Vi jämför bolån åt dig med endast en ansökan!

Få det bästa låneerbjudandet om bolån för dig med endast en ansökan och kreditupplysning via UC.

Flera långivare

1 UC

Kostnadsfritt

Endast en kreditupplysning hos UC

Svar från flera långivare

Låna tryggt och säkert

Endast en kreditupplysning hos UC

Svar från flera långivare

Låna tryggt och säkert

TrustScore beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Lendo bjuder slumpmässigt in kunder som har använt tjänsten via mail att lämna omdömen, dessa markeras som verifierade. Andra omdömens äkthet kontrolleras inte.
Vilken typ av lån vill du ta?
För dig som har ett bolån och är på jakt efter en bättre ränta!
Vill du låna mer när du flyttar ditt bolån?

Nuvarande bolån:

kr
150 00010 000 000
schibsted group logos
schibsted text

HUR FUNGERAR LENDO?

Följ de tre enkla stegen nedan för att hitta rätt bolån för dig:

Sign bubble icon

1. Ansök om bolån

Du fyller enkelt i ansökan direkt på hemsidan. En handläggare kontaktar dig inom kort och hjälper dig vidare med ansökan. Du förbinder dig inte till något när du jämför bolån via Lendo och ansökan är helt kostnadsfri.

Rank white bubble

2. Bolån presenteras

Bankerna och långivarnas erbjudanden presenteras för dig av våra kunniga handläggare.

Handshake bubble icon

3. Välj det bästa bolånet

Välj bolånet som passar dig bäst! Den valda långivaren kommer att kontakta dig för att slutföra låneprocessen.

Sign bubble icon

1. Ansök om bolån

Du fyller enkelt i ansökan direkt på hemsidan. En handläggare kontaktar dig inom kort och hjälper dig vidare med ansökan. Du förbinder dig inte till något när du jämför bolån via Lendo och ansökan är helt kostnadsfri.

Rank white bubble

2. Bolån presenteras

Bankerna och långivarnas erbjudanden presenteras för dig av våra kunniga handläggare.

Handshake bubble icon

3. Välj det bästa bolånet

Välj bolånet som passar dig bäst! Den valda långivaren kommer att kontakta dig för att slutföra låneprocessen.

customer support

Psst, våra kunniga handläggare finns på plats längst hela processen för att besvara frågor och stötta dig!

wave
wave

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna

Lendos tjänst är kostnadsfri och du förbinder dig inte till någonting genom att ansöka om ett bostadslån hos oss. Har du frågor om hur det går till kan du ringa våra handläggare certifierade inom bolån på 0771-131310 så hjälper de dig.  

Grundkraven för ett bostadslån via Lendo: 

 • Du måste vara minst 18 år

 • Du har eller ska köpa en bostad i Sverige som ska utgöra en säkerhet för lånet. 

 • Du är folkbokförd i Sverige 

 • Ring vår handläggare inom bolån på 0771-131310 så kan de gå igenom dina förutsättningar och grundkraven från våra banker och långivare. 

Nej, du förbinder dig inte till något när du ansöker om ditt bolån via Lendo. Först när du skriver på skuldebreven hos den långivare du valt är du bunden till avtalet.

Du måste amortera 1% på ditt bolån om du har en belåningsgrad mellan 50-70% av bostadens marknadsvärde. Har du en högre belåningsgrad än 70% behöver du amortera 2% av bostadens marknadsvärde. Utöver detta kan du behöva amortera ytterligare 1% om dina samlade bolån är 4.5 gånger större än din årsinkomst före skatt. 

Är du nöjd med lånebeloppet du fått behöver du inte fler. De flesta banker och långivare använder sig av samma kalkyler vilket betyder att man får låna ungefär lika mycket hos varje aktör. Så är man nöjd med det lånelöfte man fått finns det egentligen ingen anledning att söka hos fler storbanker. Har du däremot betalningsanmärkning eller kanske redan pratat med din egen vardagsbank angående möjlighet till ett lånelöfte men har fått ett nej?

Då hjälper vi dig gärna med att se över möjligheten för ett lånelöfte hos en specialistbank (T.ex Bluestep, Marginalen, Nordax och Svea). I dessa fall kan det, till skillnad mot lånelöften från traditionell bank, vara en bra idé att jämföra lånelöften mellan specialistbankerna eftersom de bakar ihop offert för lånelöfte med en bolåneränta för ett eventuellt framtida bolån.

Ett lånelöfte är, oavsett om du har det hos en specialistbank eller storbank, inte bindande utan bara en preliminär kreditprövning på din ekonomi. Räntan som framgår i ett lånelöfte från en storbank är enbart preliminär och denna kan vi hjälpa till med att jämföra som tidigast vid vunnen budgivning eller som senast ca 4 veckor innan ditt tillträde (gäller för de flesta banker). Kom ihåg att du alltid måste ha fått godkänt från någon bank först innan du signerar köpekontrakt/överlåtelseavtal, oavsett om du har lånelöfte eller inte sedan innan.

Det finns många fördelar med att gå via Lendo. 

 • Du fyller enkelt i en bolåneansökan och får det bästa erbjudandet för just dig.

 • Det tas bara en kreditupplysning via UC på dig. 

 • Vi har tillgängliga handläggare som kan guida dig och besvara dina frågor. 

 • Du kan spara pengar och betala mindre i tråkiga räntekostnader genom att jämföra olika lån och villkor.

Om du redan tidigare varit i kontakt med vår kundtjänst men vill att en högre instans prövar ditt ärende kan du skriva till Lendos klagomålsansvarig. Gäller klagomålet förmedlingen av bolån kan du maila kundombudsman@lendo.se.

Alla övriga klagomål kan mailas till kundombudsman@lendo.se där du beskriver ditt ärende. Vi bekräftar att ditt klagomål inkommit inom 24 timmar och har som mål att besvara ditt ärende inom 5 arbetsdagar. För att handlägga ditt ärende kommer vår klagomålsansvarig samla in nödvändig information och du kan därmed behöva komplettera ditt ärende med fler uppgifter.

Hjälp med ditt klagomål utanför Lendo Om du inte är nöjd med vår hantering av ditt klagomål kan du vända dig till Allmänna Reklamationsnämnden på 08-508 860 00, e-post arn@arn.se för prövning av ett ärende. 

Du kan även kontakta konsumentvägledningen i din kommun eller kontakta Konsumenternas Bank- och finansbyrå & Konsumenternas försäkringsbyrå, tel 08-22 58 00, som lämnar avgiftsfri vägledning utan att pröva några tvister. 

Du har även möjlighet att kontakta Konsumentverket på 0771–42 33 00, konsumentverket@konsumentverket.se eller Finansinspektionen på 08-408 980 00, finansinspektionen@fi.se (båda tillsynsmyndigheter för konsumentkreditinstitut och försäkringsförmedlare).

Ingen av dem tar däremot upp enskilda fall, utan vidtar åtgärder först när de bedömer att ett företag fått många klagomål. Ett annat alternativ är att vända sig till allmän domstol.

Idag behöver du ha totala bolånet på samma bank/institut. Du kan alltså inte ha en del av bolånet i bank X och andra delen av lånet i bank Y. Det innebär att om en lånedel är rörlig och en lånedel är bunden kan du inte enbart flytta den rörliga delen och låta den bundna delen vara kvar hos din nuvarande bank.

Hela bolånet, inklusive bundna delar, måste därmed flyttas. Vid flytt av bundet lån kan det tillkomma en så kallad ränteskillnadsersättning (se mer på konsumenternas.se om det skulle kosta dig att lösa ditt/dina bundna lån).

Att ha bolånet uppdelat mellan olika banker var vanligare förr i tiden och framförallt på villor, men numera vill alltså banken/instituten ha så kallad förstahandspant på hela lånet. Med det sagt har du alltid möjlighet att omförhandla din rörliga ränta på din befintliga bank, eftersom det då inte sker en faktisk flytt, utan enbart omförhandling av räntan i en bank där du redan har hela ditt bolån.

Ja, även om ditt bolån är bundet så kan det flyttas, men då kan det tillkomma en så kallad ränteskillnadsersättning. Ränteskillnadsersättningen är en schablonersättning som banken har rätt till när du löser eller omförhandlar ditt bolån i förtid. Detsamma gäller alltså även om du säljer din bostad och du har ett bundet lån som ännu inte har löpt ut. För att räkna ut ersättningen tar man fram en jämförelseränta, som baseras på dagsaktuella räntor på bostadsobligationer. Räkna ut din eventuella ränteskillnadsersättning här på Konsumenternas verktyg.  

Däremot är det inte alltid det tillkommer en ränteskillnadsersättning eller kostar särskilt mycket. Det beror helt enkelt bland annat på när du band ditt lån, till vilken ränta samt på vilket lånebelopp. Kom ihåg att du behöver flytta hela ditt bolån vid en omförhandling av lån, inte delar av lånet.

Ja, på Lendo samarbetar vi med banker och långivare som kan ha möjlighet att hjälpa dig trots anmärkning. Har du frågor om Lendo bolån eller om annat i samband med ansökan, hör av dig till oss på 0771-131310 så hjälper vi dig.

När vi fått in din ansökan kommer en handläggare hos oss att ringa upp dig för att kontrollera dina uppgifter. Tänk på att erbjudanden som visas på Mina sidor baseras på den information du angivit i din ansökan. Om det visar sig att vi saknar information från dig, eller att den angivna informationen inte stämmer, så kan vissa eller alla dina erbjudanden inte längre vara giltiga.

När du skickar in en ansökan med medsökande kommer en kreditupplysning tas automatiskt på din medsökande. Du som huvudsökande har ansvar att det få det godkännandet från din medsökande.

Ja, om din ekonomi har utrymme och marginal kan du efter en sedvanlig kreditprövning ha möjlighet att låna till delar av kontantinsatsen hos en del av våra samarbetspartners. Ett lån till kontantinsats kan inte utgöra själva bolånet, utan läggs upp som ett privatlån. Ett privatlån har i regel högre ränta än ett bolån.

Utgångspunkten från samtliga banker vi sammarbetar med är att de enbart belånar eget boende - den bostad man bor i. De flesta av våra banker hjälper därför inte till om bostaden är uthyrd och godkänner inte heller köp av bostad för att hyra ut i andra hand. Från enskilda banker kan dock prövning ske i enskilda fall. Har du ytterligare frågor kan du ringa våra certifierade handläggare inom bolån på 0771-131310 så hjälper vi dig.

Våra samarbetspartners

Bluestep bolån
Hypoteket bolån
Landshypotek bolån
Marginalen bolån
Nordax bank bolån
SBAB bolån
Skandia bolån
Svea bolån

Lendo bolån  - jämför bolån & få det bästa möjliga lånet

När du hittat den bostad du ska köpa, det kan vara en bostadsrätt, fritidshus eller villa behöver du hitta bästa möjliga bolån för dina personliga förutsättningar. För att få ett så billigt och bra bostadslån som möjligt är det viktigt att du jämför bankernas räntor och villkor. Det gör du enklast genom att ansöka hos oss på Lendo och jämföra bolån. Med en enda ansökan och endast en kreditupplysning via UC kan vi jämföra låneerbjudanden åt dig, med minsta möjliga påverkan på din kreditvärdighet.

Hos Lendo påbörjar du din ansökan digitalt, du behöver alltså inte besöka ett enda bankkontor utan bankerna slåss om dig som kund online. Våra kunniga handläggare inom bolån presenterar erbjudanden till dig via telefon och du kan därefter välja om du vill gå vidare med bolånet eller ej. Har du några frågor på vägen finns våra handläggare tillgängliga på 0771-131310 för att svara på dina funderingar. 

 • En kreditupplysning via UC

 • Endast en ansökan

 • Tillgängliga handläggare

 • Spara pengar genom att ansöka om bolån hos Lendo 

Första steget när du ska köpa en ny bostad

När du bestämt dig för att köpa bostad och börjar letar aktivt, är det bra att ha ett lånelöfte med dig så att du vet vilken budget du har att röra dig med och hur mycket du kan lägga på din framtida bostad. Lånelöftet du erbjuds är det du maximalt kan låna, det kan därför vara bra att titta på bostäder som ligger under det beloppet, för att inte vara maximalt belånad och för att ha utrymme för eventuell budgivning.

Lånelöftet är ingen garanti på att du faktiskt får lånet utan en preliminär bedömning utan att banken vet vilken bostad som står som säkerhet för lånet. Därför är det viktigt att du ansöker om ett bolån när du vet vilken bostad du ska köpa. När du ansöker om ett bolån får du även veta vilken bolåneränta som du erbjuds.

När du hittat din bostad gör du ansökan

Innan du skriver på kontraktet för din nya bostad är det viktigt att du ansöker om ett bolån. I denna ansökan anger du hur mycket du vill låna och vilken bostad lånet avser. För att hitta det bästa bolånet för dig är det viktigt att jämföra erbjudanden från olika långivare för att försäkra dig om att du får ett lån med låg ränta och bra villkor. Lendo jämför flera olika bolån åt dig med endast en ansökan och presenterar sen det bästa erbjudandet för just dig. Vi gör det smidigt för dig och du får samma ränta som när du vänder dig till banken själv.

Har du frågor eller funderingar kring hur processen fungerar eller hur du fyller i din ansökan är du välkommen att ringa våra handläggare på 0771-131310 som gärna hjälper dig. 

Behöver du flytta ditt bostadslån? 

Har du ett bolån idag är det viktigt att du har koll på hur mycket ränta du betalar varje månad så du inte betalar för mycket. Räntorna ändras över tid och den räntan du har hos din bank kanske inte längre är konkurrenskraftig. Du hittar den ränta du betalar idag på din låneavi eller på din internetbank. Det är bra att ha koll på din ränta innan vi jämför.

På Lendo jämför vi bolån från olika banker för att hitta det bästa erbjudandet för dig när du vill flytta eller omförhandla bolån. Det är enkelt att ansöka och inom 24h kommer en av våra kunniga handläggare att kontakta dig per telefon för att gå igenom dina alternativ. Det är ett ypperligt tillfälle att jämföra banker när du ska flytta, omförhandla eller utöka ditt bostadslån för en renovering eller av annan orsak. Eftersom mer lån betyder mer räntekostnader, är det viktigt att du hittar det bästa erbjudandet för dig.

Så mycket kan du låna till bostad 

Hur mycket du erbjuds i bostadslån avgörs av dina personliga ekonomiska förutsättningar och det skuldkvotstak bankerna sätter på dig. Skuldkvotstaket är en övre gräns för hur mycket en låntagare får låna i förhållande till sin inkomst. Varje bank bestämmer skuldkvotstaket själv men ofta brukar den ligga på 5-6 gånger årsinkomsten före skatt. Du får alltså max låna 5-6 gånger din årsinkomst före skatt om du klarar av räntekostnaderna och amorteringen. 

Precis som vid andra typer av lån kan du vid lån till bostad ha en medsökande. En fördel med att ha en medsökande är att ni är två personer med inkomst, vilket oftast ökar möjligheten att få det lån ni önskar. Dessutom har ni båda betalningsansvar för lånet, vilket är en större säkerhet för banken. 

Amorteringsregler bolån 

Amortering är det belopp som betalas av på ett lån vid varje betalningstillfälle under en period. Vanligtvis amorterar du en gång i månaden på ditt bolån i samband med att du betalar räntekostnaden. Hur mycket du minst måste amortera styrs av amorteringskraven. Detta krav infördes i Sverige 2016 och skärptes ytterligare 2018. Amorteringsnivån baseras på din belåningsgrad och din inkomst. Du räknar alltså ut belåningsgraden i procent genom att ta ditt bolån delat på bostadens pris. Du måste amortera 1% på ditt bolån om du har en belåningsgrad som är från 50% till 70% av bostadens marknadsvärde. Har du en högre belåningsgrad än 70% behöver du amortera 2% av bostadens marknadsvärde. Utöver detta kan du behöva amortera ytterligare 1% om dina samlade bolån är 4.5 gånger större än din årsinkomst före skatt. 

Räkna på kostnaderna för lånet

En bostad är ofta den dyraste investering du gör därför är det viktigt att räkna på hur mycket ett lån kommer att kosta dig varje månad. Gör därför en kalkyl och se hur mycket du kan låna till en bostad utan att det blir för betungande för din ekonomi varje månad. Se till att ha marginaler för eventuella räntehöjningar eller oförutsedda utgifter.  Äger du redan en bostad och ska sälja den, räkna då på det lägsta pris du är villig att acceptera vid en försäljning för att se hur mycket du kommer att kunna gå in med som kontantinsats i ditt nästa köp. 

Köp av småhus Är det en villa eller fritidshus du ska köpa behöver du även räkna på kostnaden för lagfart och eventuella pantbrev som annars kan komma som en obehaglig överraskning. 

Lagfarten fungerar som ett ägandebevis för huset och kostar antingen 1,5% av priset på huset eller taxeringsvärdet. Taxeringsvärdet är ett samlat värde av en fastighet och ligger till grund för uträkningen av fastighetsavgift och fastighetsskatt. Vilken av taxeringsvärdet eller priset på huset procentsatsen räknas på, beror på vilket belopp som är högst. Ytterligare 825 kronor tillkommer i expeditionsavgift och ansökan görs till Lantmäteriet.

När man köper en bostad med hjälp av ett lån pantsätts bostaden som säkerhet för lånet. Det gör att banken eller långivaren tar en lägre risk vilket betyder att du som låntagare får en mer fördelaktig ränta. När din bostad pantsätts i samband med köpet agerar pantbrevet värdebevis för att din bostad pantsatts hos banken. 

Pantbrev är knutna till en specifik fastighet och tas därför över av den nya ägaren när huset säljs. Kontrollera därför alltid storleken på pantbreven när du köper ett hus. Om de pantbrev som finns i fastigheten är mindre än det belopp du vill låna, behöver du ansöka om inteckning, för att få ut ytterligare pantbrev. Behöver du ta ut nya pantbrev kostar det 2% av beloppet på pantbrevet (kallas för stämpelskatt) och ytterligare 375 kronor per brev. 

Räntan på ditt bostadslån

Den boränta du erbjuds av långivarna avgörs av en rad faktorer framförallt dina personliga ekonomiska förutsättningar, din belåningsgrad och bostaden du söker lån för. Bankerna gör sin bedömning av din privatekonomi med hjälp av en kreditupplysning och den information du angett i ansökan. När du gör en ansökan via Lendo får du samma ränta som hos banken själv. Vi kan inte påverka räntan du erbjuds eller hur banken gör sin bedömning.  

Vanligt är att du kan välja mellan bunden ränta eller rörlig ränta för ditt bolån. Ett bolån med bunden ränta innebär en fast ränta under bindningstiden för lånet, medan ett med rörlig ränta innebär att räntan är bunden på tre månader i taget. Du avgör själv om du önskar fast eller rörlig ränta på hela lånet eller delar av det. Det beror på dina personliga förutsättningar.

Hittar du inte svar på dina frågor?

Vi ser till att hjälpa dig!

Om du inte får svar på din fråga, kontakta oss via telefon, mail, chatt eller på vår Facebook-sida. Vi svarar inom 24 timmar (helgfria vardagar). Du behöver inte dela känslig information i din fråga, och du kan alltid ringa oss om du föredrar det.

Om du inte får svar på din fråga, kontakta oss via telefon, mail, chatt eller på vår Facebook-sida. Vi svarar inom 24 timmar (helgfria vardagar). Du behöver inte dela känslig information i din fråga, och du kan alltid ringa oss om du föredrar det.

lendo kundtjänst

Du kan även nå oss via telefon, facebook, chatt eller email:

kundservice@lendo.se

Öppettider

Måndag - Torsdag

08:00 - 20:00

Fredag

09:00 - 17:00

Lördag

10:00 - 14:00

Söndag

10:00 - 14:00

Öppettider Bolån

Måndag - Torsdag

09:00 - 17:00

Fredag

09:00 - 16:00

Lördag

STÄNGT

Söndag

STÄNGT

Du kan även nå oss via telefon, facebook, chatt eller email:

Öppettider

Måndag - Torsdag

08:00 - 20:00

Fredag

09:00 - 17:00

Lördag

10:00 - 14:00

Söndag

10:00 - 14:00

Öppettider Bolån

Måndag - Torsdag

09:00 - 17:00

Fredag

09:00 - 16:00

Lördag

STÄNGT

Söndag

STÄNGT