Vad är en kreditupplysning & varför är det viktigt?

En kreditupplysning handlar om att bedöma din kreditvärdighet. Det är en trygghet för banker och långivare att veta att personen som ansökt om att låna pengar har en ordnad ekonomi och kommer att kunna betala tillbaka lånet. Ansöker du om ett lån eller en kredit (ett köp på faktura eller avbetalning) tas en kreditupplysning för att kunna göra en bedömning på din betalningsförmåga. På så sätt kan långivaren ta ställning till om det är en hög eller låg risk att låna ut till dig. 

En kreditupplysning handlar om att bedöma din kreditvärdighet. Det är en trygghet för banker och långivare att veta att personen som ansökt om att låna pengar har en ordnad ekonomi och kommer att kunna betala tillbaka lånet. Ansöker du om ett lån eller en kredit (ett köp på faktura eller avbetalning) tas en kreditupplysning för att kunna göra en bedömning på din betalningsförmåga. På så sätt kan långivaren ta ställning till om det är en hög eller låg risk att låna ut till dig. 

Vilka uppgifter finns med i en kreditupplysning?  

Borgenären (banken eller långivaren) undersöker hur dina inkomster ser ut två år tillbaka i tiden, om du redan har lån eller aktiva krediter, betalningsanmärkningar eller eventuell skuld hos Kronofogden samt personuppgifter och eventuellt fastighetsinnehav. Denna information används sedan för att göra en bedömning på din betalningsförmåga och en riskbedömning. Hög risk innebär att banken eller långivaren beviljar lån till högre ränta och kanske ett lägre belopp, eller inget lån alls. Bedöms risken vara låg kan du få ett lån till lägre ränta och med bra villkor. 

Varför tar långivare en upplysning?   

Alla banker och långivare är enligt lag skyldiga att göra en kreditprövning på dig som ansöker om ett lån (ansöker du om ett företagslån tas det en kreditupplysning på företaget). Den viktigaste anledningen är för att försäkra sig om att du kommer att kunna betala tillbaka lånet. Genom att titta på dina ekonomiska förutsättningar kan långivaren se om du tidigare har betalat eventuella lån och amorteringar i tid, eller har obetalda skulder eller liknande. En eventuell obetald skuld eller anmärkning gör din chans till ett beviljat lån lägre.

Vilka tar kreditupplysningar - är det bara UC? 

Upplysningar som tas på privatpersoner finns i två varianter, personupplysning och och mikroupplysning. Det är personupplysningen som registreras på dig när du ansöker, ofta tas denna via UC.

Mikroupplysningen påverkar inte ditt kreditbetyg. Den är inte lika detaljerad som personupplysningen utan där tar man reda på namn och adress, om du har skulder hos Kronofogden eller betalningsanmärkningar. 

Ibland tar långivare eller banker kompletterande upplysningar utöver den från UC, från exempelvis Bisnode eller Creditsafe. Dessa upplysningar påverkar inte ditt betyg hos UC vilket är positivt.

Vad gäller när jag ansöker om företagslån?

När du ansöker om ett företagslån tar långivarna oftast en upplysning via Creditsafe eller Bisnode utöver den UC som tas på företaget, läs mer om kreditbetyg företag. Det är även viktigt att komma ihåg att en upplysning även kommer att tas på den eller de som agerar borgensman för företagetslånet.

Hur ser jag min kreditvärdighet? 

Om du inte vet hur ditt kreditbetyg ser ut i dagsläget kan du enkelt ta reda på det innan du gör en låneansökan. Du kan välja att beställa en kreditupplysning på dig själv för att se hur du ligger till. Denna upplysning kommer inte att registreras på dig och påverkar därmed inte din kreditvärdighet negativt. Det finns olika företag som tillhandahåller den här tjänsten, som exempelvis minUC.se eller genom att ladda ner appen Kreddy kostnadsfritt. Där kan du även få tips som kan öka ditt betyg inför din ansökan.        

Vad kan jag göra för att öka mina chanser till beviljat lån? 

Det kan vara bra att hålla i minnet att alla kreditupplysningar registreras på dig i ett år och många upplysningar på kort tid kan påverka ditt kreditbetyg negativt. Detta då banker och långivare kan tolka det som att du är ute efter att ta flera lån eller krediter vilket kan påverka din återbetalningsförmåga negativt. Även gamla skulder och krediter kan ha en negativ påverkan. Ett bra sätt att öka chanserna till ett bra lån är att ansöka via en låneförmedlare som Lendo. 

Hur många UC tar ni på mig?

En ansökan här tar två minuter och endast en enda kreditupplysning kommer att tas på dig (via UC), trots att du kan få låneerbjudanden från upp till 35 banker och långivare. Du kan få hem omfrågandekopior från flera banker, men det är fortfarande på samma upplysning de tittar.

Genom att ansöka hos oss kan du jämföra erbjudanden från många aktörer med minimal påverkan på ditt kreditbetyg. På så sätt kan du snabbt och enkelt välja det lån med lägst ränta och bäst villkor för just dina förutsättningar. Ofta får du dina första erbjudanden redan inom någon minut. Du kan när som helst under processen ringa till våra handläggare hos kundtjänst på 0771-131310 och ställa frågor om du känner dig osäker på något. Även innan du ansökt. 

Du förbinder dig inte till något när du ansöker här hos oss på Lendo utan ansökan är gratis och dina lånelöften är giltiga i 30 dagar vilket ger dig tid att fundera över dina alternativ och ta ett beslut utan stress. 

kr
år

Ungefärlig kostnad 2 838 kr/mån

Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och personuppgiftspolicyn

1
2

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 838 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 408 733 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Uppdaterat 2020-04-01

Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.
IKANO Bank lån
SEB lån
Swedbank lån

Vanliga frågor & svar

Kundtjänstmedarbetare

Kontakta oss

Öppettider under kristi himmelfärd

 • Måndag - Tisdag

  08:00 - 20:00

 • Onsdag

  08.00 - 17.00

 • Torsdag

  Stängd

 • Fredag

  09.00 - 17.00

 • Lördag

  10:00 - 14:00

 • Söndag

  10:00 - 14:00