När du behöver finansiera ditt företags investeringar eller behov av ökad likviditet genom ett företagslån eller företagskredit finns det generellt flera räntealternativ. Beroende på bank eller långivare kan du välja rörlig ränta, fast/bunden ränta eller räntetak. 

När du behöver finansiera ditt företags investeringar eller behov av ökad likviditet genom ett företagslån eller företagskredit finns det generellt flera räntealternativ. Beroende på bank eller långivare kan du välja rörlig ränta, fast/bunden ränta eller räntetak. 

Rörlig ränta

Räntan styrs av marknadsräntan. Med rörlig ränta blir kostnaden för ditt lån högre om räntan stiger och lägre om den faller. Väljer du ett lån med rörlig ränta är det viktigt att du har marginaler för en eventuell räntehöjning, då detta kan innebära att kostnaderna ökar på kort tid. 

Lån med räntetak

Ett företagslån med räntetak betyder att räntan är rörlig men med en överenskommen maximal räntenivå som fungerar som ett tak. Räntan kan gå upp eller ner under tiden för lånet, men den kommer aldrig gå över det avtalade taket. Ofta innebär ett sådant här ränteupplägg att du som företagare betalar en avgift för att få den trygghet och visshet om att räntan aldrig kommer att överstiga det ni avtalat om. 

Fast/bunden ränta

Fast (kallas även bunden) ränta innebär att du som låntagare vet exakt hur höga dina räntekostnader blir under lånets löptid då det i avtalet med långivaren fastställs vilken ränta det blir under lånets hela löptid, oavsett räntehöjningar eller räntesänkningar. Det positiva med bunden ränta är att du vet exakt hur mycket du behöver betala i räntekostnader varje månad. Skulle du vilja betala av extra på ditt lån till företaget behöver du generellt även betala ränteskillnad till långivaren. 

När du ansöker om ett företagslån utan säkerhet är det viktigt att kunna visa att ditt företag har en god lönsamhet för att få bästa möjliga villkor. Är lönsamheten låg kan det vara en bra idè att att använda dig av en säkerhet för att få bättre villkor. Din ränta sätts av långivarna som bedömer risknivån att låna ut pengar till ditt företag, låg risk innebär lägre ränta och tvärtom. 

Våra partners inom företagslån (de banker och långivare vi samarbetar med) erbjuder i de flesta fall en rörlig ränta (månadsränta) eller en fast avgift där du oftast via autogiro betalar av samma summa varje månad på lånet.

Varför jämföra lån till företaget via Lendo? 

Banker och långivare kan ge olika erbjudanden på samma ansökan. Därför är det viktigt att du jämför så många som möjligt innan du beslutar dig för att ta ett lån. Det kan vara svårt att jämföra på egen hand. Ofta presenteras låneerbjudanden på olika sätt hos olika banker och långivare, med till exempel månadsränta, årsränta eller fasta kostnader, vilket gör det svårt att få en bra överblick. När erbjudanden dessutom ofta är villkorade med olika typer av säkerheter försvåras jämförelsen ytterligare.

Genom Lendo får du direkt en översikt på vilken totalkostnad i kronor du kan få hos de olika långivare vi samarbetar med, samt se om det är villkorat med säkerheter såsom personlig borgen eller ej. Du jämför enkelt lån och villkor och förbinder dig inte till någonting genom att ansöka via Lendo. 

1
2
Svea Bank företagslån
Aros Kapital företagslån
Froda företagslån
Marginalen bank lån
Avida finans lån & företagslån
Balanzia lån & företagslån
Corpia företagslån
Capcito företagslån
Capitalbox företagslån
Fedelta företagslån
OPR-Företagslån
Mynt företagslån
Approva företagslån
IMH Finans

Vanliga frågor & svar

Kundtjänstmedarbetare

Kontakta oss

Öppettider

 • Måndag - Torsdag

  08:00 - 20:00

 • Fredag

  09:00 - 17:00

 • Lördag

  10:00 - 14:00

 • Söndag

  10:00 - 14:00