1. Allt om lån
  2. Kontantinsats

Kontantinsats och bolånetak

Har du 15% sparat till din kontantinsats? Jämför lån till nya bostaden via Lendo!

  • Endast en kreditupplysning hos UC

  • Svar från flera långivare

  • Låna tryggt och säkert

Lendo, Sveriges största jämförelsetjänst för lån!

Vilken typ av lån vill du ta?
För dig som har hittat ditt drömboende och behöver ett bolån!

Bostadens pris:

kr
176 47120 000 000
Illustration

Kontantinsats

En kontantinsats är den del av ett lån till exempelvis en bostad som du måste stå för själv. En långivare kan bara låna ut 85% av köpeskillingen för en bostad. Det styrs av  Finansinspektionens bestämmelser och syftet är att förhindra att låntagare skuldsätter sig på en nivå som kan vara för hög.

Att spara till kontantinsats

Många som sparar pengar har som mål att köpa en bostad. Det är oftast inte möjligt att spara till hela beloppet som en bostad kostar, även om det förekommer, utan det som de flesta sparar till är kontantinsatsen. Det är inte helt ovanligt att föräldrar, far- och morföräldrar och andra vuxna i en familj eller familjens vänkrets, börjar spara för ett barn redan från födseln för att pengarna ska växa så att de räcker till en kontantinsats när barnet vuxit upp och vill flytta hemifrån.

Det finns sparmöjligheter som ger poäng i bostadsföretags kösystem, vilket även kan ge större möjlighet att få en hyresrätt i framtiden, vilket kan vara ett bra alternativ istället för eller i väntan på att köpa ett eget boende.

Kan man låna till kontantinsats?

Det finns möjligheter att låna pengar till kontantinsatsen. Det handlar då om privatlån, som även ibland kallas blancolån. Dessa låntyper är lån utan säkerhet, till skillnad från bostadslån där själva bostaden utgör en säkerhet. Privatlån är alltid dyrare än bolån och är därför ingenting att rekommendera för att finansiera kontantinsats vid ett bostadsköp.

Skillnaden mellan kontantinsats och handpenning

Ibland blandas begreppen kontantinsats och handpenning ihop, men det är två helt olika saker. Handpenningen vid ett bostadsköp brukar vara 10 % av priset för bostaden och brukar betalas i samband med kontraktsskrivning. Resten av köpeskillingen betalas senare när sånt som besiktning etc. är klart. Till skillnad från att låna till kontantinsats, så är det både vanligt och oftast helt oproblematiskt att ansöka om ett lån till handpenning och du kan ta hjälp av oss på Lendo för att ansöka.

Du fyller bara i ansökan här på hemsidan, sen får du låneerbjudanden från våra samarbetspartners och kan välja det erbjudande som du tycker är bäst för dig och dina ekonomiska förutsättningar. Trots att du får många erbjudanden, så tas bara en kreditupplysning via UC vilket alltid är bra för att bevara din kreditvärdighet. 

Kontantinsats och bolånetak

När du ska köpa en bostad behöver du spara ihop tillräckligt med pengar för en kontantinsats. En kontantinsats motsvarar minst 15 procent av bostadens marknadsvärde. Detta eftersom banken högst får låna ut 85 procent av bostadens värde med bostaden som säkerhet, detta kallas för bolånetak.

Bolånetaket gäller för alla nya lån tagna efter den 1 oktober 2010. Om du har ett lån sedan innan detta datum som du vill utöka räknas det som att du tar ett nytt lån, och bolånetaket gäller. Även säkerhetsbyte räknas som ett nytt lån. När du gör ett säkerhetsbyte köper du en ny bostad, men behåller ditt gamla lån i samma bank. Du byter säkerhet för lånet genom att sätta den nya bostaden i pant för lånet i stället för den gamla. Det är inte alltid banken går med på att göra ett säkerhetsbyte.

Om du behåller din bostad men vill flytta över lånet till en ny bank, så räknas det inte som ett nytt lån utifrån Finansinspektionens regler. Har du sedan innan 2010 ett lån med 90 procent belåning kan du alltså flytta lånet till en annan bank utan att bolånetakets regler måste appliceras på ditt lån.

Om du inte har 15 procent av bostadens värde i kontantinsats kan vissa långivare erbjuda blancolån.  Du ska dock räkna med att räntan på ett sådan lån är betydligt högre än för bolånet.

Tänk på att du förutom kontantinsatsen också behöver kunna betala avgifterna för lagfart och pantbrev om du köper ett hus.

Hur ansöker jag på Lendo?

Det är enkelt och smidigt att ansöka om lån direkt här på hemsidan. När du skickar in din låneansökan i formuläret ovan blir den behandlad av de banker och långivare vi samarbetar med, du har möjlighet upp till 40 låneerbjudanden på en enda ansökan och kreditupplysning. Du får oftast svar inom 1 minut på din ansökan och vi mailar dig så fort den är färdigbehandlad och samtliga långivare har fått möjligheten att titta på den. Sedan kan du välja erbjudandet med lägst ränta och bäst villkor för just dig. 

På Lendo kan du som är i bostadsköpartankar även jämföra bolån eller lånelöften med en ansökan direkt på hemsidan. Har du frågor eller funderingar kring hur det går till är du välkommen att ringa oss på 0771-131310 så hjälper vi dig.

Våra samarbetspartners

Bluestep bolån
Hypoteket bolån
Landshypotek bolån
Marginalen bolån
Nordax bank bolån
SBAB bolån
Skandia bolån
Svea bolån

HUR FUNGERAR LENDO?

Följ de tre enkla stegen nedan för att hitta rätt bolån för dig:

Sign bubble icon

Du fyller enkelt i ansökan direkt på hemsidan. En handläggare kontaktar dig inom kort och hjälper dig vidare med ansökan. Du förbinder dig inte till något när du jämför bolån via Lendo och ansökan är helt kostnadsfri.

Rank white bubble

Bankerna och långivarnas erbjudanden presenteras för dig av våra kunniga handläggare.

Handshake bubble icon

Välj bolånet som passar dig bäst! Den valda långivaren kommer att kontakta dig för att slutföra låneprocessen.

Sign bubble icon

Du fyller enkelt i ansökan direkt på hemsidan. En handläggare kontaktar dig inom kort och hjälper dig vidare med ansökan. Du förbinder dig inte till något när du jämför bolån via Lendo och ansökan är helt kostnadsfri.

Rank white bubble

Bankerna och långivarnas erbjudanden presenteras för dig av våra kunniga handläggare.

Handshake bubble icon

Välj bolånet som passar dig bäst! Den valda långivaren kommer att kontakta dig för att slutföra låneprocessen.

customer support

Psst, våra kunniga handläggare finns på plats längst hela processen för att besvara frågor och stötta dig!

wave
wave

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna

Nej, Lendo är ingen bank utan en låneförmedlare. Vi hjälper dig att jämföra lån så att du kan välja det bästa alternativet för dig och din ekonomi.

Är ni två personer som delar på ansvaret för lånet ökar möjligheterna att få beloppet ni vill ha beviljat och till bättre villkor än om bara en person ansöker själv. Att ni får bättre villkor beror på att bankerna ser det som säkrare om ni är två. Var dock noga med att den du tar med som medsökande inte befinner sig i en dålig ekonomisk situation med betalningsanmärkningar, utan att hen har en stabil och bra ekonomi som kan hjälpa er till ett lån med bra lånevillkor.

Endast en kreditupplysning hos Upplysningscentralen (UC) kommer att registreras på dig, men du kan få flera omfrågandekopior från de banker som har tittat på din kreditupplysning. I vissa fall kan fyra av våra samarbetspartners utöver detta inhämta ytterligare information via Dun & Bradstreet (före detta Bisnode) som tillägg till informationen från UC för att förbättra kvaliteten i kreditbeslutet. Detta påverkar inte din kreditvärdighet hos UC

Nej, din ansökan är inte bindande. Vi samlar in erbjudanden från banker och långivare som du sedan får ta ställning till och ta lån om det passar dina behov. Ditt lånelöfte är sedan giltigt i 30 dagar.

Ja, om din ekonomi har utrymme och marginal kan du efter en sedvanlig kreditprövning ha möjlighet att låna till delar av kontantinsatsen hos en del av våra samarbetspartners. Ett lån till kontantinsats kan inte utgöra själva bolånet, utan läggs upp som ett privatlån. Ett privatlån har i regel högre ränta än ett bolån.