Ring

lendo logo
  1. Allt om lån
  2. Kreditvärdighet

Kreditvärdighet

Kreditvärdighet är en viktig faktor när du ska låna pengar. Hur hög din kreditvärdighet är avgör hur mycket du kan få låna, liksom vilken ränta du får på ett lån och kan påverka även andra villkor. För företag kan kreditvärdigheten bland annat påverka möjligheterna att få en företagskredit .

Ett mått på din betalningsförmåga

När en långivare ska ta ställning till om den ska bevilja ett lån eller inte, är det naturligt att det är låntagarens möjligheter att betala tillbaka lånet som står i fokus. Den bedömningen görs alltid, oavsett om det gäller privatlån eller företagslån.

Det långivaren vill se är en samlad bild av hur liten eller hög risken är att låntagaren inte kan betala sina amorteringar av lånet. Därför använder man sig av olika tjänster som erbjuder den typen av sammanställningar av de olika faktorer som är intressanta för att avgöra hur hög kreditvärdighet en privatperson eller ett företag har.

Hur ser din livssituation ut?

Att bedöma en låntagares livssituation handlar om att titta på hur stabil den verkar vara. Det kan vara frågor som: Har personen fast anställning? Finns det barn i hushållet och hur gamla är de? Plus allt annat som  kan påverka en persons eller en familjs omständigheter. Allt som kan medföra ökade kostnader påverkar ju betalningsförmågan. Vid en bedömning av kreditvärdigheten försöker man beräkna hur stor sannolikheten är för att en sådan förändring kommer att hända.

Din inkomst - vad räknas?

Det som räknas som inkomst är inkomst av tjänst, inkomst av näringsverksamhet och inkomst av kapital. Däremot räknas inte bidrag som inkomst, så barnbidrag, bostadsbidrag och eventuella andra bidrag räknas inte när man bedömer din kreditvärdighet. Att få ekonomiskt bistånd påverkar kreditvärdigheten genom att det blir en viktig del av bedömningen av din livssituation.

Hur ser dina utgifter ut?

Vid en kreditbedömning tar man fasta på de stora utgifterna, eftersom de är de utgifter som är svårast att påverka. En stor utgift för de flesta är kostnaden för boende. Det finns självklart undantag, och om du tillhör dem som inte betalar så mycket för ditt boende, så höjer det din kreditvärdighet. Men att ha en större boendekostnad måste inte betyda att man får en dålig kreditvärdighet, eftersom det är den samlade bilden av låntagarens ekonomi som avgör.

En annan relativt stor utgiftspost är de kostnader man har för barn i vissa åldrar. Det är därför det är intressant hur många barn man har och hur gamla de är. Utifrån deras ålder kan man räkna ut ungefär hur stor utgiften blir.

Sen räknas även alla lån och krediter som du redan har in bland dina totala utgifter. Om du har många olika lån eller krediter kan det påverka din kreditvärdighet, så förutom möjligheten att få ner dina kostnader är även det ett starkt skäl till att samla lån och krediter. 

Minimera antalet kreditupplysningar

Om flera aktörer tar kreditupplysningar på dig, så kan det påverka din kreditvärdighet. Därför är det bra att begränsa antalet när du ansöker om exempelvis ett blancolån. Genom Lendo får du förslag från många långivare, men det tas bara en kreditupplysning. Det gör att din kreditvärdighet inte påverkas på ett negativt sätt.

  1. Allt om lån
  2. Kreditvärdighet

Kreditvärdighet

Kreditvärdighet är en viktig faktor när du ska låna pengar. Hur hög din kreditvärdighet är avgör hur mycket du kan få låna, liksom vilken ränta du får på ett lån och kan påverka även andra villkor. För företag kan kreditvärdigheten bland annat påverka möjligheterna att få en företagskredit .

kr
10 000600 000
år

Ungefärlig kostnad

3 158 kr/mån

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 6.98%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2023-10-06.

Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 33,75%. Räntespann mellan: 4,70%-33,75%.

Vad tycker våra kunder?

Våra samarbetspartners

IKANO Bank lån
SEB lån
Santander bank lån
ICA Banken lån
Resurs lån och företagslån
DNB privatlån
Bigbank lån
Collector bank lån

HUR FUNGERAR LENDO?

Jämför lån snabbt, enkelt och kostnadsfritt. Så här går det till:

1. Gör en ansökan

Fyll i din ansökan digitalt. Det tar runt 2 minuter.

2. Jämför erbjudanden

Lendo samlar erbjudanden från upp till 40 långivare

3. Välj det bästa lånet

Välj det erbjudande som passar dig bäst.

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna

Endast en kreditupplysning hos Upplysningscentralen (UC) kommer att registreras på dig, men du kan få flera omfrågandekopior från de banker som har tittat på din kreditupplysning. I vissa fall kan två av våra samarbetspartners utöver detta inhämta ytterligare information via Dun & Bradstreet (före detta Bisnode) som tillägg till informationen från UC för att förbättra kvaliteten i kreditbeslutet. Detta påverkar inte din kreditvärdighet hos UC

När du ansöker om lån via Lendo tas endast en kreditupplysning via Upplysningscentralen (UC), trots att du kan få erbjudanden från upp till 40 banker och långivare (vid ansökan om privatlån). Det du fått är omfrågandekopior, långivarna måste skicka ut dessa till dig när de tagit en titt på din ansökan.

I enstaka fall kan vissa av de banker och långivare vi samarbetar ta in kompletterande information från andra upplysningsföretag i sin kreditbeslutsprocess.

Om du har fått avslag på din låneansökan så kan det finnas saker för dig att göra för att få dina framtida låneansökningar godkända. Kreddy är en app som visar ditt personliga kreditbetyg Ditt kreditbetyg symboliserar hur din privatekonomi och kreditvärdighet ser ut. Med hjälp av Kreddy får du snabbt koll på dina lån och krediter och du får även tips hur du kan förbättra din kreditvärdighet. Ju bättre betyg du har, ju större chans är det att få dina låneansökningar godkända och till bättre villkor. Du kan läsa mer om appen på kreddy.se/

Behöver du hjälp?

Kom i kontakt med oss

Öppettider Bolån

Måndag - Torsdag

09:00 - 17:00

Fredag

09:00 - 16:00

Lördag

STÄNGT

Söndag

STÄNGT

Öppettider övriga produkter

Måndag - Torsdag

08:00 - 20:00

Fredag

09:00 - 17:00

Lördag

10:00 - 14:00

Söndag

10:00 - 14:00

Öppettider Bolån

Måndag - Torsdag

09:00 - 17:00

Fredag

09:00 - 16:00

Lördag

STÄNGT

Söndag

STÄNGT

Öppettider övriga produkter

Måndag - Torsdag

08:00 - 20:00

Fredag

09:00 - 17:00

Lördag

10:00 - 14:00

Söndag

10:00 - 14:00