kan vara svårt att hålla isär begreppen borgen, borgensman och borgenär, vi förklarar skillnaden.

Borgen vad är det - Lendos ekonomialfabet

2/7/2020

Borgen är ett vanligt begrepp i lånesammanhang, men vad innebär det? Det är en säkerhet för långivaren att gäldenären (låntagaren) har någon annan, som åtar sig att betala skulden i det fall att låntagaren själv inte skulle kunna göra det. Vanligtvis är det låntagarens egen inkomst och betalningsförmåga som ligger som säkerhet för ett lån, men om den inte anses räcka kan någon närstående kliva in som medsökande. Den som går i borgen för låntagaren kan vara antingen en privatperson eller juridisk person och kallas då för borgensman. Detta ska inte förväxlas med borgenär som är den som lånar ut pengar. 

Oftast används denna typ av säkerhet vid större lån, som när någon ska låna för att köpa ny bostad eller behöver ett billån eller liknande och inte har tillräckligt hög kreditvärdighet för att få bra villkor eller för låg egen inkomst.  

Det är även vanligt med en personlig borgen i företagslånsammanhang, speciellt när man ansöker om företagslån utan säkerhet. På så sätt använder man inte företagets fastigheter, inventarier eller maskiner som säkerhet. Utan generellt brukar en eller flera av ägarna göra sig personligt betalningsansvariga och därmed åta sig att betala hela lånet i det fall företaget hamnar i obestånd och inte förmår betala av lånet. 

Det är viktigt att läsa på ordentligt innan man åtar sig att gå i personlig borgen för någon, så man verkligen förstår vilka åtaganden som väntar. Kreditprövning görs på samma sätt som på låntagaren och även personliga tillgångar som fastigheter kan räknas in som säkerheter, se borgensman för mer information. 

Taggar:

PRIVATLÅN

Samlade tjänster för en bättre privatekonomi

© 2018 Lendo AB / Org. nr: 556515-1627 / Västra Järnvägsgatan 21, 111 64 Stockholm