Borgensman - ett ansvarsfullt åtagande

Att ställa upp som borgensman är många gånger att hjälpa någon att låna pengar för att t.ex. skaffa en bostad eller starta en rörelse. Det är fint att kunna bidra, men det är viktigt att vara medveten om exakt vilket ansvar det innebär - för ofta går det ju bra, men tyvärr inte alltid.

Att ställa upp som borgensman är många gånger att hjälpa någon att låna pengar för att t.ex. skaffa en bostad eller starta en rörelse. Det är fint att kunna bidra, men det är viktigt att vara medveten om exakt vilket ansvar det innebär - för ofta går det ju bra, men tyvärr inte alltid.

Vad är egentligen en borgensman?

Det är inte helt ovanligt att man blandar ihop begreppet borgensman med borgenär, men två liknande ord kunde inte vara mer skilda åt när det gäller betydelse. Vi får en liten ledtråd om vi tittar på vad man förr kallade det som vi idag kallar borgensman. Då användes ofta ordet löftesman, även vid giftermål och dylikt. Det var en person som lovade att betala ett lån eller se till att ett löfte om pengar infriades. En borgensman är på samma sätt en fysisk eller juridisk person som tar ekonomiskt ansvar för en gäldenär. En person lånar alltså och borgensmannen tar ansvar för att skulden betalas. 

Kan borgensman även kallas något annat?

När du ansöker om att få låna en summa pengar bedöms alltid din kreditvärdighet. Om det visar sig att din ekonomi eller livssituation är sån att långivaren blir osäker på om du klarar att betala ränta och amortering, kan man kräva att du har en medsökande eller medlåntagare. Det är detsamma som att ha en borgensman och åtagandet innebär samma sorts ansvar.

Vad bör man tänka på innan man blir borgensman?

När du blir borgensman så tar du ansvar för att en skuld blir betald. Du är lika ansvarig för detta som låntagaren själv är. Det här ansvaret upphör först när skulden är helt betald. Men en låntagare kan be att få byta borgensman, och då upphör allt ansvar som den första borgensmannen haft. Men borgensmannen själv kan inte be om att åtagandet ska upphöra. 

Därför är det viktigt att tänka igenom saken mycket noga innan du förbinder dig att bli borgensman. Du kan begränsa ditt ansvar till att bara gälla upp till ett visst belopp, eller sätta en tidsgräns där endast lån tagna före ett visst datum omfattas av borgensansvaret. Om du funderar på att bli medlåntagare vid sidan av din partner bör du vara medveten om att ditt ansvar inte försvinner vid separation, skilsmässa eller dödsfall.

kr
år

Ungefärlig kostnad 2 838 kr/mån

Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och personuppgiftspolicyn

1
2

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 838 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 408 733 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Uppdaterat 2019-12-30

Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.
IKANO Bank lån
SEB lån
Swedbank lån

Vanliga frågor & svar

Kundtjänstmedarbetare

Kontakta oss

Öppettider

 • Måndag - Torsdag

  08:00 - 20:00

 • Fredag

  09:00 - 17:00

 • Lördag

  10:00 - 14:00

 • Söndag

  10:00 - 14:00