1. Privatbloggen
 2. 6 tips - så klarar du skolstarten

6 tips - så klarar du skolstarten

Skolstarten kan vara en utmanande tid - både att få vardagspusslet och ekonomin att gå ihop.

tips inför skolstarten Lendo

2020-08-31

I snitt handlar vi kläder och utrustning för 1300 kr per barn inför skol- och terminsstart. Här är 6 tips som sparar både pengar och miljö. 

En ny sifoundersökning som Blocket låtit göra visar att vi i genomsnitt spenderar 1300 kr per barn inför skolstarten. Äldre barn behöver saker för 1500 kr. Ofta är det många saker som ska handlas nu till skolstarten, kläder, väskor, idrottsutrustning och ibland miniräknare och datorer.

Efter semester och coronakris kan det vara tufft att få budgeten att gå ihop - vi på Lendo har sammanställt spartips som får pengarna att räcka längre. 

 1. Köp begagnat. Många barnkläder, skor och annan utrustning används bara under en kort tid då barnen växer fort och inte hinner slita ut sakerna. Genom att handla begagnat kan du spara stora belopp, dessutom är det bättre för miljön och sakerna återanvänds än kastas bort. Det finns ett stort utbud av begagnade barnkläder och prylar på Blocket, Tradera och Facebook Marketplace.

 2. Sälj begagnat. Enligt en undersökning som Blocket har gjort har vi i genomsnitt 58 saker per barn hemma som vi inte längre använder, värdet på dessa är 4200 kr. En tvåbarnsfamilj kan alltså tjäna uppåt 8000 kr på att sälja sakerna vidare.

 3. Jämför innan du handlar. Allt som du behöver går inte att hitta begagnat i rätt färg och rätt storlek. Då kan det vara bra att jämföra innan du handlar. Det finns flera bra jämförelsesajter där du enkelt kan se var du hittar det du vill ha till lägsta priset och med säkraste leveransen.

 4. Sätt en budget. Planera hur mycket skolstarten får kosta och försök att hålla dig inom det riktmärket. Kanske lyckas du till och med få pengar över och kan gå på bio eller göra något annat kul för de sparade pengarna?

 5. Köp det nödvändigaste nu. Det är lätt att göra en lång lista över allt som behövs under hösten, men det går ju att dela upp shoppingen i etapper. Gummistövlar, täckjacka och vinterskor kan säkert vänta någon månad eller kanske två.

 6. Märk alla saker. Det är lätt att något försvinner på skolor och förskolor, men har du satt på lappar och märkt att den dyra jackan eller tröjan tillhör ditt barn kommer du sannolikt att få tillbaka den och slipper att köpa en ny. 

Mest sökta varumärken inom “barnkläder & skor” på Blocket:

 1. Polarn & Pyret

 2. Mini Rodini

 3. Livly

 4. Kavat

 5. Didrikssons

 6. Newbie

 7. Isbjörn of Sweden

 8. Gneis

 9. Ralph Lauren

 10. Molo

Taggar:

LÅN