1. Privatbloggen
  2. Annorlunda investeringar - handväskor & sportbilar

Annorlunda investeringar - handväskor & sportbilar

När fonder och aktier går upp och ner i coronakrisen finns det roliga investeringar som kan vara stabilare.

samlarobjekt - icke konventionella investeringar

2020-09-25

Vad sägs om att investera i handväskor, bilar, vin och whisky? På tio år har handväskor dubblerat värdet - men allra bäst har det gått för whiskysamlarna som femfaldigat sin investering..

Osäkra tider kan betyda andra typer av investeringar

När börsen går upp och ner kan exklusiva samlarsaker ibland vara en tryggare investering. Champagne och fina italienska viner ökade med 6-8 procent förra året, medan handväskor klättrade mest, upp 13 procent.

Den allra bästa investeringen för samlare förra året var handväskor, enligt Knight Frank Index. Den som samlar på designerhandväskor kan blicka tillbaka på 13 procent i värdestegring. Allra hetast är Hermès-väskor, men även Chanel och Louis Vuitton är åtråvärda. Bland annat gick en Hermès Birkin i skinn från nilkrokodil för två miljoner kronor.

För vinsamlare var 2019 något av ett mellanår med en värdeökning på vinkällaren på en procent. Bordeaux-viner gick ner med 3,6 procent, medan champagne och fina italienska viner gick bättre, upp med 6-8 procent. Vinflaskan kan ändå vara säkrare än börsen i dessa osäkra tider.

Förra årets rekord blev en låda med tolv flaskor Domaine de la Romanée Conti 1990 som såldes för tre miljoner kronor av Sotheby’s i Hong Kong.

Whisky fortsatt stark trend

Whiskysamlare kan blicka tillbaka på fortsatt värdestegring under 2019. Under förra året gick värdet på fin whisky upp med fem procent. På tio år kan whiskysamlarna räkna hem en värdestegring på otroliga 564 procent. Marknadsledaren Macallan har dock gått ner då det finns ett överutbud. Trots det var årets dyraste whiskyflaska på auktion från Macallan. En flaska från 1926, kallad ”The holy grail” av samlarna gick för hisnande 18 miljoner kronor.

Även fina samlarbilar har varit en bra investering på några års sikt. På tio år har samlarbilar i genomsnitt ökat med 194 procent. Möbler har gått sämre. Den som satsade på eleganta designmöbler för tio år sedan har fått se sin investering krympa med 27 procent. 

Bland topparna på fjolårets samlarauktioner märks den svarta Fender Stratocaster-gitarren som Pink Floyds David Gilmour spelat på. Den gick för nästan 60 miljoner. Ännu dyrare var stålskulpturen av en kanin av den amerikanska konstnären Jeff Koons. Sålde för 900 miljoner kronor.

FAKTA: Så gick samlarinvesteringar förra året

TILLGÅNG – FÖRÄNDRING 2019 – 10 ÅRS FÖRÄNDRING 

Handväskor 13% 108% 

Frimärken 6% 64% 

Whisky 5% 564% 

Konst 5% 141% 

Klockor 2% 60% 

Vin 1% 120% 

Möbler 0 -27% 

Genomsnitt -1% 141% 

Ädelstenar -1% 86% 

Bilar -7% 194% 

Smycken -7% 90% 

Källa: Knight Frank

Taggar:

LÅN