1. Privatbloggen
  2. 5 knep som ger dig billigare utlandssemester

5 knep som ger dig billigare utlandssemester

Sommaren är äntligen här - missa inte våra tips för en billigare semester

sandstrand strandstolar palmer Lendobloggen

2025-06-27

Sommaren är här och med den längtan efter miljöombyte, sol och nya upplevelser. Även om utlandssemestern ofta associeras med en hel del kostnader, går det att med några enkla beslut att få mer semester för pengarna, oavsett om du reser långt eller håller dig nära och särskilt nu när förutsättningarna faktiskt är ovanligt gynnsamma.

Kronan i medvind – ett ovanligt bra läge att resa

Ett halvår in på 2025 har den svenska kronan gått bäst av alla större valutor. Den har stärkts rejält mot både euron och dollarn, och är nu starkare än på länge. Det betyder att du får mer för pengarna när du växlar, handlar eller bokar i utländsk valuta. För dig som konsument innebär det ett gyllene tillfälle att resa smartare – och billigare.

1. Res dit pengarna räcker längre

Valet av destination påverkar hur långt din semesterbudget räcker – och just nu är det dubbelt läge: både fördelaktig växelkurs och låga lokala priser på flera håll i världen.

Länder som Egypten, Nepal och Indien erbjuder extremt låga prisnivåer, särskilt inom boende, mat och transporter. Även Vietnam, Indonesien, Kambodja och Filippinerna är exempel på platser där du får mycket semester för varje krona. 

Vill du semestra i Europa men ändå resa prisvärt? Då är Turkiet, Bulgarien, Rumänien, Serbien och Nordmakedonien smarta val – prisnivåerna är betydligt lägre än i Sverige, och med kronans styrka just nu blir det ännu mer fördelaktigt. 

Däremot är det värt att se upp med exklusiva destinationer som Bermuda, Monaco och Caymanöarna, där priserna ofta är dubbelt så höga som hemma. Även Schweiz, Island och Norge ligger i det övre kostnadsskiktet. 

En intressant förändring jämfört med i fjol är att USA inte längre tillhör de dyraste semesterländerna. Snarare ligger prisnivån nu nära Sveriges – vilket gör det möjligt att semestra i t.ex. Kalifornien eller Florida utan att det nödvändigtvis blir dyrare än en vecka hemma.

Tips: Vill du ha mycket upplevelse för pengarna – tänk längre bort, men smartare. Och glöm inte att även inom dyra länder finns prisvärda regioner.

2. Välj rätt kort – och se upp för valutapåslag

Alla betalkort är inte lika bra att använda utomlands. Många kort har valutapåslag på 1–2 %, och vissa tar dessutom avgift vid kontantuttag. 

Innan du reser:

  • Kolla om ditt kort har avgifter utomlands - De flesta vanliga kort från storbankerna har båda dessa avgifter. Men det finns aktörer som har kort som är utformade för att ta bort eller sänka dessa helt. På Konsumenternas kan du lätt jämföra olika kort och avgifter.

  • Ha gärna ett extra kort som backup om något händer - till exempel om ditt huvudsakliga kort spärras, går sönder eller inte accepteras i en viss butik eller bankomat. Det minskar risken att stå utan betalningsmöjlighet under resan. Välj gärna kort från olika kortutgivare (t.ex. ett Visa och ett Mastercard) för ökad trygghet. 

Tips: Reser du ofta? Då kan ett kreditkort med reseförsäkring och bonus vara ett bra val på sikt. 

3. Betala alltid i lokal valuta

När du betalar med kort utomlands får du ofta frågan: "Vill du betala i svenska kronor eller i lokal valuta?"  - Välj alltid lokal valuta.

Anledningen är enkel: om du väljer svenska kronor gör butiken eller automaten en automatisk växling (DCC – Dynamic Currency Conversion), vilket nästan alltid innebär en sämre växelkurs och högre avgift. Det är ett vanligt och kostsamt misstag som många gör av bara farten.

Det finns tyvärr inget sätt att ställa in kortet så att det alltid nekar växling – så du måste vara uppmärksam vid varje betalningstillfälle.

Tips: Håll utkik på skärmen och välj aktivt "Local currency" eller "No" när DCC erbjuds. Ett par extra sekunder kan spara dig flera hundralappar under resan. 

4. Kontanter – ha lite, men inte för mycket

Kort fungerar i de flesta länder, men det är alltid bra att ha lite kontanter. Till exempel för taxi, dricks eller småköp.

  • Ta ut en mindre summa lokalt - Om du har ett kort utan valutapåslag och uttagsavgift så är det nästan alltid billigare att ta ut pengar på plats i lokal valuta, men välj en bankomat som inte lägger på egen avgift.

  • Ha aldrig för mycket kontanter – de ersätts inte om de försvinner

  • Förvara inte allt på samma ställe

Tips: Om du reser i grupp, sprid gärna kontanter mellan er och ha alltid en plan B för betalningar. 

5. Dubbelkolla din reseförsäkring

Reseförsäkringen är mer än en trygghet – den är också ett av de bästa ekonomiska skydden du kan ha på resan. Oavsett om du tappar bort bagaget, blir försenad eller skadar dig, kan försäkringen ge ekonomisk kompensation som sparar dig från oväntade utgifter.

De flesta hemförsäkringar innehåller ett reseskydd i upp till 45 dagar. Men ska du vara borta längre, eller planerar aktiviteter som dykning, bergsvandring eller offpiståkning, behöver du ofta teckna en separat tilläggsförsäkring.

Exempel på situationer där försäkringen skyddar din ekonomi:

  • Försenat bagage – du kan få ersättning för kläder och hygienartiklar (t.ex. 500–1 000 kr/dygn)

  • Inställt eller försenat flyg – vissa försäkringar täcker hotell- eller ombokningskostnader

  • Sjukdom eller olycka – ersättning för vård, transport, medicin och ibland hemresa

  • Stöld eller förlust av värdesaker – ekonomisk ersättning upp till försäkringsbeloppet 

Glöm inte att:

  • Kontrollera vad som krävs för att försäkringen ska gälla fullt ut (t.ex. krav på polisanmälan eller kvitton)

  • Kortförsäkringar kan ge kompletterande skydd – om du har betalat resan med rätt kort

Tips: Spara en kopia av försäkringsnumret och nödnummer både i mobilen och som utskrift i plånboken. Om något händer, slipper du dyrbar tid (och pengar) på att försöka få fram uppgifter i efterhand.

Res tryggt – och med koll på kostnaderna

Flygbiljetter och boende är ofta de största utgifterna, men det är på plats som den stora skillnaden märks. Med rätt kort, genomtänkta val och lite koll på lokala priser kan du faktiskt halvera dina dagliga kostnader – utan att kompromissa med upplevelsen 

Att planera smart handlar inte om att resa snålt – utan om att lägga pengarna på rätt saker. En utlandsresa kan bli både prisvärd och minnesvärd, särskilt när du har koll på detaljerna som ofta glöms bort.

Taggar:

LENDO