1. Privatbloggen
  2. Lendos sparekonom - Sharon!

Lendos sparekonom - Sharon!

Sharon kommer att dela med sig av privatekonomiska insikter, råd och tips här på bloggen och på Youtube.

Sharon Lavie sparekonom Lendo

2023-06-13

Lendobloggen är glada att introducera vår nya medarbetare Sharon Lavie, ny sparekonom på Lendo. Sharon kommer att dela med sig av privatekonomiska insikter, råd och tips här på lånebloggen och på Youtube. Med 21 års erfarenhet av att arbeta med frågor som rör privatekonomi och konsumenträtt på Konsumentverket, inom bankvärlden och som medverkande expert i tv, radio och dagstidningar kommer Sharon kunna bidra med värdefulla insikter till er läsare. 

Kan du berätta lite mer om din bakgrund? 

Hela min privatekonomiska bana började när jag arbetade inom kriminalvården, där jag hade ansvar för de intagna och deras återanpassning till samhället den dagen de skulle friges. Här ingick det bland annat att göra en översyn av ekonomin och göra en plan för att återbetala skulder.

Därefter började jag jobba som budget- och skuldrådgivare i Västerås och mötte människor med olika behov och problem med ekonomin. Det kunde vara allt från unga par som kom för att diskutera hur de skulle tänka inför ett kommande bostadsköp till människor med åratal av skulder, utmätning eller skuldsaneringsbehov.

Jag har även jobbat som konsumentvägledare både förebyggande genom att hålla föreläsningar för näringslivet och skolor men mestadels ägnade jag tiden till att ge rådgivning kring konsumenträttsliga problem. Det kunde handla om människor som rent av hade blivit lurade till tvister kring varor och tjänster som inte höll vad de lovade.

2006 började jag arbeta på Konsumentverket och hade flera olika roller. Jag har jobbat som utredare, omvärldsbevakare, utbildningssamordnare och projektledare. Jag har jobbat mycket med överskuldsättning, utbildning av kommunala vägledare och hjälpt till att utbilda de nyanställda som skulle jobba på det då nystartade Hallå Konsument.

2016 tog jag en anställning på Ikano Bank som familjeekonom och har jobbat med alla frågor som rör privatekonomin allt från veckopeng, bostadsköp, ISK och fondsparande till att planera för sin pension.  

Finns det ett område inom privatekonomi som du brinner extra för? 

Det finns faktiskt två:

Jag vill bidra till att unga som flyttar hemifrån har tillräckligt med privatekonomiska kunskaper för att klara av att sköta sin ekonomi och undvika misstag som kan ge svåra konsekvenser under många år. Här tycker jag att kunskaperna som de får i skolan brister.

Jag önskar också att kvinnor blir mer medvetna om hur olika livsbeslut påverkar deras ekonomi på sikt och blir duktigare på att se om sin ekonomi. Det kan handla om allt från vilka kostnader man betalar för i ett samboförhållande, till premiepensionsrätter när man tar ett större ansvar för barnen under de första åren och att ha ett skyddat sparkapital som exkluderas genom äktenskapsförord. Det är många kvinnor som får det uselt ekonomiskt för att de varit för naiva kring sin ekonomi

Vilket är det klassiska misstaget många gör i sin privatekonomi? 

Att man aldrig tar sig tid att fundera på vad man vill prioritera. Genom att ha tydliga mål rinner inte pengarna mellan fingrarna, det blir lättare att spara och enklare att välja bort sådant som inte är viktigt för dig. Det här är superviktigt även i relationer för att undvika missförstånd och bråk. 

Om du skulle välja en sak, vilket är det främsta tipset för att ha en god privatekonomi? 

Se till att ha en buffert, är det något vi ska räkna med är det att det oväntade händer och med en buffert kan du sova gott om natten och parera tillfälliga utgifter eller minskade inkomster under en period.

Vad gillar du med Lendos tjänst? 

Jag har alltid förespråkat att man som konsument jämför olika erbjudanden innan man gör ett val, oavsett vad man tänker köpa. Att som konsument kunna jämföra så många aktörer och alltid kunna välja det bästa erbjudet med bara en enkel ansökan är ovärderligt. Vi ser det beteendet inom många olika branscher och det är ett naturligt och smart steg innan man tar ett stort finansiellt beslut. Det spar tid, minskar kostnaden och påverkar inte kreditvärdigheten på ett negativt sätt.

Sharon började jobba på Lendo och schibsted under 2020, i början på flera bolag inom koncernen. Men sedan april 2023 arbetar Sharon på Lendo på heltid.