1. Privatbloggen
  2. 15 tips - ta hemmakontoret till nästa nivå

15 tips - ta hemmakontoret till nästa nivå

Hemmakontoret är här för att stanna för många - så här gör du det så bra som möjligt.

jobba hemma hemmakontor

2021-09-02

Många i Sverige är nu inne på sitt andra år med hemarbete. Det går att göra ditt nya kontor betydligt trevligare så att arbetsglädjen och effektiviteten höjs till en ny nivå. Här är 15 tips som tar ditt hemmakontor till en ny nivå. 

Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortfarande att så många som möjligt arbetar hemifrån och den senaste tiden har antalet fall av covid-19 åter ökat. Många börjar förstås att bli trötta på sitt hemmakontor och längtar efter daglig samvaro med kollegorna, men räkna med att hemarbetet kommer att fortsätta ett tag till. Statsepidemiolog Anders Tegnell tror att rekommendationen om hemarbete kommer att vara kvar under hösten. 

– Rekommendationerna om att hålla sig hemma om man känner sig sjuk, gå och testa sig om man har symptom och att försöka att jobba hemifrån tror jag kommer att ligga kvar längst, sade Tegnell till DN i början av augusti.

Den nya digitala tekniken gör tack och lov att de flesta kan arbeta hemifrån utan större problem. Men för att vara så produktiv som möjligt när du arbetar hemifrån, både som anställd och egenföretagare, är det viktigt att du inrättar en väl fungerande arbetsplats. Har du inte optimerat ditt hemmakontor är det hög tid att ta det till nästa nivå. Det kommer göra det roligare och enklare att arbeta hemifrån! 

Satsa på ergonomin

Förutom sovrummet är hemmakontoret det utrymme som du använder mest i bostaden just nu. Då gäller det att satsa på att ha en väl utformad arbetsplats. 

Om du ska sitta på ett kontor i mer än åtta timmar om dagen måste du ha ergonomi i åtanke. Du behöver en stol som stödjer och håller ryggen i rätt riktning, liksom ett bra skrivbord som är i rätt höjd och som säkerställer att du håller en bra hållning. Du kanske inte känner effekterna av en dålig stol direkt, men de kommer säkert att komma ikapp dig så småningom. Se också till att gå upp och gå runt då och då, eftersom att sitta i timmar varje dag inte är bra för din kropp heller.

Att bygga en ergonomiskt korrekt arbetsplats är en hel vetenskap. Men det hindrar inte att du kan försöka göra så gott du kan efter de förutsättningar du har. Tänk på att försöka arbeta med ryggen och nacken relativt raka och ha armarna i en relativt rät vinkel mot golvet.

Inrätta en störningsfri yta

Det kanske är lättare sagt än gjort om du är lite trångbodd, men försök inrätta ett utrymme där du kan vara så ostörd som möjligt. Ju mer som händer runt omkring dig, ju svårare blir det att behålla fullt fokus på ditt arbete. Om du kan skapa ett utrymme där du har möjlighet att få vara ifred kan du stänga ute olika distraktioner. Det kommer även att underlätta dina digitala möten. Om du inte kan stänga dörren omkring dig så kan brusreducerande hörlurar var ett alternativ. 

Var sak på sin plats

Ju bättre du kan organisera din arbetsplats ju effektivare kommer du att bli. Försök att inrätta fasta platser för dina saker. Ha pennor, anteckningsböcker, dator och skrivare på bestämda platser och försök hålla arbetsplatsen så städad som möjligt. Om ditt hemmakontor är städat och organiserat blir det enklare att fokusera på arbetet. Ett litet arkivskåp eller bordsställ kan göra underverk för ordningen. Lägg gärna några minuter i slutet på dagen på att städa skrivbordet. 

Skaffa en bekväm och sittriktig stol

Även om du inte bör sitta still hela dagen är det viktigt att ha en bekväm och ergonomiskt korrekt stol i ditt hemmakontor. Om du sitter bra och ryggvänligt kommer du att prestera bättre på jobbet. Att välja ut en bra kontorsstol kan vara en utmaning. Välj helst en stol med goda inställningsmöjligheter så att du kan anpassa arbetsställningen till din kropp. Kanske finns det en ergonom kopplad till din arbetsgivare som kan hjälpa dig? 

Ha rätt belysning

Nu närmar vi oss den mörka årstiden och en av de bästa sakerna för din arbetsmiljö är att ha rätt belysning. Dålig belysning gör att du kan få sämre energi och svårt att se och göra ditt bästa. Dagsljuset räcker oftast inte till och då är det bra att använda en indirekt belysning som inte ger för hårt och skuggigt ljus. En extra bordslampa kan också vara bra att ha om du har arbetsuppgifter som kräver mycket fokus. 

Använd växter

Gör kontoret till en liten grön oas. Krukväxter är mer än bara att sätt att göra det snyggare. Olika undersökningar visar att vi människor blir lugnare och mer harmoniska om vi är omgivna av växter och gröna element. Många känner att kan fokusera mera och vara mer kreativa om de är omgivna av gröna växter. Dessutom bidrar växter till att förbättra luften. 

Använd två bildskärmar

Två skärmar - dubbelt så produktiv? Nej, kanske inte, men med en extra skärm blir många arbetsuppgifter enklare. Ofta går det lättare att koda, designa, skriva och jobba i excelark om du kan extramaterial på din andra bildskärm. Då slipper du växla mellan olika fönster på din dator. Och sitter du fortfarande och jobbar direkt i din laptop bör du fundera på att koppla den till ett extra tangentbord och 1-2 bildskärmar. 

Ergonomiska möss och tangentbord

Många struntar i tangentbordet och musen och jobbar direkt i sin bärbara dator. Men både ergonomin och produktiviteten kan enligt experterna förbättras om du använder en mus och ett tangentbord. Välj helst ett lite dyrare mekaniskt tangentbord med feedback i tangenterna och en mus som ligger bra i din hand.

Köp ett ståbord

Att vara stillasittande under en hel arbetsdag kan vara lika farligt som rökning, visar svensk forskning. Ett bra knep för att undvika långvarigt sittande är att skaffa ett stående skrivbord. Det finns idag både fina arbetspulpeter och elektriskt höjbara skrivbord som gör att du kan variera din arbetsställning och jobba stående hela eller delar av dagen. 

Undvik kabelhärvor

Det är inte särskilt trevligt att komma till jobbet om det är kabelhärvor som stör överallt. Men genom att dra sladdarna smart och använda grenuttag och kabelsamlare går det att ordna det mesta. Din arbetsplats kommer att bli betydligt mer estetisk om du får bort kabelhärvorna. 

Ha en bra internetuppkoppling

Att ha en stabil och snabb internetuppkoppling i bostaden underlättar ditt arbete. Överväg att byta internetleverantör om ditt internet hämmar arbetet. Om du inte redan har gjort det så kan bytet till en ny wifi-router göra underverk för uppkopplingen. Är du osäker på hur bra ditt internet är kan du enkelt göra en mätning med bredbandskollen. 

Se till att ha bra ventilation 

När det gäller kontorslokaler så finns det lagar och regler när det gäller ventilationen och hur många som får visats i lokalen. När du har kontoret hemma i bostaden görs inga liknande kontroller och har du hemmakontoret i ett litet rum finns det risk att ventilationen är dålig och gör dig trött i onödan. Försök ordna så att det finns luftcirkulation i rummet och att temperaturen är på rätt nivå. Om det inte finns ventilation i rummet kan fläktar och en liten springa på fönstret vara fungerande knep. Enligt Arbetsmiljöverket bör det vara 20-24 grader vid stillasittande arbete. 

Separera arbetsrummet från sovrummet

Visst låter det lockande att arbeta i pyjamas. Men om du har möjlighet så är det bra att skilja på arbetsplatsen och sovrummet. Våra hjärnor tenderar att associera rummen med vissa uppgifter, och om du jobbar i sovrummet kan det vara svårt att slappna av när du ska sova. Om du är trångbodd kan vikbara väggar vara ett bra knep. 

Ha regler med familjemedlemmar

Så här på andra året med hemmakontoret har de flesta redan gjort upp regler med övriga familjen hur man ska få hemarbetet att fungera för alla. Men om du inte har gjort det är det hög tid att göra det. Kanske behöver du en skylt på dörren så de vet när du är upptagen i möte. Kanske är det inte läge att spela hög musik och titta på tv under kontorstid. Om ni kommer överens om enkla förhållningsregler så blir livet med hemarbete enklare för alla. 

Glöm inte motionen 

Att sitta still en hel dag är inte nyttigt, oavsett om du jobbar på kontor eller hemifrån. Svenska forskare har kommit fram till att långvarigt stillasittande kan vara lika farligt som rökning. Bara för att du inte längre behöver gå till jobbet ska du inte skippa vardagsmotionen. 

 Försök att lägga in ett antal pauser under dagen med motion. Du kommer må och prestera bättre om du tar en morgonpromenad. Kanske är det läge för en liten löprunda eller cykeltur runt lunch och ett lättare gympass i trädgården på eftermiddagen. Att ta små mikropauser med enklare rörelser är också väldigt nyttigt för både hälsa och kreativitet.