1. Bolån
  2. Bolåneränta

Bolåneräntor - jämför bolåneränta med en ansökan

Jämför räntor på bolån genom att ansöka hos Lendo

Illustration

JÄMFÖR BOLÅN

Våra partners räntor för bolån

3 mån - 2 år

3 - 5 år

7 - 10 år

Partner

3 mån

1 år

2 år

Bluestep bolån
6,60-10,95%
-
-
Hypoteket bolån
-
-
-
Landshypotek bolån
4,95%
4,84%
4,44%
Marginalen bolån
6,01-11,66%
6,01-11,66%<br>
6,01-11,66%<br>
Nordax bank bolån
6,60-10,45%
-
-
SBAB bolån
4,77%<br>
4,67%
4,46%
Skandia bolån
5,34%
5,19%
4,84%
Svea bolån
6,70%
6,70%
6,70%<br>

Vad kostar ett bolån?

Det beror på hur mycket du lånar, vilken ränta du har och hur mycket du amorterar men låt oss göra ett enkelt räkneexempel. Lånebelopp: 1 000 000 kr, Ränta: 1,5%. Räntekostnad per månad: 1 250 kr. 2% amortering, blir cirka 1 700kr i månaden. Summa per månad: 2 950 kr. Inga avgifter. Räkneexemplet förutsätter oförändrad ränta under tiden.

Bolåneräntor

Bolåneränta är för många av oss en del av vår ekonomiska vardag. Speciellt om vi har bolån med rörlig ränta, som kan både bli dyrare och billigare med kort varsel. Det finns flera faktorer som avgör hur hög bolåneränta som just du ska betala och hur mycket du själv kan göra för att påverka den.

Bolåneränta och reporänta

En viktig faktor när det gäller speciellt bolåneränta är reporänta eller styrränta. Det är det redskap som Riksbanken använder för att reglera olika typer av förändringar i Sveriges ekonomi. Ofta handlar det om att försöka kontrollera en ökad inflation, som ju har stor påverkan på många plan, som kronans värde och priser på varor och tjänster. Reporäntan kan förenklat definieras som den ränta som marknadsbanker kan låna till och placera till i Sveriges riksbank.

Eftersom bankerna lånar pengar från Riksbanken för att finansiera sina bolån så kommer en höjning respektive sänkning av reporäntan att påverka den bolåneränta som de erbjuder sina kunder. 

Andra faktorer som påverkar din boränta

I slutändan är det dock inte reporäntan som helt avgör bolåneräntans utveckling, utan det är bankerna själva. Den ränta de enskilda bankerna erbjuder baseras på en mängd olika faktorer inklusive fluktuationer i reporäntan. Andra faktorer att ta hänsyn till är storleken på lånet, förändringar på räntemarknaden, bankens andel av bolånemarknaden och det allmänna konjunkturläget.

Eftersom bolåneränta kan skilja banker emellan är det viktigt att du jämför olika bankers ränta och villkor innan du fattar ett beslut om vilken bank du ska välja när du ska låna pengar till en bostad.

Olika typer av bolåneränta

Något annat som är viktigt att fundera över är om du vill ha fast eller rörlig ränta. Fördelen med fast ränta är att din ränta, så länge den är bunden, inte påverkas av förändringar i det allmänna ränteläget. Nackdelen, förutom att du oftast blir erbjuden en något högre boränta vid bindning, är att du inte kan flytta ditt lån till en annan bank utan att betala en avgift, och du behöver även ofta betala kallad ränteskillnadsersättning om du väljer att lösa in ett bundet lån i förtid. Fördelen med en rörlig ränta, så kallad tremånadersränta, är att du, när den korta löptiden på lånet är slut, snabbt kan säga upp lånet och byta bank om du skulle vilja det, alternativt binda ditt lån.

Nackdelen är att du inte vet vad din ränta kommer att bli i framtiden och vid en rejäl räntehöjning kan månadspriset snabbt bli väldigt högt. Vilken bindningstid du väljer är ännu en faktor som kommer att påverka procentsatsen på din boränta.

Fördelarna med att jämföra boräntor och lån via Lendo

Ansöker du om ditt bostadslån via Lendo kan du med en enda ansökan och kreditupplysning jämföra lånsummor, boräntor och villkor. Räntan du erbjuds avgörs av dina personliga ekonomiska förutsättningar, belåningsgrad och det objekt du söker ditt bolån för. Låneerbjudanden och de räntor du erbjuds baseras på din kreditvärdighet och den information du angett i din ansökan.

Lendo kan inte påverka vilken ränta du erbjuds, utan det är bankerna som gör bedömningen utifrån kreditupplysningen och den övriga informationen i låneansökan. Du förbinder dig inte till något genom att ansöka, har du frågor om hur det går till att ansöka eller kring vår process kan du ringa oss på 0771-131310 så hjälper vi dig. 

Våra samarbetspartners

Bluestep bolån
Hypoteket bolån
Landshypotek bolån
Marginalen bolån
Nordax bank bolån
SBAB bolån
Skandia bolån
Svea bolån

HUR FUNGERAR LENDO?

Följ de tre enkla stegen nedan för att hitta rätt bolån för dig:

Sign bubble icon

Du fyller enkelt i ansökan direkt på hemsidan. En handläggare kontaktar dig inom kort och hjälper dig vidare med ansökan. Du förbinder dig inte till något när du jämför bolån via Lendo och ansökan är helt kostnadsfri.

Rank white bubble

Bankerna och långivarnas erbjudanden presenteras för dig av våra kunniga handläggare.

Handshake bubble icon

Välj bolånet som passar dig bäst! Den valda långivaren kommer att kontakta dig för att slutföra låneprocessen.

Sign bubble icon

Du fyller enkelt i ansökan direkt på hemsidan. En handläggare kontaktar dig inom kort och hjälper dig vidare med ansökan. Du förbinder dig inte till något när du jämför bolån via Lendo och ansökan är helt kostnadsfri.

Rank white bubble

Bankerna och långivarnas erbjudanden presenteras för dig av våra kunniga handläggare.

Handshake bubble icon

Välj bolånet som passar dig bäst! Den valda långivaren kommer att kontakta dig för att slutföra låneprocessen.

customer support

Psst, våra kunniga handläggare finns på plats längst hela processen för att besvara frågor och stötta dig!

wave
wave

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna

Lendos tjänst är kostnadsfri och du förbinder dig inte till någonting genom att ansöka om ett bostadslån hos oss. Har du frågor om hur det går till kan du ringa våra handläggare certifierade inom bolån på 0771-131310 så hjälper de dig.  

Ja, på Lendo samarbetar vi med banker och långivare som kan ha möjlighet att hjälpa dig trots anmärkning. Har du frågor om Lendo bolån eller om annat i samband med ansökan, hör av dig till oss på 0771-131310 så hjälper vi dig.

Nominella räntan är den kostnad du betalar för ditt bolån. Den räknar inte in andra eventuella avgifter, till skillnad från den effektiva räntan.

Effektiva räntan är den kostnad du betalar för bolånet samt övriga kostnader kopplade till lånet t.ex. Uppläggningsavgift.

Grundkraven för ett bostadslån via Lendo: 

  • Du måste vara minst 18 år

  • Du har eller ska köpa en bostad i Sverige som ska utgöra en säkerhet för lånet. 

  • Du är folkbokförd i Sverige 

  • Ring vår handläggare inom bolån på 0771-131310 så kan de gå igenom dina förutsättningar och grundkraven från våra banker och långivare. 

Nej, räntan sätts av de långivare vi samarbetar med. Långivarna gör en bedömning av din ekonomiska situation samt framtida återbetalningsförmåga och avgör därefter om de kan erbjuda dig ett bolån och till vilken ränta.