1. Bolån
  2. Flytta bolån

Flytta bolån

För dig som har ett bolån och är på jakt efter en bättre ränta, omförhandla ditt bolån och sänk dina lånekostnader!

  • Endast en kreditupplysning hos UC

  • Svar från flera långivare

  • Låna tryggt och säkert

Ansök om att flytta ditt bolån på Lendo!

Vilken typ av lån vill du ta?
För dig som har ett bolån och är på jakt efter en bättre ränta!
Vill du låna mer när du flyttar ditt bolån?

Nuvarande bolån:

kr
150 00010 000 000
Illustration

Att flytta bolån är enkelt

Om du redan har ett bolån är det fullt möjligt att flytta det till en annan långivare. Och för att du lätt ska hitta bästa räntan och lånevillkoren, så kan du ta hjälp av oss. Med en enda ansökan och en enda kreditupplysning via UC får du flera erbjudanden från våra partners och kan i lugn och ro välja det lån som du tycker är bäst. Detsamma gäller om du samtidigt vill utöka ditt bolån.

Det är absolut inte svårt att flytta ett bostadslån från en långivare till en annan. Oavsett om det är bundet eller ej så är du alltid fri att byta långivare. Om det är bundet, så kan du bli skyldig att betala så kallad ränteskillnadsersättning till den ursprungliga långivaren.

Det är ett sätt för dem som lånar ut pengar att erhålla den ränta de kalkylerade med när du tog lånet. Men oftast tjänar du ändå på att flytta ditt lån till en långivare som erbjuder en lägre ränta. 

Du kan även utöka bolån

Att utöka bolån är lika lätt som att flytta. Behöver du renovera hemma eller bygga ut? För många brukar det då vara fördelaktigt att låna på huset eller lägenheten genom att utöka bolånet. Renovering av badrum, kök, nytt tak, ny altan eller dränering? När du ansöker så anger du hur stort sammanlagt lån du är intresserad av.

Din ansökan skickas sedan ut och granskas av de banker och långivare vi samarbetar med och de ger erbjudanden baserat på hela lånesumman som du uppgett. 

Hur mycket du får låna och vilka lånevillkor du får beror på i vanlig ordning hur långivarna bedömer din kreditvärdighet. Ring oss gärna på 0771-131310 om du undrar hur det går till när du behöver utöka eller omförhandla ditt bolån så går våra handläggare igenom det och kan besvara dina frågor och funderingar. 

Det är kostnadsfritt att förhandla om ditt bolån via Lendo, du ansöker tryggt och enkelt direkt här på sidan och vi hjälper dig igenom hela låneprocessen. Lendo är Sveriges största jämförelsetjänst för privatlån och företagslån och våra handläggare inom bolån är certifierade för att kunna handlägga just den typen av lån.

Så här ansöker du om att flytta bolån

Du börjar med att fylla i en ansökan här på Lendo.se. Till skillnad från när personer ansöker om privatlån genom oss, så kommer du som vill flytta bolån att bli uppringd av en handläggare inom 24 timmar. Våra bolånehandläggare är certifierade för att  hantera just denna typ av lån och kommer att hjälpa dig vid jämförelsen av de olika erbjudanden som du får, så att du hittar det som är absolut mest förmånligt för dig. 

Oavsett om du i nuläget amorterar eller inte, så behöver du be din befintliga långivare om ett så kallat amorteringsunderlag. Där kan en ny långivare se hur din amortering har beräknats och ge dig ett erbjudande som matchar de, så det är viktigt att ha ett sånt klart när du hittat det erbjudande som du vill gå vidare med. 

När du i samråd med handläggaren här på Lendo har valt det bästa erbjudandet, så kontaktas du av den långivare som du har bestämt dig för och flytten av ditt bolån kan påbörjas.

Bra anledningar att flytta bolån

Att välja att flytta bolån, och även utöka bolån, motiveras av i stort sett samma faktorer som får oss att byta långivare i andra sammanhang. Ingen vill ju betala mer än nödvändigt, så att hitta en långivare som är villig att erbjuda en lägre ränta eller bättre villkor när vi ska låna pengar är alltid intressant.

Och ofta går det att få ner sina bolånekostnader, men det är alltid viktigt att sig tid att jämföra och se vad olika erbjudanden innebär för hushållets ekonomi. Det ska vara lätt att jämföra och med hjälp av Lendo blir det enkelt. Så ta hjälp av oss när du har bestämt dig för att undersöka dina möjligheter att flytta bolån. Undrar du hur det fungerar att ansöka via Lendo? Ring oss på 0771-131310 så hjälper våra handläggare inom bolån dig med alla dina frågor. Har du en eller flera anmärkningar? Läs gärna mer om hur det fungerar att ansöka om bolån med betalningsanmärkning, du är alltid välkommen att höra av dig till oss med dina funderingar. 

Våra samarbetspartners

Bluestep bolån
Hypoteket bolån
Landshypotek bolån
Marginalen bolån
Nordax bank bolån
SBAB bolån
Skandia bolån
Svea bolån

HUR FUNGERAR LENDO?

Följ de tre enkla stegen nedan för att hitta rätt bolån för dig:

Sign bubble icon

Du fyller enkelt i ansökan direkt på hemsidan. En handläggare kontaktar dig inom kort och hjälper dig vidare med ansökan. Du förbinder dig inte till något när du jämför bolån via Lendo och ansökan är helt kostnadsfri.

Rank white bubble

Bankerna och långivarnas erbjudanden presenteras för dig av våra kunniga handläggare.

Handshake bubble icon

Välj bolånet som passar dig bäst! Den valda långivaren kommer att kontakta dig för att slutföra låneprocessen.

Sign bubble icon

Du fyller enkelt i ansökan direkt på hemsidan. En handläggare kontaktar dig inom kort och hjälper dig vidare med ansökan. Du förbinder dig inte till något när du jämför bolån via Lendo och ansökan är helt kostnadsfri.

Rank white bubble

Bankerna och långivarnas erbjudanden presenteras för dig av våra kunniga handläggare.

Handshake bubble icon

Välj bolånet som passar dig bäst! Den valda långivaren kommer att kontakta dig för att slutföra låneprocessen.

customer support

Psst, våra kunniga handläggare finns på plats längst hela processen för att besvara frågor och stötta dig!

wave
wave

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna

Du får låna så mycket som långivarna bedömer att din privatekonomi klarar av. Hur mycket du beviljas i bostadslån beror även på din belåningsgrad och den bostad du ska köpa.

Nej, räntan sätts av de långivare vi samarbetar med. Långivarna gör en bedömning av din ekonomiska situation samt framtida återbetalningsförmåga och avgör därefter om de kan erbjuda dig ett bolån och till vilken ränta.

Grundkraven för ett bostadslån via Lendo: 

  • Du måste vara minst 18 år

  • Du har eller ska köpa en bostad i Sverige som ska utgöra en säkerhet för lånet. 

  • Du är folkbokförd i Sverige 

  • Ring vår handläggare inom bolån på 0771-131310 så kan de gå igenom dina förutsättningar och grundkraven från våra banker och långivare. 

När du valt ett erbjudande hos Lendo för ditt bolån är det vanligt att du behöver skicka in kompletterande dokument för att styrka dina uppgifter till banken. Det kan exempelvis vara en lönespecifikation eller amorteringsunderlag. Dessutom behöver du bestämma hur bolånet ska läggas upp, dvs om du vill ha en fast eller rörlig ränta. När allt är färdigställt hos banken skickas skuldebreven ut till dig och efter signering kan bolånet betalas ut. 

Ja, även om ditt bolån är bundet så kan det flyttas, men då kan det tillkomma en så kallad ränteskillnadsersättning. Ränteskillnadsersättningen är en schablonersättning som banken har rätt till när du löser eller omförhandlar ditt bolån i förtid. Detsamma gäller alltså även om du säljer din bostad och du har ett bundet lån som ännu inte har löpt ut. För att räkna ut ersättningen tar man fram en jämförelseränta, som baseras på dagsaktuella räntor på bostadsobligationer. Räkna ut din eventuella ränteskillnadsersättning här på Konsumenternas verktyg.  

Däremot är det inte alltid det tillkommer en ränteskillnadsersättning eller kostar särskilt mycket. Det beror helt enkelt bland annat på när du band ditt lån, till vilken ränta samt på vilket lånebelopp. Kom ihåg att du behöver flytta hela ditt bolån vid en omförhandling av lån, inte delar av lånet.

Idag behöver du ha totala bolånet på samma bank/institut. Du kan alltså inte ha en del av bolånet i bank X och andra delen av lånet i bank Y. Det innebär att om en lånedel är rörlig och en lånedel är bunden kan du inte enbart flytta den rörliga delen och låta den bundna delen vara kvar hos din nuvarande bank.

Hela bolånet, inklusive bundna delar, måste därmed flyttas. Vid flytt av bundet lån kan det tillkomma en så kallad ränteskillnadsersättning (se mer på konsumenternas.se om det skulle kosta dig att lösa ditt/dina bundna lån).

Att ha bolånet uppdelat mellan olika banker var vanligare förr i tiden och framförallt på villor, men numera vill alltså banken/instituten ha så kallad förstahandspant på hela lånet. Med det sagt har du alltid möjlighet att omförhandla din rörliga ränta på din befintliga bank, eftersom det då inte sker en faktisk flytt, utan enbart omförhandling av räntan i en bank där du redan har hela ditt bolån.