1. Privatbloggen
  2. 7 tips – mer pengar över till semester i år

7 tips – mer pengar över till semester i år

Sommar och semester står för dörren - här är tipsen för mer pengar för dig och din semester

7 tips – så får du mer pengar över till semester i år - sommarbild Lendobloggen

2024-05-08

Sommaren och semestern är i antågande. I år är det många utgifter som ökat och det kan vara tufft att få semesterkassan att gå ihop. Vi på Lendo har listat 7 smarta tips som gör att du får pengar över till trevliga saker på semestern. 

De flesta svenskar har ungefär samma lön som förra året inför årets semester. Samtidigt har de fasta kostnaderna ökat kraftigt under året. Allt från resor, hotell, nöjen till mat och restaurangbesök har blivit dyrare. Ett glädjeämne är att både el, bensin och diesel är betydligt billigare än förra året. 

Men det kan löna sig att tänka smart när det gäller ekonomi och inköp nu när sommaren närmar sig. Det går att spara pengar på tråkiga saker, så att du får mer över till det roliga. Enligt Sifo planerar var fjärde svensk att spendera mer pengar i år än de gjorde förra året. Här är råden som gör att din semesterkassa kan gå ihop även i år. 

Gör en månadsbudget 

Om du inte har överblick över din ekonomi är det svårt att veta vart dina pengar går. Ta fram ditt kontoutdrag för en månad och kolla vart alla pengar har gått. Försök lista alla räkningar du betalar och vad du spenderat pengar på under månaden, mat, kläder, drivmedel, nöjen och annat. Skriv ner allt och försök räkna ut om du får pengar över eller om du går back. När du skaffat dig överblick kan du göra en månadsbudget framåt hur mycket du ska spendera på olika saker. Det är också ett bra verktyg för att kunna se var du kan spara in utgifter. 

Bilen och bränslet 

Bilen och drivmedel är en stor utgiftspost, särskilt sommartid. Visst el, bensin och diesel har gått ner sedan förra året, men det blir ändå dyrt om du ska åka långt. Men om du försöker köra mjukare så kan du faktiskt spara uppemot 20 procent av drivmedlet. Många kan också köra mindre genom att de till exempel veckohandlar och gör alla ärenden på samma dag. 

Maten

Det senaste åren har maten blivit rejält mycket dyrare. Även om priserna fallit tillbaka något kommer de gamla låga priserna inte tillbaka.  Det går dock att spara in mycket pengar på maten. Genom att göra en veckomatsedel, äta hemma, laga maten själv och använda erbjudanden så kan du sänka din matkostnad rejält. Tänk också på att frysa in och spara rester. Många familjer slänger 20-25 procent av maten de köper in, så där finns en stor sparmöjlighet. 

Säg upp digitala abonnemang

Många hushåll har idag ett stort antal digitala abonnemang som kan kosta 1000-lappar varje månad. Vissa streaming- och abonnemangstjänster används kanske inte så ofta, och genom att säga upp dem kan du snabbt spara pengar varje månad. Abonnemang och övriga fasta kostnader är saker du kan se över och rensa. Du kan åtminstone säga upp dem tillfälligt. 

Köpa och sälja begagnat

Genom att köpa och sälja begagnat så sparar du både pengar i hushållsekonomin och gör en liten insats för miljön genom att återbruka. Dessutom brukar de flesta familjer ha en guldgruva i förrådet. En undersökning som Blocket gjort visar att varje svensk har 19 000 kronor i oanvända prylar hemma. 

Förhandla om bolån

Med tanke på höga boräntor är det viktigare än någonsin att se över bolånen. Genom att lägga om dina bolån kan det vara möjligt att sänka din bolåneränta. Via Lendo kan du jämföra erbjudanden från flera olika bolåneaktörer med en enda ansökan för att försöka få bästa möjliga ränta genom att omförhandla bolån.

Samla dina dyra smålån

Genom att samla ihop smålån och andra krediter med högre räntor till ett större lån med lägre ränta kan du sänka din månadskostnad. Genom Lendo kan du jämföra låneerbjudanden från upp till 40 banker och långivare när du ansöker om ett samlingslån.