1. Privatbloggen
  2. Äntligen påsk - här är 8 tips på nöjen

Äntligen påsk - här är 8 tips på nöjen

Påsk- och påsklovstips från oss på Lendobloggen

Påsktips från Lendobloggen

2022-04-13

Äntligen är det dags för påsk och påsklov. I vissa delar av Sverige är lovet före påskhelgen, på andra håll ligger det efter. Här är 8 tips på hur du gör ledigheten roligare för både stora och små. 

I år infaller påsken i mitten av april. Den startar med skärtorsdagen den 14 april, långfredagen den 15 april, påskafton 16 april, påskdagen 17 april och annandag påsk 18 april. Påskhelgen och påsklovet kan ligga både före och efter helgen beroende på var i Sverige du bor. Påsklovet kan vara lite svårt att planera eftersom vädret i april ofta är varierande, så kallat aprilväder med sol ena stunden och snö nästa minut. 

Förra året firade de flesta på hemmaplan då det rådde coronarestriktioner, men i år ser läget bättre och det finns inga hinder att umgås med släkt och vänner. Det finns också gott om saker att hitta på både inne som gör helgen och lovet roligare och mer minnesvärt.

Vi på Lendo har listat 10 saker du kan göra under lovet.

Äggjakt 

Påskäggsjakten brukar med gömda ledtrådar brukar bli rolig och spännande för hela familjen. Göm ledtrådar som leder fram till nästa, ändå till barnen, släkten eller vännerna hittar påskäggen. Du kan ha upp till 20 stationer med ledtrådar, ju fler desto roligare. Och det måste inte ligga godis i äggen. Spännande presenter är minst lika rätt. 

Gör eget påskgodis

Visst, butikerna säljer smågodis till extrapris att fylla påskäggen med. Men hemgjort påskgodis är betydligt godare, och kanske lite nyttigare. Vad sägs om stekta chokladägg, chokladdoppad marsipankaniner och citronsmakande påskkyssar? 

Gå på påskutställning

Många museer har speciella utställningar med påsktema. Göteborgs naturhistoriska museum har till exempel haft en utställning av äggläggande djur. I Stockholm har både Naturhistoriska museet och Botaniska Trädgården extra aktiviteter under påsklovet. Surfa in hos ditt lokala museum och kolla in utbudet under påsken. 

Utomhusaktiviteter

Vädret är omväxlande i april, men nu börjar det tina upp och torka upp i skog och mark.  Perfekt för en skön promenad om solen lyser.  Sverige har många fina promenadstigar och vandringsleder som du får använda tack vare allemansrätten. 

Sista-minuten-resa

Många brukar åka på weekendresa under påsken för att möta våren. Det börjar förstås bli i senaste laget att hitta resor, men det finns fortfarande en del lediga biljetter till olika destinationer, så det går att få till en sista-minuten-resa i påsk. Barcelona, New York, Paris, Berlin och Amsterdam brukar vara populärt, men räkna inte med några låga priser. Om du inte har ordnat pass kan det dock bli problem, väntetiderna är enorma. 

Påskkryssning

Nu går båtarna med Finlandskryssningar för fullt i Östersjön igen. Om du har ett par dagar över som du inte vet vad du ska göra med kanske en kryssning kan liva upp tillvaron. 

Pyssla och påskpynta

Glöm inte påskpyntet, visst är det fint med gula fjädrar, harar, kycklingar, ägg, björkris, påskliljor och nyutslagna tulpaner. Köp hem eget material så kan ni pyssla hela familjen tillsammans inför påskhelgen. Och äggmålning är förstås en klassiker som du inte ska missa.

Bjud på påskfest

Förra året var det inte rekommenderat att träffa släkt och vänner. Ta chansen att fira påsken ordentligt i år och bjud in till påskfest. Vi på Lendo har tipsen om hur du ordnar påskmaten utan att den blir alltför kostsam efter prisökningarna. 

Glad Påsk önskar vi på Lendobloggen!