1. Företagslån
 2. Checkkredit

Vad är en checkkredit?

De allra flesta företag behöver någon gång under affärsresans gång ta in mer kapital. Anledningarna kan variera, det kan handla om allt från expansionsplaner till att lösa problem med kassalikviditet. Vissa av de banker och långivare vi samarbetar med på Lendo erbjuder checkkredit. Nedan går vi igenom låneformen och presenterar även alternativ för ditt företag.   

 • Ansök på 1 minut

 • Se ditt företags låneutrymme

 • Kostnadsfri ansökan - ej bindande

 • Jämför låneerbjudanden 

Läs mer om checkkrediter & företagslån nedan! 

Vad tycker våra kunder?
kr
50 0003 000 000
år

(Ansökan är inte bindande)

Våra samarbetspartners

Svea Bank företagslån
Aros Kapital företagslån
Froda företagslån
Marginalen bank lån
Avida finans lån & företagslån
Corpia företagslån
Qred företagslån
Capcito företagslån

HUR FUNGERAR LENDO?

Jämför företagslån snabbt, enkelt och kostnadsfritt. Så här går det till:

1. Gör en ansökan

Fyll i din ansökan digitalt. Det tar runt 2 minuter.

2. Jämför erbjudanden

Lendo samlar erbjudanden från upp till 17 långivare

3. Välj det bästa lånet

Välj det erbjudande som passar ditt företag bäst.

Hur skiljer sig checkkredit från lån? 

Kärt barn har många namn brukar det heta. Och detta stämmer i allra högsta grad in på termen checkkredit, som även kallas checkräkningskredit eller företagskredit bl.a. En stor skillnad mellan en checkkredit och ett vanligt företagslån är att en beviljad checkräkningskredit inte kostar dig något förrän du börjar använda den, inga räntekostnader behöver betalas innan du börjar utnyttja krediten. Du betalar också endast för den summa av checkkrediten som kommer till användning, inte för den totala summa som beviljats ditt företag. 

Får ditt företag en checkkredit beviljad finns den snabbt tillgänglig att användas på företagets konto och ingen räntekostnad utgår förrän innevarande eget kapital på kontot uttömts. Beroende på vilken bank eller långivare som beviljat krediten kan det utöver räntekostnaden även tillkomma en månadskostnad (ofta fast) eller årlig avgift som du behöver betala även innan du börjar nyttja krediten. Detta varierar dock mellan olika långivare.  

När ditt företag väl börjar nyttja checkkrediten betalar du även ränta utöver amorteringen. En sådan här kredit är en bra och snabb lösning för de företag som vet att de kan komma att behöva återkommande tillskott av kapital under en period och kan betala tillbaka när likviditeten ökar. 

En ytterligare skillnad mellan en checkkredit och ett vanligt lån för företag är att du i praktiken betalar två räntor när du väljer att ta en checkräkningskredit. Då betalar du en så kallad dispositionsränta (ränta på det belopp du använt) och kontraktsränta som är räntan satt för hela kreditbeloppet.  

Hur fungerar det med checkkredit? 

Uppsättningen som sådan är att ditt företag ingår ett avtal med en bank eller annan långivare där de beviljar dig kreditutrymme upp till ett visst antal kronor som företaget kan nyttja som mest och med en fastställd löptid där checkräkningskrediten är tillgänglig. Ofta krävs någon form av säkerhet för dessa krediter, liksom för lån för företag, såsom personlig borgen eller pantbrev eller liknande. 

Bra att hålla i minnet: 

 • Checkkredit kan vara kostnadsfri för ditt företag fram tills den börjar användas. 

 • Krediten har liksom vanliga lån en löptid och kan heller inte nyttjas hur mycket som helst. 

 • Räntekostnaden kommer att baseras på den bedömning långivaren gör av ditt företag. 

 • Har ditt företag återkommande, mindre likviditetsproblem och är i behov av snabbt inflöde av kapital är checkkredit ett bra alternativ. Om det å andra sidan handlar om en fastställd engångskostnad kan ett vanligt lån vara ett mer fördelaktigt alternativ.  

Många väljer att ta en check-/checkräkningskredit då den är ett snabbt alternativ. Många av bankerna och långivarna vi samarbetar med på Lendo har helt online processer och handläggning av ansökningar vilket betyder att du vid en låneansökan för ditt företag snabbt och enkelt kan jämföra olika låneerbjudanden. Oftast får du svar på din ansökan inom några timmar, men vi rekommenderar att du väntar med att välja tills din låneansökan är helt färdigbehandlad (24h) för att låta samtliga långivare behandla den.

Du förbinder dig inte till något genom att ansöka och det är helt kostnadsfritt att jämföra lån och checkkrediter här hos oss på Lendo. 

Vissa av de långivare vi samarbetar med erbjuder checkkrediter eller företagskrediter utöver traditionella privatlån och företagslån. Du ansöker om krediten när du gör en ansökan om lån för ditt företag, de långivare som tillhandahåller dessa krediter kan då välja att erbjuda dig en sådan - det kommer i så fall stå tydligt i ditt erbjudande.

Vilka är kraven för att beviljas en checkräckings-/checkkredit? 

Kraven brukar se likadana ut som för ett traditionellt lån, företaget måste ha en giltig svensk bolagsform (aktiebolag, enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag). Ett grundkrav brukar vara att verksamheten ska ha varit igång i minst sex månader, sedan brukar även omsättningskrav tillkomma och att i alla fall en av ägarna är bosatt i Sverige. Vissa långivare kan även ställa krav på någon typ av säkerhet, det kan handla om t.ex. pantsättning eller personlig borgen. 

Vad tittar långivare på när de bedömer mitt företag?  

Kraven kan variera beroende på långivare, överlag tittar de flesta på följande punkter när de bedömer företaget och baserat på dess slutliga scoring hos långivaren eller banken sätts sedan räntesatsen och beslut tas om huruvida en kredit ska beviljas eller ej: 

 • Finanserna i bolaget - Hur ser lönsamheten ut? Kassaflöde, eventuell vinst och balansräkning. 

 • Ålder på företaget - Hur länge har det varit verksamt? 

 • Betalningsanmärkningar - Hur har tidigare åtaganden skötts? Finns en aktiv skuld hos Kronofogden, eller har det funnits en sådan?  

 • Säkerhet - Finns det möjlighet till pantsättning eller personlig borgen? Ofta väljer många småföretagare att själva gå i personlig borgen för sitt företag. 

 • kreditbetyg företag 

Betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden försvårar möjligheterna att få en kredit eller lån beviljat. Det är inte omöjligt, men gör det svårare då ditt företag bedöms som en högre risk för långivaren. De banker och långivare vi samarbetar med på Lendo tar hänsyn till dig och ditt företags framtida potential, bedömningen görs på din nuvarande och framtida återbetalningsförmåga. 

Checkkredit utan UC 

Ansöker du om ett företagslån hos oss på Lendo tas endast en enda kreditupplysning via UC på ditt företag, trots att du får möjlighet att jämföra låneerbjudanden från flera banker och långivare. Banker och långivare måste enligt lagen om god kreditgivningssed ta en kreditupplysning (göra en kreditbedömning) innan de beviljar ett lån, dock finns det fler kreditupplysningsföretag än UC så det är möjligt att beviljas lån utan UC

Lendo erbjuder i dagsläget inte jämförelser av enbart checkkredit eller företagskredit, däremot kan du snabbt och enkelt ansöka om och jämföra ett traditionellt lån till företag i formuläret här ovan och även få erbjudanden om checkkredit från vissa av långivarna. Du förbinder dig inte till något genom att ansöka, du får en snabb överblick över ditt företags låneutrymme och dina eventuella låneerbjudanden är giltiga i 30 dagar.       

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna

Vissa av våra samarbetspartners erbjuder checkkrediter. Dock presenteras dessa som företagslån när du ansöker. Hos oss på Lendo kan du jämföra traditionella företagslån och enkelt välja det med bäst förutsättningar för dig och ditt företag. Om du har frågor angående våra processer eller vill ha mer information är du välkommen att höra av dig till våra duktiga medarbetare på 0771-131310

För att kunna göra en ansökan för företagslån behöver du ha ett registrerat företagsengagemang på företaget. Det innebär i praktiken en ledande roll i företaget, så som att är man är VD, styrelsemedlem eller suppleant i styrelsen. Genom att logga in med BankID kan vi enkelt hitta företagets uppgifter och effektivisera på hela ansökningsprocessen.

Företaget måste vara registrerat i Sverige och vara aktivt.

Räntan sätts inte av Lendo utan av de banker och långivare som Lendo arbetar med.

Varje långivare behandlar din ansökan individuellt och den ränta som företaget erhåller bestäms utifrån den kreditupplysning som utförs av bankerna och låneinstituten samt deras interna riskbedömningar av Företaget (och eventuell borgensmans) återbetalningsförmåga och kreditrisk. Därför kan räntan variera mellan olika långivare och det är viktigt att jämföra så många långivare som möjligt för att hitta den lägsta räntan för företaget.

VIKTIGT: Du måste skicka in en ansökan för att få reda på vilken ränta långivarna kan erbjuda dig.