Kan man få lån utan UC?

Ibland dyker frågan upp om det finns en möjlighet att få lån utan UC. Men det är ju så att en långivare alltid vill försäkra sig om att låntagaren har förutsättningar att betala tillbaka lånet. Därför tas regelmässigt någon form av kreditupplysning på den som ansöker om ett lån. Men när du använder Lendo för att välja mellan olika långivare, görs alltid bara en enda förfrågan hos UC. 

Ibland dyker frågan upp om det finns en möjlighet att få lån utan UC. Men det är ju så att en långivare alltid vill försäkra sig om att låntagaren har förutsättningar att betala tillbaka lånet. Därför tas regelmässigt någon form av kreditupplysning på den som ansöker om ett lån. Men när du använder Lendo för att välja mellan olika långivare, görs alltid bara en enda förfrågan hos UC. 

UC är en förkortning av Upplysningscentralen. Det är Sveriges största kreditupplysningsföretag som ända sen starten 1977 varit ledande inom kreditupplysning och kreditbevakning. Många stora långivare, som banker och större kreditinstitut, använder sig bl.a. av UC när man vill kontrollera om den person eller det företag som ansöker om ett lån har bra kreditvärdighet.

 • Vissa långivare kompletterar med Mikroupplysning från ex. Creditsafe, denna registreras dock inte.

 • En upplysning hos UC är en personupplysning som registreras i 12 månader.

En samlad bild av din ekonomi

Hur en person bedöms av en långivare handlar självklart om inkomster eller intäkter och vilka eventuella skulder personen redan har. Det ligger till grund för långivarens bedömning av om personens - eller företagets - ekonomi har utrymme för att klara av kostnaderna för det lån man söker.

En annan viktig aspekt är hur personen eller bolaget har skött sin ekonomi tidigare, och det är orsaken till att uppgifter om betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden alltid är inkluderade. Just i det fallet gäller principen “en gång är ingen gång”, vilket innebär att en anmärkning är dold under tre år och sen försvinner den. Men det förutsätter att man inte får ytterligare en skuld. En enstaka skuld syns alltså inte i en kreditupplysning.

Varför är antal förfrågningar viktigt?

Även om enstaka skulder inte syns i en kreditupplysning gör däremot antalet förfrågningar från långivare det. Och om de är många, så är det negativt för kreditvärdigheten. Det kan tolkas som att personen eller företaget försöker få lån på många ställen samtidigt, och det är en allvarlig varningssignal. Därför är det viktigt att ha så få förfrågningar som möjligt i sin UC. Och när du använder Lendo skapas bara en, trots att vi hämtar in låneerbjudanden från upp till 35 långivare på varje ansökan.

Ingen anledning till lån utan UC

Det finns därför egentligen ingen anledning att vilja ansöka om lån utan UC. Om det handlar om att man vill dölja en dålig ekonomisk situation eller anmärkningar hos Kronofogden, så kommer man ändå aldrig ifrån att någon form av kreditupplysning görs. Och om man vet med sig att man har en mindre bra kreditvärdighet, så kan man ändå ta hjälp av oss på Lendo. Vi samarbetar med långivare som efter en bedömning av helhetsbilden kan tänka sig att låna pengar även till dem som har t.ex. betalningsanmärkningar.

Vill du ta en titt på din kreditvärdighet finns tjänsten Kreddy kreddy.se/ där du kan få en bra bild över din privatekonomi direkt i mobilen kostnadsfritt. 

En sak du bör undvika är att ansöka om fler lån om du fått avslag eftersom nya kreditupplysningar registreras för varje ny ansökan vilket leder till en alltmer försämrad kreditvärdighet.

För att förbättra dina chanser till bra lån framöver även om du har många kreditupplysningar kan du: 

 • Ansöka via låneförmedlare för att få anbud från så många långivare som möjligt med bara en kreditupplysning. 

 • Samla dina lån och skulder, det kan leda till lägre månadskostnad och bättre privatekonomi. 

 • Betala hellre direkt än via faktura. 

 • Undvik att handla på avbetalning.  

kr
år

Ungefärlig kostnad 2 838 kr/mån

Genom att skicka in ansökan godkänner du användaravtalet och personuppgiftspolicyn

1
2

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.56 %. Ett lån på 300 000 kr kostar då 2 838 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 408 733 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.42 % nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Uppdaterat 2020-04-01

Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 29,95%. Räntespann mellan: 2,95%-29,95%.
IKANO Bank lån
SEB lån
Swedbank lån

Vanliga frågor & svar

Kundtjänstmedarbetare

Kontakta oss

Öppettider under kristi himmelfärd

 • Måndag - Tisdag

  08:00 - 20:00

 • Onsdag

  08.00 - 17.00

 • Torsdag

  Stängd

 • Fredag

  09.00 - 17.00

 • Lördag

  10:00 - 14:00

 • Söndag

  10:00 - 14:00