1. Företagslån
 2. Företagslån enskild firma

Lån till enskild firma - ansök om företagslån

Ansök om företagslån för din enskilda firma hos Lendo. Du kan ansöka om lån upp till 3 miljoner kronor och jämföra på endast en minut.

 • Kostnadsfritt - ej bindande ansökan

 • Jämför enkelt räntor & totalkostnad

 • Få billigaste lånet till ditt företag

 • Sveriges största låneförmedlare

Ansök & jämför företagslån för enskild firma på Lendo!

Vad tycker våra kunder?
kr
50 0003 000 000
år

(Ansökan är inte bindande)

Våra samarbetspartners

Svea Bank företagslån & privatlån
Aros Kapital företagslån
Froda företagslån
Marginalen bank lån
Avida finans lån & företagslån
Corpia företagslån
Qred företagslån
Capcito företagslån

HUR FUNGERAR LENDO?

Jämför företagslån snabbt, enkelt och kostnadsfritt. Så här går det till:

1. Gör en ansökan

Fyll i din ansökan digitalt. Det tar runt 2 minuter.

2. Jämför erbjudanden

Lendo samlar erbjudanden från upp till 18 långivare

3. Välj det bästa lånet

Välj det erbjudande som passar ditt företag bäst.

Företagslån enskild firma - låna pengar som enskild företagare

De flesta företag, oavsett bolagsform hamnar någon gång i situationen att de behöver få in ytterligare kapital. Beroende på lånets syfte finns det flera alternativ för företag i behov av likviditet, allt från traditionella lån, till factoring (fakturaförsäljning), företagskredit eller kanske en checkkredit. Hur mycket ett företag beviljas att låna beror på företagets förutsättningar och långivarnas riskbedömning. 

Företagslån till enskild firma jämfört med till aktiebolag

Att ansöka om lån till en enskild firma är inte samma sak som när du tar ett företagslån för aktiebolag. I ett aktiebolag är det den juridiska personen i bolaget som tecknar lånet och bolaget är skyldigt att betala räntor och amortera av på lånet. I de allra flesta fall krävs en personlig borgen för ett lån till aktiebolag, även om själva aktiebolaget också agerar säkerhet för banken eller långivaren. 

En enskild firma kräver till skillnad från ett aktiebolag ingen kapitalinsats av ägaren vid uppstart och är ett  populärt val när du som privatperson vill testa en företagsidé för att se om den kan bära. När du startar en enskild firma blir du ensam ägare och även ensamt ansvarig för att avtal och verksamhet följs och sköts korrekt. 

Det går snabbt att starta enskild firma och i princip behöver du bara ordna en F-skattsedel hos Skatteverket för att kunna registrera ett F-skattebevis för att sedan kunna betala skatter, moms och andra avgifter kring din verksamhet och för att kunna fakturera dina kunder. Enskild firma är den vanligaste företagsformen i Sverige, mycket beroende just på enkelheten och att inget kapital är ett krav vid start av bolaget.  

Eftersom du som privatperson och företaget är ett och samma är det extra viktigt att noga tänka över eventuella lån och hur stor lånesumma du ansöker om. När du ansöker om lån för en enskild firma är det din privata ekonomi som står som säkerhet för lånet. Alla skulder i bolaget blir med andra ord även dina privata skulder.  

Vad ska jag tänka på om min enskilda firma behöver ett företagslån? 

Innan du ansöker om ditt lån, gör en grundlig genomgång av företagets ekonomi. Ha en tydlig plan för vad pengarna ska gå till och hur lånet ska återbetalas. Har du möjlighet så ta gärna hjälp av en revisor som kan hjälpa dig se över bolagets ekonomi, det är bra för din personliga ekonomiska trygghet och fungerar även som en extra trygghet för banker och långivare i samband med en ansökan. I och med att din personliga ekonomi är detsamma som bolagets ekonomi är det extra viktigt att du när du ansöker har gjort allt du kan för att ha ett så bra kreditbetyg som möjligt.

Se över innan ansökan: 

 • Gör en egen kreditkontroll på minuc.se för att se om du har krediter, anmärkningar eller annat som kan ligga dig i fatet vid ansökan. 

 • Har du betalningsanmärkningar? När går dessa ut i så fall, kanske är det värt att vänta tills de inte ligger kvar längre? 

 • Lånets storlek - låna inte mer än du behöver. Ansök inte om lån till din enskilda firma om det inte är ett måste, du skuldsätter dig själv i samband med lånet.   

 • Plan - har du en tydlig plan för vad lånet ska gå till? 

 • Ett privatlån kan vara ett alternativ för dig som lånar till enskild firma eftersom företagets ekonomi är samma som din privata ekonomi. 

 • Jämför - oavsett om du väljer att ta ett blancolån eller ett företagslån lönar det sig att jämföra så du vet att du fått bästa möjliga lån till lägsta totalkostnad, sett till ditt och företagets förutsättningar.  

Kan jag få ett företagslån trots betalningsanmärkningar? 

Varje långivare/bank gör en individuell bedömning av din ansökan och baserat på denna bedömning tas ett beslut om huruvida du erbjuds ett lån eller ej. Betalningsanmärkningar kan påverka dina eventuella låneerbjudanden och villkor. Behöver du hjälp eller har funderingar kring ansökningsprocessen eller långivarnas bedömning är du välkommen att höra av dig till våra rådgivare på 0771-131310.  

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna

Som privatperson finns den kvar i 3 år från det att anmärkningen registrerades. För juridiska personer (företag) ligger uppgifterna kvar i 5 år. Du kan läsa mer om detta hos Kronofogdemyndigheten.

Detta sätts individuellt för varje långivare för företagslån. Majoriteten av de kreditinstitut vi samarbetar med tar inte ut någon kostnad för att förtidslösa lånet, dock kan det förekomma att långivaren tar ut en avgift för det belopp som återbetalas. Om så är fallet står detta tydligt i erbjudandet när du jämför alternativen mellan varandra.

Beroende på vilken långivare som du väljer så kan det ta olika lång tid för dig att erhålla dina pengar. Mycket beror på hur snabbt du inkommer med kompletteringar som långivaren efterfrågar.

 • I de fall då du kan signera skuldebrevet digitalt utbetalas lånet ofta inom en till två dagar efter godkänd signatur

 • I de fall då skuldebrev skickas till dig per post tar det ofta 2-5 arbetsdagar innan pengarna finns på ditt konto då banken måste motta det påskrivna skuldebrev i retur

Avvikelser kan förekomma då Lendo inte kan påverka hur lång tid varje bank behöver för att behandla ditt ärende.

Nej det behöver du inte, avgifterna på ditt företagslån är momsbefriade.