1. Privatbloggen
 2. Bästa elbilen 2022 – topplista & köpråd

Bästa elbilen 2022 – topplista & köpråd

Vilken elbil som är bäst beror på dina behov.

bästa elbilen 2022 - lista och tips hos Lendo!

2022-10-10

Nya elbilar lanseras i snabb takt på marknaden och antalet elbilar på vägarna likaså! Vi har tagit en titt på lite siffror kring elbilar i Sverige just nu. Vilka elbilar har vi flest av på vägarna? Och vilka modeller ligger i topp när det kommer till nyregistreringar hittills under 2022? 

Intresset för elbilar har exploderat i år och mer än var fjärde nybil är nu helt elektrisk. Många letar efter bästa elbilen – och vi på Lendo guidar dig så att du kan göra rätt val för dig. 

Här är köpråd och de 10 populäraste elbilarna i Sverige 2022. 

Elbilar har på kort tid kommit att dominera nybilsmarknaden i Sverige. Hittills i år har 55 000 nya elbilar registrerats. Trots att elpriserna har gått upp rejält fortsätter intresset för elbilar att vara på topp. 

Många söker efter den bästa elbilen just för dem. Går man bara efter försäljningsstatistiken så är det Volkswagen, Tesla och Kia som är den bästa elbilen, men det är viktigt att du låter dina behov styra ditt val. 

Viktiga frågor att ta hänsyn till är priset, hur lång räckvidd du behöver och hur stor bilen ska vara. Hittills har leveranstiden varit lång på nya elbilar, men situationen börjar lätta. Beställer du en bil idag är det möjligt att få den strax efter årsskiftet, men vissa modeller har fortfarande lång väntetid. 

Allra populärast hittills i år är Volkswagen ID.4 som är en SUV med lång räckvidd, stora utrymmen och hög komfort. Teslas nya Model Y är inte långt efter, trots att priset är nästan 800 000 kronor. 

Här går vi på Lendo igenom de mest sålda modellerna under 2022, förhoppningsvis kan du hitta bästa elbilen för dig där. Vi kommer också med goda råd vad du behöver tänka på inför köpet. 

Om du kan få din bil före nyår får du 70 000 kronor i klimatbonus, efter nyår sänks bonusen till 50 000 kronor. 

 1. Volkswagen ID.4. Över 5000 svenskar har valt den elektriska SUV:en ID.4 hittills i år. Det är en bil med stora utrymmen och hög komfort. Räckvidden ligger på drygt 50 mil för den bakhjulsdrivna modellen. Det finns också en fyrhjulsdriven version som klarar knappt 50 mil. Ett tryggt val, men kanske inte det mest spännande. 

 2. Tesla Model Y. Trots att bilen kostar nästan 800 000 kronor är Tesla Model Y Sveriges näst mest sålda elbil. Det beror på att det är en väldigt bra bil, men också på att ägarkostnaderna är låga trots det höga priset. Bilen har snabba fartresurser och massor av finesser i datorn. Nyligen blev den korad till världens säkraste bil. 

 3. Kia Niro. Finns både som elbil, laddhybrid och hybrid. Men just nu är elbilen allra populärast. Den modell som har sålts hittills i år börjar bli lite ålderstigen, men nu kommer en helt ny modell. Kia Niro är en lite mindre crossover, men den räcker bra för en mindre familj. Tryggt med sju års garanti. 

 4. Polestar 2. I grund och botten är Polestar en Volvo XC40, men som har fått en sportigare och tuffare sedankaross. Dessutom är interiören helt ny. Designen har blivit väldigt gillad, och Polestar har sportiga köregenskaper. Räckvidden är aningen kortare än hos de nyaste bilarna, men i gengäld är Polestar en körglad bil. Finns både med fyrhjuls- och tvåhjulsdrift. 

 5. Skoda Enyaq iV. Skoda bygger på samma bottenplatta som Volkswagen ID.4, men bilen har en annan kaross och en annan inredning. Många tycker att Skodas version är trevligare och inte lika avantgardistisk som Volkswagen ID.4, dessutom går bilen tystare. Utsidan är mer traditionell, på det hela taget en mycket trevlig elbil.

 6. Kia EV6. Kia lockar med läcker design, lång räckvidd och snabb laddning. Dessutom är EV6 en rolig bil att köra och den är komfortabel att åka i. Räckvidden ligger runt 50 mil i goda förhållanden. Ett bra elbilsköp för den som behöver en större familjebil. 

 7. Volvo XC40 Recharge. Volvos minsta SUV finns också som elbil. Med fyrhjulsdrift är det en snabb och sportig historia, men den finns också med framhjulsdrift i en mer överkomlig version. Bilen har fina köregenskaper och du sitter högt och skönt. Men räckvidden är inte bland de bästa på grund av bilens höga luftmotstånd.

 8. Nissan Leaf. Gamla Leaf har många år på nacken nu, och egenskaperna är ifrånkörda av nyare elbilar. Men om du bara kör litegrann och mest inne i stan kan den vara ett fullgott alternativ till en lite lägre prislapp. 

 9. MG ZS SUV. När bilen kom var den en prisbomb och kostade mindre än nästan alla andra elbilar. Nu har bilen uppdaterats, men också blivit dyrare. Den gamla kinesiska konstruktion har sina begränsningar, men den kan vara ett intressant budgetalternativ. 

 10. Tesla Model 3. Model 3 har varit världens mest sålda elbil under flera år, det handlar om en riktigt bra elbil, även om utrymmena är lite begränsade, framförallt i baksätet. Räckvidd och prestanda är dock i toppklass och trots att bilen funnits över tre år på marknaden har inte alla konkurrenter hunnit ikapp. En kompetent elbil, men Model 3 har blivit ganska dyr, och du missar klimatbonus för alla varianter utom den dyrast. 

Välj en modell som passar dina behov

Storlek & räckvidd.

Fundera över hur stor bil du behöver och hur lång räckvidd du behöver. Ska du ha elbilen som andrabil kanske det räcker med 20-30 mil. Åker du ofta med familjen på fjällsemester är en stor bil med 50 mils räckvidd mer passande. Tänk på att de officiella räckviddssiffrorna inte stämmer i verkligheten, särskilt inte vid snabb landsvägskörning i kallt väder.

Se till att du kan ladda bilen.

Det enklaste är om du kan ladda bilen hemma. Att alltid behöva ladda din bil på en laddstation blir jobbigt och tidskrävande. En riktig laddstation vid bostaden är säkrast för dig som bor i villa.

Planera för laddstation hemma.

Med en egen laddbox vid din bostad laddar du bilen säkert och relativt snabbt. En laddbox kostar mellan 5 000 och 12 000 kr plus monteringskostnad. Du kan få grön skattereduktion för att sätta upp en laddbox vid bostaden. Med en laddbox kan du ladda bilen full hemma över natten och du behöver sällan ladda den vid snabbladdare utom när du kör riktigt långt.

Räkna innan du köper bilen.

Elbilar har oftast lägre totala ägarkostnader. Många bilar är dyrare än motsvarande fossila bil, men låg värdeminskning och låga driftkostnader kan göra att elbilen ger en lägre total kostnad. Elbilar måste ses som framtidens bil, men det kan vara bra att göra en jämförande kalkyl med en bränsledriven bil, det är inte säkert att det blir billigare. Räkna också på hur du ska finansiera bilen, hos Lendo kan du jämföra lån till bil. När du ansöker om ditt billån via Lendo kan du låna upp till 100% av bilens värde eftersom du ansöker om lån utan säkerhet.