Vad är effektiv ränta?

Hur hög kostnaden för ett lån blir syns inte enbart på den låneränta som en långivare uppger. Det tillkommer alltid avgifter och andra kostnader som ska betalas. Därför är det viktigt att ha koll på så kallad effektiv ränta - räntan plus alla övriga kostnader. 

Hur hög kostnaden för ett lån blir syns inte enbart på den låneränta som en långivare uppger. Det tillkommer alltid avgifter och andra kostnader som ska betalas. Därför är det viktigt att ha koll på så kallad effektiv ränta - räntan plus alla övriga kostnader. 

I stort sett alla vet att om man lånar pengar så tar långivaren ut en ränta på de lånade pengarna. Räntan kan variera mellan olika långivare och det är därför det är viktigt att ta hjälp av Lendo för att snabbt kunna göra en jämförelse. Räntan påverkas också av hur långivare bedömer en sökandes kreditvärdighet, så det är viktigt att se till att den är så hög som möjligt.

Hur väljer jag lån? 

Men när man ska välja det privatlån eller företagslån som är mest förmånligt är effektiv ränta det man ska titta på. Då ser man hur hög kostnaden för ett lån blir när allt är inkluderat. Långivare ska enligt lagen alltid uppge vilken den effektiva räntan blir. De flesta uppger även hur hög lånekostnaden per månad blir. Det är naturligtvis en stor hjälp för den som ska jämföra lån. 

Kostnaden för ett lån - effektiv ränta - består alltså av detta:

 • Amortering, det vill säga den summa som utgör en delåterbetalning av lånesumman.

 • Ränta, vilket är en procentsats som man betalar utöver det belopp som man har lånat.

 • Olika avgifter, vilket oftast är avgifter för uppläggning av lånet och avisering.

Spara pengar med färre lån

Om man tittar på effektiv ränta, så lönar det sig i regel alltid att samla lån om det är så att man har flera olika lån och krediter. Just kostnader och avgifter som följer med varje lån gör att det blir dyrare med en spridd lånebild. Så om du sitter i en sådan situation kan det verkligen löna sig att göra en jämförelse här på Lendo och se vad du kan spara på att samla dina lån hos en långivare.

Ett par saker som kan vara viktiga att tänka på när du lånar är att alltid titta på den effektiva räntan och att i möjligaste mån undvika “räntefria” avbetalningsköp (effektiv ränta på dessa lån kan hamna över hundra procent). Butiker och långivare använder ofta nominell ränta i sin marknadsföring vilket kan göra att man som konsument kan bli vilseledd, den effektiva räntan hittar man ofta i det finstilta vilket kan göra att den blir lätt att missa och ett till synes billigt lån blir istället dyrt. 

kr
år

Ungefärlig kostnad 2 838 kr/mån

Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och personuppgiftspolicyn

1
2

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 838 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 408 733 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Uppdaterat 2020-04-01

Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.
IKANO Bank lån
SEB lån
Swedbank lån

Vanliga frågor & svar

Kundtjänstmedarbetare

Kontakta oss

Öppettider under kristi himmelfärd

 • Måndag - Tisdag

  08:00 - 20:00

 • Onsdag

  08.00 - 17.00

 • Torsdag

  Stängd

 • Fredag

  09.00 - 17.00

 • Lördag

  10:00 - 14:00

 • Söndag

  10:00 - 14:00