1. Privatbloggen
  2. 11 tips - klara fattiga veckorna i januari

11 tips - klara fattiga veckorna i januari

Nu är vi inne i några av årets tuffaste veckor i det som brukar kallas ”fattiga januari”.

klara januari Lendobloggen

2023-01-18

Med elräkningar, inflation och höjda räntor är det tuffare än någonsin i inledningen av 2023. Här är 11 tips som gör det lite lättare att klara oxveckorna. 

Inledningen av 2023 är ovanligt tuff ekonomiskt för de flesta av oss. Vi kommer från årets dyraste månad där julklappar, helger och högtider slukat extra mycket pengar. Nu i januari har många fått sin dyraste elräkning någonsin, boräntan är för många mer än dubbelt så hög som för ett år sedan och inflationen gör att allting är dyrare. 

De sista veckorna i januari innan lönen brukar kallas oxveckorna och det kan vara tufft att klara sig när det nästan är tomt på kontot, men mat och andra utgifter ska betalas precis som vanligt. 

Men det finns faktiskt ljuspunkter för ekonomin. Grundavdrag och jobbskatteavdrag har höjts, så lönen kommer att bli lite högre när den väl trillar in på kontot. Och nu kan du tjäna upp till drygt 51 000 kronor per månad innan du behöver betala statlig skatt. Men för att klara veckorna fram till lönen gäller det att vara smart, vi på Lendo har sammanställt några nyttiga tips som gör det enklare att klara sig.  

Lendos tips för fattiga januari

1. Dela summan pengar du har kvar på kontot med antal dagar som är kvar på månaden så vet du hur mycket du kan spendera.

2. Inför köpstopp på allt utom det nödvändigaste.

3. Betala alla räkningar direkt.

4. Gör storkok och baka bröd.

5. Strunta i reor - köp bara det allra nödvändigaste. 

6. Gå eller cykla i stället för att åka kollektivt eller ta bilen.

7. Sluta röka eller snusa.

8. Använd den mat som finns i kyl, skafferi och frys.

9. Skär ner på småutgifterna, använd matlåda på jobbet. 

10. Sälj begagnat. 

11. Förhandla om lån och avtal