1. Privatbloggen
  2. 12 härliga höstlovstips

12 härliga höstlovstips

Sverigekryssning, skattjakt och hotellmys - Lendobloggen har tagit fram höstlovstips på hemmaplan!

höstlovstips från Lendobloggen

2020-10-16

Nu börjar det bli hög tid att planera höstlovet med bara veckor kvar. De flesta får ställa in sig på ett lov här hemma i Sverige. Men misströsta inte - vi på Lendobloggen har listat massor av härliga saker att göra både på hemmaplan och runt om i Sverige.

Visst går det att ta sig utomlands, men utbudet av resmål är högst begränsat och av smittskyddsskäl kan det vara säkrast att hålla sig inom Sverige för att minska risken för Covid-19. 

Men det finns ju massor av roliga saker att hitta på här hemma i Sverige. Har vi tur bjuder Sverige dessutom på vacker höstväder med frisk härlig höstluft och ett färgsprakande lövhav. Och skulle inte vädret vara med oss är det bara fantasin som begränsar höstmyset inomhus. 

Här är 12 tips för ett lyckat höstlov, oavsett om du vill resa runt i Sverige eller mest hålla dig på hemmaplan. 

Upplev svenska pärlor

Åre. Under höstlovet börjar norrskenssäsongen i Åre och det finns även vildmarksaktiviteter. I mitten av oktober sker dessutom längdpremiären i Vålådalen, på snö som sparats ända sedan i vintras. Du kan också besöka de underbart vackra vattenfallet runt Åre. 

Strömstad. Här är kustorten som kan erbjuda skön avslappning på höstlovet. Strömstad spa & resort erbjuder massage, fiskspa, skattjakt, vattengympa och filmvisningar för barnfamiljer. 

Österlen. I Simrishamn kan du fira höstlov på Glimmingehus med medeltidsaktiviteter på schemat. För höstlovslediga barn i alla åldrar. Eller varför inte testa ett kallt uppfriskande bad i havet.

Åk på kryssning till Höga Kusten

Sedan det blev svårt att åka till Finland så är det allt fler som åker på kryssning i svenska farvatten. Ta chansen att uppleva världens högsta kustlinje. Efter att de fem inplanerade avgångarna till Höga Kusten och Härnösand under augusti och september sålt slut på rekordtid, släpper Tallink Silja nu ytterligare avgångar – denna gång med sikte på höstlovet och förlängd vistelse på destinationen, men också med möjlighet även för boende i Höga Kusten området att kryssa Härnösand – Stockholm - Härnösand med en dags vistelse i Stockholm under höstlovet. 

Daycation i din hemstad

Ofta är vi väldigt dåliga på att turista där vi bor. Boka in en dags semester i din hemstad och bestäm dig för att utforska något du aldrig tidigare upplevt. Kanske finns det en stadsdel där du knappt varit och kan boka in museum- och cafébesök. 

Staycation i en annan stad

Sverige har många stadspärlor som du kanske inte upplevt. Höganäs, Örebro, Uppsala, Luleå låter kanske inte så kul vid första anblicken, men det finns faktiskt massor att göra och uppleva om du läser på och planerar lite. Dessutom är priserna på hotellvistelser väldigt låga just nu, ofta går det att boka paket inklusive middag. 

Lyxa på hotell

Varför inte checka in på hotell över natten? Du behöver faktiskt inte ens åka långt bort. Njut av ett ombonat hotellrum och alla härliga bekvämligheter som svenska hotell har att erbjuda. Ofta finns det både pool, spabad och bastu på svenska hotell. Många hotell har speciella höstlovspaket, till exempel Scandic.

Njut av en restaurangupplevelse

En del av de pengar ni sparar in på resan kan användas till ett extra lyxigt restaurangbesök. Sverige har ett otroligt rikt restaurangutbud och några av världens bästa restauranger finns i vårt land. Unna dig en riktigt god avsmakningsmeny med goda viner, eller välj något enklare och mer avslappnat. I lite större svenska städer finns oftast något som passar alla. 

Ta en vandring på en naturskön led

Sverige är jordens vandringsparadis - inget annat land bjuder på så många fina vandringsleder dit allmänheten har tillträde. Det finns nästan alltid någon bra led på nära håll och på Svenska Turistföreningens hemsida finns god hjälp. Du behöver inte gå hela leden, utan kan nöja dig med en lagom delsträcka. Välj mellan allt från fjällvandring till sprakande bokskogar i Skåne. Tänk bara på att planera och ha bra utrustning och meddela omgivningen var du ska vandra.

Åk på tågsightseeing

De senaste åren har flygresandet minskat och tågresandet ökat, vilket är gynnsamt för klimatet. En tågresa på dagtid kan också vara ett bra sätt att uppleva vida vackra vyer i vårt avlånga land. Men det kan vara värt att tänka på att de kan bli trängsel på de populäraste destinationerna Stockholm, Göteborg, Uppsala och Lund.

Ordna skattjakt

En skattjakt på hemmaplan är enkel att ordna och brukar succé hos barnen. Lägg ut lappar med ledtrådar som tar barnen till nästa plats och sedan nästa. Till slut så ska de komma fram till skatten som är gömd på ett spännande ställe. Skatten kan vara allt från godis, halloweenprylar och leksaker till en rolig utflykt. 

Hemmabio

I dag har de flesta familjer en hel videobutik i tv:n tack vare streamingtjänster. Gör det extra mysigt undre höstlovet. Gör egna biobiljetter, poppa popcorn och gör om soffan till biosäten. Sedan kan hela familjen se en riktigt bra film tillsammans. 

Baka tillsammans - och njut av en fika

Höstlovet är ett bra tillfälle att unna sig goda bakverk, och varför inte göra dem tillsammans och göra bakandet till ett gemensamt nöje. Sockerkaka, kladdkaka, kanelbullar eller en marängtårta är enkla och säkra kort. Vill du ha halloweentema kan vi rekommendera en pumpapaj, den är läskigt god. 

Höstbad

Ett dopp tillsammans i badhuset eller närmaste äventyrsbad kan liva upp en lite ruggig höstdag. Men om vädret är bra kanske du ska satsa på ett utedopp, många friluftsanläggningar erbjuder gratis bastu och då brukar vattnet inte kännas så kallt. 

Taggar:

LÅN