1. Privatbloggen
  2. 47 miljarder i skatteåterbäring

47 miljarder i skatteåterbäring

– det gör vi för pengarna

skatteåterbäring Lendobloggen

2024-04-08

I år förväntas Skatteverket betala ut en rekordstor skatteåterbäring till det svenska folket på grund av ovanligt stora skatteavdrag. Sammanlagt räknar Skatteverket med att betala ut 47 miljarder kronor till närmare 5 miljoner svenskar under de närmaste månaderna. 

Lendo har tagit reda på vad svenskarna i de flesta fall väljer att lägga skatteåterbäringen på.

Redan de närmaste veckorna börjar Skatteverket betala ut årets skatteåterbäring för de som förväntas få återbäring och redan lämnat in sin deklaration utan ändringar eller tillägg före den 3 april. Totalt behöver drygt 8,4 miljoner svenskar deklarera, och Skatteverket uppger att omkring 4,8 miljoner svenskar förväntas få skatteåterbäring i år utan att behöva göra några justeringar eller tillägg.

– Kom ihåg att kontrollera att dina uppgifter stämmer och fundera på om det behöver göras några ändringar eller tillägg, säger Jan Janowski, deklarationssamordnare på Skatteverket.

Den genomsnittliga summan att få tillbaka på skatteåterbäringen är drygt 10 000 kronor, även om summan för många kan variera kraftigt beroende på vilka avdrag som görs. Kom ihåg att sista dagen att deklarera för i år är den 2 maj.

– Vi har förifyllt viss information för den som har sålt bostad, aktier eller är företagare, men inte för den som har rätt till reseavdrag, haft inkomster från utlandet eller hyrt ut sin bostad till exempel. Så den behöver göra ändringar och redovisa alla uppgifter själv, säger Emelie Köhn, sektionschef på Skatteverket.

Det gör svenskarna med sin skatteåterbäring

Allra vanligast är att man väljer att spara sin skatteåterbäring. Enligt färska siffror från SBAB förväntar sig hela 56 procent av de tillfrågade att de kommer att spara sin skatteåterbäring, en tydlig ökning från 42 procent förra året.

I Nordeas senaste undersökning över vad man förväntar sig att använda skatteåterbäringen på ligger investeringar och amorteringar i topp. Av de tillfrågade uppgav 40 procent att de tänker använda skatteåterbäringen till att antingen investera, betala av lån och skulder eller att renovera. Lite drygt en femtedel av de tillfrågade planerar att spendera skatteåterbäringen på resor, fritidsintressen eller på barnen. Ungefär 15 procent säger att man kommer att lägga skatteåterbäringen på vardagskonsumtion.

Liknande indikationer syns i en undersökning från Svea Bank och Kantar Sifo. Där uppgav över 50 procent av de tillfrågade att de skulle prioritera sparande om de fick en skatteåterbäring på 5000 kronor. Andra populära val att använda återbäringen på är resor och matinköp/hushållsutgifter som vardera fick 14 procent, medan 8 procent av de tillfrågade skulle använda en skatteåterbäring till att betala av lån och krediter.

Planerar du att använda din skatteåterbäring till att betala av gamla och mindre lån? Då kan det även vara värt att se över om det vore klokt att samla dina resterande lån i ett enda samlingslån. Genom att du samlar alla dina lån och kredit i ett samlingslån med hjälp av Lendo kan det leda till lägre månadskostnader, förbättrad kreditvärdighet och ge en bättre kontroll över din ekonomi.

Att ansöka om att samla lån via Lendo är kostnadsfritt, och du förbinder dig inte till någonting genom din ansökan. När du ansöker genom Lendo tas endast en kreditupplysning via UC, samtidigt som du kan få låneerbjudanden från upp till 40 banker och långivare.

Har du funderingar kring att omförhandla lån eller vill veta mer om hur det kan vara fördelaktigt för dig? Då är du alltid välkommen att ringa Lendo på 0771-131310 så svarar våra kunniga handläggare på alla dina frågor.