Skuldebrev - vem som lånat vad till vem

Ett skuldebrev - även kallat en revers - kan vara allt från en handskriven lapp till ett prydligt dokument. Men vilka är de viktiga uppgifterna som bör finnas med och kan man överlåta skuldebrev?

Ett skuldebrev - även kallat en revers - kan vara allt från en handskriven lapp till ett prydligt dokument. Men vilka är de viktiga uppgifterna som bör finnas med och kan man överlåta skuldebrev?

Vad är ett skuldebrev?

Ett skuldebrev är ett skriftligt löfte att en viss person ska betala en viss skuld. Den som ska låna ut pengar vill ju självklart ha ett kvitto som bevis på att den som ska låna pengar sen har en skuld som ska betalas. Så som skydd för den som lånar ut pengarna är det viktigt att upprätta ett skuldebrev. Ett muntligt löfte gäller, men ger inte alls lika starkt skydd för den som lånar ut pengarna.

Hur skriver man ett skuldebrev?

Hur många uppgifter ett skuldebrev ska innehålla beror ju på komplexiteten i själva lånet. Det finns skuldebrev som upptar flera A4-sidor, men vid ett enkelt lån mellan två privatpersoner är det oftast betydligt kortare. Det går utmärkt att skriva ett sånt skuldebrev själv. Så här gör du:

 • Vem är det som lånar ut pengarna?

 • Vem är det som lånar pengarna?

 • Ska det vara någon ränta på lånet? Och hur ska låntagaren betala den?

 • Hur ska lånet betalas tillbaka och hur lång tid ska det ta?

 • Glöm inte ort, datum och underskrifter från båda parter

Kan skuldebrev överlåtas?

Ja, det är fullt möjligt att överlåta ett skuldebrev. Det kan faktiskt både gäldenären - den som lånat pengar - och borgenären - den som lånat ut - göra. Men den som har lånat måste be om tillåtelse, vilket den andra parten inte behöver göra. Sen pratar men även om enkla och löpande skuldebrev. Ett enkelt skuldebrev är ställt till en viss person och då är det lite krångligare att överlåta det. Ett löpande skuldebrev är ställt till innehavaren och kan överlåtas betydligt friare. Så om det blir aktuellt för dig att skriva ett skuldebrev, så behöver du fundera på om det ska vara enkelt eller löpande.

kr
år

Ungefärlig kostnad 2 838 kr/mån

Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och personuppgiftspolicyn

1
2

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 838 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 408 733 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Uppdaterat 2019-12-30

Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.
IKANO Bank lån
SEB lån
Swedbank lån

Vanliga frågor & svar

Kundtjänstmedarbetare

Kontakta oss

Öppettider

 • Måndag - Torsdag

  08:00 - 20:00

 • Fredag

  09:00 - 17:00

 • Lördag

  10:00 - 14:00

 • Söndag

  10:00 - 14:00