Vad är en gäldenär?

Ordet gäldenär dyker oftast upp i samband med penningskulder. För en del låter det kanske lite ålderdomligt, men det används fortfarande i olika sammanhang där det handlar om att låna pengar.

Ordet gäldenär dyker oftast upp i samband med penningskulder. För en del låter det kanske lite ålderdomligt, men det används fortfarande i olika sammanhang där det handlar om att låna pengar.

Gäldenär - ett ord med lång historia

Gäldenär kommer av ordet gäld som är ett av svenskans riktigt gamla ord. Vi får gå tillbaka till fornnordisk tid för att hitta den ursprungliga användningen av ordet. Nordiska vikingar hade en vana att resa till de brittiska öarna och hota till sig stora summor pengar, vilket kallades geld eller gafol. Sen kom ordet gäld att bli synonymt med skuld. 

I dag betraktas utpressning som ett allvarligt brott och gäldenär syftar enbart på en person som fått ett lån och därmed har en skuld. Men även ordet gäld lever kvar i Riksgälden, som är statens centrala finansförvaltning.

En av aktörerna i en skuldförbindelse

Gäldenär är alltså en person som tar ett lån. Den som ger lånet är borgenär. Oftast benämns båda i ett så kallat skuldebrev som vi brukar rekommendera att man alltid upprättar själv när det handlar om lån utanför de vanliga bank- och kreditsammanhangen. Annars upprättas ju ett sådant alltid av banken eller kreditinstitutet. I juridiska sammanhang används alltid begreppet gäldenär när man talar om den person som har en pengaskuld.

kr
år

Ungefärlig kostnad 2 838 kr/mån

Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och personuppgiftspolicyn

1
2

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 838 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 408 733 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Uppdaterat 2019-12-30

Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.
IKANO Bank lån
SEB lån
Swedbank lån

Vanliga frågor & svar

Kundtjänstmedarbetare

Kontakta oss

Öppettider

 • Måndag - Torsdag

  08:00 - 20:00

 • Fredag

  09:00 - 17:00

 • Lördag

  10:00 - 14:00

 • Söndag

  10:00 - 14:00