Kreditvärdighet är en viktig faktor när du ska låna pengar. Hur hög din kreditvärdighet är avgör hur mycket du kan få låna, liksom vilken ränta du får på ett lån och kan påverka även andra villkor. För företag kan kreditvärdigheten bland annat påverka möjligheterna att få en företagskredit .

Kreditvärdighet är en viktig faktor när du ska låna pengar. Hur hög din kreditvärdighet är avgör hur mycket du kan få låna, liksom vilken ränta du får på ett lån och kan påverka även andra villkor. För företag kan kreditvärdigheten bland annat påverka möjligheterna att få en företagskredit .

Ett mått på din betalningsförmåga

När en långivare ska ta ställning till om den ska bevilja ett lån eller inte, är det naturligt att det är låntagarens möjligheter att betala tillbaka lånet som står i fokus. Den bedömningen görs alltid, oavsett om det gäller privatlån eller företagslån.

Det långivaren vill se är en samlad bild av hur liten eller hög risken är att låntagaren inte kan betala sina amorteringar av lånet. Därför använder man sig av olika tjänster som erbjuder den typen av sammanställningar av de olika faktorer som är intressanta för att avgöra hur hög kreditvärdighet en privatperson eller ett företag har.

Hur ser din livssituation ut?

Att bedöma en låntagares livssituation handlar om att titta på hur stabil den verkar vara. Det kan vara frågor som: Har personen fast anställning? Finns det barn i hushållet och hur gamla är de? Plus allt annat som  kan påverka en persons eller en familjs omständigheter. Allt som kan medföra ökade kostnader påverkar ju betalningsförmågan. Vid en bedömning av kreditvärdigheten försöker man beräkna hur stor sannolikheten är för att en sådan förändring kommer att hända.

Din inkomst - vad räknas?

Det som räknas som inkomst är inkomst av tjänst, inkomst av näringsverksamhet och inkomst av kapital. Däremot räknas inte bidrag som inkomst, så barnbidrag, bostadsbidrag och eventuella andra bidrag räknas inte när man bedömer din kreditvärdighet. Att få ekonomiskt bistånd påverkar kreditvärdigheten genom att det blir en viktig del av bedömningen av din livssituation.

Hur ser dina utgifter ut?

Vid en kreditbedömning tar man fasta på de stora utgifterna, eftersom de är de utgifter som är svårast att påverka. En stor utgift för de flesta är kostnaden för boende. Det finns självklart undantag, och om du tillhör dem som inte betalar så mycket för ditt boende, så höjer det din kreditvärdighet. Men att ha en större boendekostnad måste inte betyda att man får en dålig kreditvärdighet, eftersom det är den samlade bilden av låntagarens ekonomi som avgör.

En annan relativt stor utgiftspost är de kostnader man har för barn i vissa åldrar. Det är därför det är intressant hur många barn man har och hur gamla de är. Utifrån deras ålder kan man räkna ut ungefär hur stor utgiften blir.

Sen räknas även alla lån och krediter som du redan har in bland dina totala utgifter. Om du har många olika lån eller krediter kan det påverka din kreditvärdighet, så förutom möjligheten att få ner dina kostnader är även det ett starkt skäl till att samla lån och krediter. 

Minimera antalet kreditupplysningar

Om flera aktörer tar kreditupplysningar på dig, så kan det påverka din kreditvärdighet. Därför är det bra att begränsa antalet när du ansöker om exempelvis ett blancolån. Genom Lendo får du förslag från många långivare, men det tas bara en kreditupplysning. Det gör att din kreditvärdighet inte påverkas på ett negativt sätt.

kr
år

Ungefärlig kostnad 2 838 kr/mån

Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och personuppgiftspolicyn

1
2

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 838 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 408 733 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Uppdaterat 2020-04-01

Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.
IKANO Bank lån
SEB lån
Swedbank lån

Vanliga frågor & svar

Kundtjänstmedarbetare

Kontakta oss

Öppettider

 • Måndag - Torsdag

  08:00 - 20:00

 • Fredag

  09:00 - 17:00

 • Lördag

  10:00 - 14:00

 • Söndag

  10:00 - 14:00