1. Privatbloggen
  2. 7 smarta tips till skolstart HT 2021

7 smarta tips till skolstart HT 2021

Dags för skolstart 2021, höstens idrottsträningar och hobbyaktiviteter

skolstart tips 2021

2021-08-17

I snitt köper vi saker för 1 500 kronor per barn när skolorna drar i gång. Då kan det vara tufft att få budgeten att gå ihop – här får du 7 smarta spartips.

Sommarlovet går mot sitt slut och nu är det hög tid att planera skolstarten höstterminen 2021. Då brukar det vara mycket som ska handlas och planeras så att allt klaffar när vardagen drar i gång. I genomsnitt köper svenska familjer kläder och utrustning för 1500 kronor per barn, yngre barn klarar sig på 1300 kronor. Det visar undersökningar från Blocket och Tradera. 

Det vi handlar mest är kläder, väskor, cyklar, sportutrustning och elektronik som kalkylator och laptopdator.  Men det är ingen nödvändighet att skolstarten måste gräva djupa hål i familjens hushållskassa. Det finns gott om smarta knep som gör att du kommer lite billigare undan. 

  1. Gör en skolstartsbudget. Försök att räkna ut hur mycket du vill och kan spendera på inköpen till skolstarten och höstens idrottsträningar. Försök att hålla dig inom budgeten. Kanske kan du spara så mycket att ni kan göra något roligt tillsammans med barnen under hösten?

  2. Jämför innan du gör inköpen. Genom att använda jämförelsesajter som Prisjakt och Pricerunner kan du spara stora pengar på inköp av både kläder och prylar. En vanlig ryggsäck kan ha ett mer än 100 kronor lägre pris om du handlar på det billigaste stället. När det kommer till dyrare saker som laptop och kalkylator kan det skilja så mycket som 3 000 kronor. Det är verkligen viktigt att jämföra innan du handlar, men kolla också upp så att du handlar från en seriös butik med goda recensioner.

  3. Handla begagnat. Barn växer väldigt fort och hinner sällan slita ut kläder och sportutrustning. Därför är det ofta enkelt att hitta fina saker begagnat till en bråkdel av nypriset. Du sparar ofta mer än 50 procent på att handla begagnat. Även miljön gör betydande vinster om sakerna återanvänds flera gånger. Bra ställen att leta på är Blocket, Sellpy, Tradera och Facebook Marketplace.

  4. Sälj begagnat. De flesta barnfamiljer har massor med oanvända kläder och prylar hemma som barnen vuxit ur. Enligt Blocket har varje barn i genomsnitt 58 saker hemma som kan säljas. Värdet är över 4 000 kronor. En trebarnsfamilj kan tjäna över 12 000 kronor på att sälja barnens begagnade saker vidare. Det som går lättast att sälja är fina märkeskläder och sportutrustning i bra skick. Försök att ta fina och tydliga bilder, skriv en bra beskrivning där du anger storlekar och andra fakta.  Allra populärast på Blocket är Polarn & Pyret.

  5. Köp inte allt samtidigt. Även om det är mycket som ska köpas in för höstterminen så behöver du oftast inte köpa allt på samma gång. Ofta kan du vänta någon månad med täckjackan och vinterskorna och fortsätta leta efter begagnade fynd som passar perfekt. 

  6. Samåk till skolan eller cykla. Under pandemin har många börjat åka bil till skolan i stället för att åka kollektivt. Om två familjer kan samåka till skolan kan besparingen bli betydande räknat över flera månader. Om väder och trafiksäkerhet tillåter det så är cykel också ett utmärkt fortskaffningsmedel.

  7. Planera måltider och mellanmål. Matinköpen kan bli billigare när skolorna dragit i gång än en under semestern. Försök planera måltiderna och inköpen en vecka i förväg och handla maten när den är billig. Planera så att barnen alltid har ett nyttigt mellanmål hemma när de kommer hem från skolan. Laga gärna så mycket mat så att de vuxna kan ha matlåda till jobbet dagen efter.