1. Bolån
  2. Bunden eller rörlig ränta

Bunden eller rörlig ränta för ditt bostadsköp

Bunden eller rörlig ränta - så funkar det att ansöka om ditt bostadslån via Lendo.

  • Endast en kreditupplysning hos UC

  • Svar från flera långivare

  • Låna tryggt och säkert

Ansök om ditt bolån direkt på Lendo!

Vilken typ av lån vill du ta?
För dig som har hittat ditt drömboende och behöver ett bolån!

Bostadens pris:

kr
176 47120 000 000
Illustration

Ränta - rörlig eller bunden

När du ska låna pengar till ett bostadsköp rör det sig många gånger om flera miljoner och ett lån som löper på många år. I samband med att du tecknar lånet behöver du också ta ställning till om du vill ha fast eller rörlig ränta.

Fast ränta 

En fast (bunden) boränta innebär att den är densamma under hela räntebindningsperioden. Du kan själv välja hur lång tid du vill binda räntan. Det kan handla om allt från 3 månader upp till 10 år. Den ränta du betalar är alltså fast och kommer inte påverkas av hur räntorna på marknaden förändras. Fördelen blir att du på förväg vet vad kostnaderna blir för lånet under en den bindningstid som du tecknat. Nackdelarna med bunden ränta är att den ofta är dyrare än rörlig ränta och att du inte kostnadsfritt kan byta långivare under bindningstiden. Skulle du vilja sälja bostaden under tiden du har bunden ränta kan du också behöva betala ränteskillnadsersättning.

Rörlig ränta

Rörlig ränta innebär tvärtom att räntesatsen ändras i takt med förändringarna på räntemarknaden. Det är brukligt att man kallar den bundna 3-månadersräntan för rörlig eftersom de är idag inga på bolånegivare som erbjuder helt rörlig ränta. Fördelar med en rörlig ränta är att den över tid oftast är lägre än den bundna räntan och att du har möjlighet att vara flexibel. Skulle du vilja göra en större amortering, byta långivare eller binda räntan kan du göra det när som helst. En nackdel med rörlig ränta är att den kan variera mycket, vilket gör det svårt att förutsäga vad kostnaderna för lånet kan komma att bli de närmaste åren.

Därför ska du jämföra via Lendo 

Lendo är Sveriges största jämförelsetjänst för lån, du kan jämföra lån som privatlån, bolån och företagslån direkt på hemsidan. Du som är ute efter ett lån för att köpa ny bostad kan enkelt jämföra låneerbjudanden för att flytta bolån eller ansöka om ditt lånelöfte till bostaden direkt här på Lendo.se. Genom att använda dig av Lendos tjänst kan du jämföra erbjudanden med en enda ansökan och endast en kreditupplysning via UC. 

På så sätt kan du jämföra räntor och villkor och välja det som är bäst för dig och dina personliga förutsättningar - med minsta möjliga påverkan på din kreditvärdighet. Skulle du själv göra samma jämförelse skulle du förutom att behöva besöka alla långivare själv även behöva göra en ansökan hos varje. Det skulle då leda till flertalet upplysningar tagna på kort tid vilket kan påverka ditt kreditbetyg negativt. 

När du ansöker via Lendo delar de banker och långivare vi samarbetar med på samma upplysning när de tittar på din ansökan. Vissa långivare kan komma att komplettera med ytterligare information från Dun & Bradstreet (före detta Bisnode), men detta påverkar inte din kreditvärdighet hos UC. 

Har du frågor och funderingar kring Lendos tjänster eller om du har en ansökan hos oss, ring på 0771-131310 så hjälper våra handläggare dig med alla frågor. 

Våra samarbetspartners

Bluestep bolån
Hypoteket bolån
Landshypotek bolån
Marginalen bolån
Nordax bank bolån
SBAB bolån
Skandia bolån
Svea bolån

HUR FUNGERAR LENDO?

Följ de tre enkla stegen nedan för att hitta rätt bolån för dig:

Sign bubble icon

Du fyller enkelt i ansökan direkt på hemsidan. En handläggare kontaktar dig inom kort och hjälper dig vidare med ansökan. Du förbinder dig inte till något när du jämför bolån via Lendo och ansökan är helt kostnadsfri.

Rank white bubble

Bankerna och långivarnas erbjudanden presenteras för dig av våra kunniga handläggare.

Handshake bubble icon

Välj bolånet som passar dig bäst! Den valda långivaren kommer att kontakta dig för att slutföra låneprocessen.

Sign bubble icon

Du fyller enkelt i ansökan direkt på hemsidan. En handläggare kontaktar dig inom kort och hjälper dig vidare med ansökan. Du förbinder dig inte till något när du jämför bolån via Lendo och ansökan är helt kostnadsfri.

Rank white bubble

Bankerna och långivarnas erbjudanden presenteras för dig av våra kunniga handläggare.

Handshake bubble icon

Välj bolånet som passar dig bäst! Den valda långivaren kommer att kontakta dig för att slutföra låneprocessen.

customer support

Psst, våra kunniga handläggare finns på plats längst hela processen för att besvara frågor och stötta dig!

wave
wave

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna

Är du nöjd med lånebeloppet du fått behöver du inte fler. De flesta banker och långivare använder sig av samma kalkyler vilket betyder att man får låna ungefär lika mycket hos varje aktör. Så är man nöjd med det lånelöfte man fått finns det egentligen ingen anledning att söka hos fler storbanker. Har du däremot betalningsanmärkning eller kanske redan pratat med din egen vardagsbank angående möjlighet till ett lånelöfte men har fått ett nej?

Då hjälper vi dig gärna med att se över möjligheten för ett lånelöfte hos en specialistbank (T.ex Bluestep, Marginalen, Nordax och Svea). I dessa fall kan det, till skillnad mot lånelöften från traditionell bank, vara en bra idé att jämföra lånelöften mellan specialistbankerna eftersom de bakar ihop offert för lånelöfte med en bolåneränta för ett eventuellt framtida bolån.

Ett lånelöfte är, oavsett om du har det hos en specialistbank eller storbank, inte bindande utan bara en preliminär kreditprövning på din ekonomi. Räntan som framgår i ett lånelöfte från en storbank är enbart preliminär och denna kan vi hjälpa till med att jämföra som tidigast vid vunnen budgivning eller som senast ca 4 veckor innan ditt tillträde (gäller för de flesta banker). Kom ihåg att du alltid måste ha fått godkänt från någon bank först innan du signerar köpekontrakt/överlåtelseavtal, oavsett om du har lånelöfte eller inte sedan innan.

Ja, även om ditt bolån är bundet så kan det flyttas, men då kan det tillkomma en så kallad ränteskillnadsersättning. Ränteskillnadsersättningen är en schablonersättning som banken har rätt till när du löser eller omförhandlar ditt bolån i förtid. Detsamma gäller alltså även om du säljer din bostad och du har ett bundet lån som ännu inte har löpt ut. För att räkna ut ersättningen tar man fram en jämförelseränta, som baseras på dagsaktuella räntor på bostadsobligationer. Räkna ut din eventuella ränteskillnadsersättning här på Konsumenternas verktyg.  

Däremot är det inte alltid det tillkommer en ränteskillnadsersättning eller kostar särskilt mycket. Det beror helt enkelt bland annat på när du band ditt lån, till vilken ränta samt på vilket lånebelopp. Kom ihåg att du behöver flytta hela ditt bolån vid en omförhandling av lån, inte delar av lånet.

Lendos tjänst är kostnadsfri och du förbinder dig inte till någonting genom att ansöka om ett bostadslån hos oss. Har du frågor om hur det går till kan du ringa våra handläggare certifierade inom bolån på 0771-131310 så hjälper de dig.  

Nominella räntan är den kostnad du betalar för ditt bolån. Den räknar inte in andra eventuella avgifter, till skillnad från den effektiva räntan.

Effektiva räntan är den kostnad du betalar för bolånet samt övriga kostnader kopplade till lånet t.ex. Uppläggningsavgift.