1. Privatbloggen
  2. 9 smarta tips - så får du semestern att gå ihop

9 smarta tips - så får du semestern att gå ihop

Vi på Lendo har sammanställt våra tips för att få semestern hemma att gå ihop!

66141793 2453406234680393 3052250484933918720 o

2020-07-16

De flesta svenskar tar semester på hemmaplan i år. Men det kan ändå vara tufft att få ekonomin att gå ihop. En ny undersökning visar att semesterbudgeten gått ner med 5000 kr i år. 

Vi på Lendo har sammanställt sommartipsen för att du ska få koll på kronorna. 

En ny Sifoundersökning från Nordea visar att vi kommer att lägga 5000 kr mindre per hushåll på semestern i år. Trots det är fler än tidigare oroliga för att få pengarna att räcka till. I snitt planerar ett svenskt hushåll att lägga 13 600 kr på sommarsemestern, vilket är den lägsta nivån på åtta år. Bara tre procent av hushållen planerar att åka utomlands. 

- Trenden är knivskarp. Vi ser en tydlig effekt av coronavirusets framfart som kraftigt begränsat våra semesterplaner samtidigt som många har fått, eller förväntar sig, en sämre ekonomi. Nu när vi spenderar mindre kan det vara tillfälle att spara mer, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson.  

Semestern finansieras för de flesta genom lön eller sparade pengar. Enligt Ingela Gabrielsson håller vi hårdare i pengarna för att vi vill ha sparbufferten kvar. Och vissa har behövt ta av sitt sparande för att klarar vardagen. 

Enligt undersökningen kommer de flesta att fira semestern i närområdet, de som har en sommarstuga tillbringar sin ledighet där. En tredjedel kommer att lägga pengar på att rusta upp trädgården och uteplatsen. 

Men det finns några enkla tips hur du kan få pengarna att räcka längre i sommar. För även om du firar semester på hemmaplan är det lätt att pengarna rullar iväg snabbt, särskilt för barnfamiljer. Vi på Lendo har sammanställt några tips som gör att du får dina pengar att räcka lite längre.

9 tips för att få pengarna att räcka längre på semestern

1. Gör en semesterbudget

Det kan låta lite tråkigt, men det kan vara bra att göra en budget för hur mycket extra familjen kan spendera på semesternöjen, utöver det ni lägger på mat, fritid och nöjen i vanliga fall. Om du vet ungefär hur lång tid pengarna ska räcka kan du enkelt se hur mycket du har att röra dig med. Och om du följer våra andra smarta tips kommer pengarna att räcka längre. 

2. Använd gratis nöjen

Det finns faktiskt roliga saker som är nästan gratis, speciellt på sommaren. Surfa in till eller besök turistbyrån och kolla vad det finns för sevärdheter att besöka, eller gratis aktiviteter. Många museer är till exempel gratis numera. Sverige är också ett land fullt av fornminnen och spännande platser. Platser med spännande historia och fornminnen eller hisnande vacker natur ligger oftast bara en googling bort. Om utflyktsmålet ligger nära kan du vandra eller gå dit, så stärker du dessutom hälsan. 

3. Gör en gratis resa

Sverige är ett paradis för den som vill vandra. Det finns ett stort antal vackra vandringsleder i hela landet, både i närheten av storstäderna och i fjällen. Här hittar du en lista: https://www.svenskaturistforeningen.se/guider-tips/leder/

Vandring är både ekonomiskt, hälsosamt och innebär en liten smittorisk. Vill du komma billigt undan kan du välja en led hemma, vill du satsa lite mer kan du åka till fjällvärlden. På många vandringsleder finns gratis övernattningsstugor eller vindskydd där du kan övernatta.

4. Jämför priser innan du handlar 

Visst kan det vara lockande att shoppa lite extra när det är regnigt och kallt på sommaren. Oavsett vad du ska handla lönar det sig att jämföra priserna innan. Ta hjälp av olika jämförelsetjänster, eller läs reklambladen för att hitta de lägsta erbjudanden på det du är ute efter. 

5. Ta en picknick

Sverige är fullt av mysiga platser där du kan ha picknick. Om du planerar picknicken smart så blir det inte mycket dyrare med en mysig utflykt ute i det gröna än att äta hemma vid matbordet. Vill du göra det riktigt enkelt så kan du ta färdiga salladslådor.

6. Bytlåna boende av varandra

I år kan det vara svårt att få tag på en sommarstuga att hyra, då trycket är enormt. Dessutom har priserna gått upp. Men om du känner någon annan familj som också vill komma bort några dagar kan ni bytlåna boende med varandra. Då får ni ett roligt miljöombyte och kan uppleva nya saker utan att du behöver lägga pengar på hotell eller stughyra.

7. Ät lunchen ute i stället för middag

Visst är det härligt att sätta lite guldkant och gå ut och äta ibland? Men om det är tufft att få budgeten att räcka för en stor familj så kan det löna sig att äta lunch ute i stället för middag. Många restauranger har lägre priser och speciella lunchmenyer som gör att det är enklare att få pengarna att räcka.

8. Plocka eller fånga maten själv

I år finns det gott om svamp och bär ute i naturen. Redan nu är blåbär och hallon mogna och på många håll runt om i Sverige finns det gott om kantareller. Där har du en god början till en delikatessmåltid med kantarellsås och blåbärspaj. Hittar du mycket kan du frysa in och ha till senare. I vissa sjöar och vattendrag går det också att fiska gratis eller med ett fiskekort till ringa kostnad. Egenfångad färsk fisk smakar gott. 

9. Betala räkningarna tidigt

Jo, vi vet, det finns roligare saker än att betala räkningar på semestern. Men om du betalar dem redan nu slipper du oroa dig för förseningsavgifter om du inte är hemma. Dessutom kanske du upptäcker att det inte var så många räkningar och får pengar över till något roligt semesternöje.

Taggar: