1. Allt om lån
  2. Skuldebrev

Skuldebrev - vem som lånat vad till vem

Skuldebrev även kallat revers - se hur du skriver ett och hur du bör tänka inför ditt bostadsköp.

TrustScore beräknas baserat på alla omdömen hos Trustpilot, med beaktande av aktualitet, mängd och stjärnbetyg. Lendo bjuder slumpmässigt in kunder som har använt tjänsten via mail att lämna omdömen, dessa markeras som verifierade. Andra omdömens äkthet kontrolleras inte.
Vilken typ av lån vill du ta?
För dig som har hittat ditt drömboende och behöver ett bolån!

Bostadens pris:

kr
176 47120 000 000
Illustration

Ett skuldebrev - även kallat en revers - kan vara allt från en handskriven lapp till ett prydligt dokument. Men vilka är de viktiga uppgifterna som bör finnas med och kan man överlåta skuldebrev?

Vad är ett skuldebrev?

Ett skuldebrev är ett skriftligt löfte att en viss person ska betala en viss skuld. Den som ska låna ut pengar vill ju självklart ha ett kvitto som bevis på att den som ska låna pengar sen har en skuld som ska betalas. Så som skydd för den som lånar ut pengarna är det viktigt att upprätta ett skuldebrev. Ett muntligt löfte gäller, men ger inte alls lika starkt skydd för den som lånar ut pengarna.

Ett skuldebrev är ett dokument som bevisar att en person har en skuld till någon annan.  Skuldebrevet innehåller summan av skulden, återbetalningstid och eventuell ränta som ska betalas. Om skulden inte betalas enligt det som avtalats kan borgenären, dvs den som lånat ut pengar, kräva in betalning via Kronofogden genom att visa upp skuldebrevet.

När skulden är betald är det viktigt att gäldenären, den som lånat pengar, får tillbaka skuldebrevet eller att man antecknar på skuldebrevet att skulden är betald. Det finns annars en risk för att låntagaren blir tvingad att betala skulden flera gånger.

Skuldebrev mellan par

Ett skuldebrev kan skrivas vid flera olika situationer. Exempelvis när en långivare lånat ut pengar till en låntagare. En annan vanlig anledning är när ett par köper en bostad tillsammans för att bli sambon och kanske ska ansöka om bolån ihop. Om en har betalat mer i kontantinsats vid bostadsköp kan skuldebrevet tillsammans med ett samboavtal eller äktenskapsförord säkerställa att den som har betalat mer får tillbaka pengarna om det skulle ske en bodelning.

Anledningen till att det är viktigt med både samboavtal/äktenskapsförord och skuldebrev i de fall skulden gäller egendom som normalt delas lika vid en eventuell bodelning, är att utan dessa kan skuldebrevet förlora sin effekt. Genom att upprätta ett samboavtal eller äktenskapsförord undantas egendomen från en eventuell bodelning. Bostaden kommer därför att delas enligt ägarandelarna i köpekontraktet när den säljs. Äger ni hälften var i köpekontraktet kommer ni därför att få hälften var.

Skuldebrevet reglerar sedan hur mycket den ena parten är skyldig den andra. För gifta par måste även borgenären göra skuldebrevet till enskild egendom genom äktenskapsförord.

Det finns två typer av skuldebrev

Enkla skuldebrev, där skulden är till en specifik namngiven person, innebär att det inte finns någon möjlighet att sälja eller ge bort rätten att kräva låntagaren på pengar utan dennes vetskap. Om man vill sälja eller ge bort enkla skuldebrev måste man alltså först informera den som har lånat pengar. Den nya ägaren av skuldebrevet måste också kunna visa upp kvitto på att den har köpt eller fått skuldebrevet.

Löpande skuldebrev kan däremot överlåtas eller säljas fritt mellan personer. Här finns två underkategorier.

Innehavarskuldebrev betyder att den som äger skuldebrevet endast behöver visa skuldebrevet för att ha rätt att kräva betalning.

Orderskuldebrev innebär att den nya ägaren måste kunna visa kvitto på att den har fått eller köpt skuldebrevet från den tidigare ägaren. Orderskuldebrevet blir på så sätt en tryggare form av avtal än ett innehavarskuldebrev i händelse av att skuldebrevet tappas bort.

Flera gäldenärer (låntagare)

Om ni är flera som står som gäldenärer i ett skuldebrev utan att göra förbehåll om delad ansvarighet är ni solidariskt betalningsskyldiga. Det betyder att långivaren kan själv bestämma vem han vill rikta anspråk för betalning av hela skulden. Skulle en av era tvingas betala mer än någon annan får han regressrätt mot de andra. Det betyder att han har rätt att kräva de andra på betalning i efterhand.

Preskription

Enligt preskriptionslagen preskriberas fordringar tio år efter tillkomsten under förutsättning att inget preskriptionsavbrott sker, ett sådant avbrott gör nämligen att preskriptionstiden blir längre. Preskriptionsavbrott kan tex vara att skuldebrevet förnyas, låntagaren betalar tillbaka delar av skulden eller får en påminnelse av långivaren om skulden.

Ovanstående information är granskad och skriven i samarbete med Lendos sparekonom Sharon Lavie.

Våra samarbetspartners

Bluestep bolån
Hypoteket bolån
Landshypotek bolån
Marginalen bolån
Nordax bank bolån
SBAB bolån
Skandia bolån
Svea bolån

HUR FUNGERAR LENDO?

Följ de tre enkla stegen nedan för att hitta rätt bolån för dig:

Sign bubble icon

Du fyller enkelt i ansökan direkt på hemsidan. En handläggare kontaktar dig inom kort och hjälper dig vidare med ansökan. Du förbinder dig inte till något när du jämför bolån via Lendo och ansökan är helt kostnadsfri.

Rank white bubble

Bankerna och långivarnas erbjudanden presenteras för dig av våra kunniga handläggare.

Handshake bubble icon

Välj bolånet som passar dig bäst! Den valda långivaren kommer att kontakta dig för att slutföra låneprocessen.

Sign bubble icon

Du fyller enkelt i ansökan direkt på hemsidan. En handläggare kontaktar dig inom kort och hjälper dig vidare med ansökan. Du förbinder dig inte till något när du jämför bolån via Lendo och ansökan är helt kostnadsfri.

Rank white bubble

Bankerna och långivarnas erbjudanden presenteras för dig av våra kunniga handläggare.

Handshake bubble icon

Välj bolånet som passar dig bäst! Den valda långivaren kommer att kontakta dig för att slutföra låneprocessen.

customer support

Psst, våra kunniga handläggare finns på plats längst hela processen för att besvara frågor och stötta dig!

wave
wave

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna

Nej, din ansökan är inte bindande. Vi samlar in erbjudanden från banker och långivare som du sedan får ta ställning till och ta lån om det passar dina behov. Ditt lånelöfte är sedan giltigt i 30 dagar.

Är ni två personer som delar på ansvaret för lånet ökar möjligheterna att få beloppet ni vill ha beviljat och till bättre villkor än om bara en person ansöker själv. Att ni får bättre villkor beror på att bankerna ser det som säkrare om ni är två. Var dock noga med att den du tar med som medsökande inte befinner sig i en dålig ekonomisk situation med betalningsanmärkningar, utan att hen har en stabil och bra ekonomi som kan hjälpa er till ett lån med bra lånevillkor.

Endast en kreditupplysning hos Upplysningscentralen (UC) kommer att registreras på dig, men du kan få flera omfrågandekopior från de banker som har tittat på din kreditupplysning. I vissa fall kan fyra av våra samarbetspartners utöver detta inhämta ytterligare information via Dun & Bradstreet (före detta Bisnode) som tillägg till informationen från UC för att förbättra kvaliteten i kreditbeslutet. Detta påverkar inte din kreditvärdighet hos UC