1. Privatbloggen
  2. 11 tips - så sparar du på värmen i vinter

11 tips - så sparar du på värmen i vinter

Rekordhöga elpriser kan leda till en chock för plånboken i vinter

11 tips - spara på värmen i vinter - Lendobloggen

2021-11-05

De rekordhöga elpriserna gör att värmenotan riskerar att bli en chock i vinter. Men om du förbereder dig redan nu går det att spara smart och sänka värmekostnaden. Här är 11 tips som sparar både pengar och klimat. 

Värmen är en stor kostnadspost under vintern i Sverige och gräva djupa hål i hushållsbudgeten när kylan kommer. Inte minst denna vinter när elpriserna är rekordhöga. 

I september slår marknadspriserna för el rekord både i Stockholm och södra Sverige. Och det har fortsatt att vara dyrt även i oktober. Nu under november brukar den första snön och kylan anlända. 

Experternas prognoser tyder på att de höga priserna ska stå sig året ut. Då riskerar uppvärmningen av din bostad att bli rekorddyr.  Men det finns olika knep att ta till för att spara smart på värmen. Det finns både små och stora saker du kan göra.

Här är 11 tips som gör ditt hus mer klimatsmart och sparar värme nu i vinter. 

Sänk värmen.  

Klarar du att sänka temperaturen en grad? Kanske räcker det om du sätter på dig ett par tofflor för att du inte ska frysa. Eller dra åtminstone ner i de rum du inte vistas i så ofta och stäng de dörrarna. Det kan spara värme för flera 100-lappar per månad i ett vanligt hus och komma ner till samma kostnad som innan elprishöjningen.

Ha kallare i köket. 

Ofta går det att ha lite lägre temperatur i köket eftersom vitvaror spis och ugn avger värme. Att öppna ugnsluckan gör att värmen fortare kommer ut i köket och det kan kännas varmt och skönt en stund.

Återanvänd värme. 

Öppna dörrar och luckor till bastu, torkskåp och ugnen, det sparar energi och gör hemmet varmare.

Byt fönster. 

Nya 4-glas-fönster sparar mycket energi och du kommer att tjäna in de nya fönstren på några få år. Ett fönsterbyte kan vara en dyr kostnad - du vet väl att du kan jämföra renoveringslån på Lendo?

Isolera mera. 

Isolera taket, golvet och väggarna med bra isolering som tar bort läckor.

Möblera smart.

Luften behöver cirkulera för att värma ditt hem. Placera inte möbler, gardiner eller annat framför elementen. Täck inte elementen med gardiner.

Täta läckor. 

Otäta fönster är en riktig energitjuv som ger kalla golv. Ett enkelt sätt är att sätta upp nya tätningslister, det kostar väldigt lite och lönar sig snabbt.

Spara vatten 

Duscha istället för att bada, det sparar in två tredjedelar av värmekostnaden. Och byt gärna till ett snålspolande duschhandtag

Datorisera värmen 

I dag finns det elektronik som hjälper dig att maximera uppvärmningen av huset. På natten eller när ingen är hemma

gör det väl inget att det är lite kallare? Och visst är det smart att sänka värmen när solen värmer upp?

Byt uppvärmning 

Att byta till bergvärme eller en till- och frånluftsvärmepump kan spara åtskilliga tusenlappar per år jämfört med om du värmer ditt hem med direktverkande el. Jämför lån och räkna innan du investerar och lånar. Det kommer att löna sig.

Tänd en brasa

Om du har en modern braskamin kan det vara en god idé att tända en brasa när det är kallt. Om du har tillgång till egen ved blir det billig värme. Har du en äldre kamin är risken att du eldar för kråkorna och släpper ut CO2 i onödan. Men trivsamt är det.