1. Privatbloggen
  2. Bästa tipsen - så fixar du drömrummet

Bästa tipsen - så fixar du drömrummet

Svenskarna satsar allt mer på att få ett fint hem under coronapademin.

renoverahemma

2020-10-26

Nästan var femte låneansökan i år hos Lendo beror på att vi önskar låna till en renovering

– Trenden är att vi satsar mer på att genomföra renoveringsprojekt som vi skjutit upp, säger Anneli Laine, informationschef hos XL Bygg. 

Här är tipsen för att du ska lyckas med ditt renoveringsprojekt. 

Medan andra handlare har haft det tufft under coronaåret 2020 har byggvaruhusen runt om i Sverige haft högtryck. När vi måste vara mer hemma i bostaden på grund av reseförbud och hemarbete satsar många mer på att få det fint i hemmet och renoverar. 

– Vi har absolut sett en ökning i år. Trenden är att vi satsar mer på att genomföra projektet som många skjutit upp tidigare. Nu är det är svårt att resa så satsar folk mer pengar på att göra det fint hemma, säger Anneli Laine, som är informationschef på XL Bygg. 

En sak som står högt upp på mångas önskelista är att inreda ett arbetsrum, inte så konstigt eftersom många numera har arbetsplatsen hemma. 

Renovering - en vanlig anledning till lån

Vi på Lendo ser ett fortsatt stort intresse för att jämföra låneerbjudanden till renoveringen. Ungefär 18 procent av de låneansökningar som kommit in i år avser renoveringslån. 

Att passa på och renovera nu kan både göra att du höjer värdet på din bostad och höjer trivselfaktorn. Här är några tips som kan vara bra att tänka på innan du sätter i gång och hemmasnickrar. 

Renovera ofta så att din lägenhet eller ditt hus genomgående är i bra skick, då blir det mer lättsålt.  Åtgärda alla uppenbara fel, till exempel läckande tak, trasiga dörrar, repiga golv och panel som behöver målas. 

Fall inte för modefärger och udda material. Även om du tycker det är snyggt just nu så blir det svårt att sälja din bostad om du valt kakel och klinker i skarpa färger, eller golv i udda material som inte alla gillar. 

Kom ihåg att planera innan du börjar. Innan du sätter igång att renovera bör du ha gjort en plan för hur arbetet ska gå till och när det ska vara klart. Istället för att åka och handla byggvaror lite då och då bör du lista ner allt du behöver och göra en budget. Då får du kontroll över ditt projekt och ser till att det inte uppstår några oväntade utgifter som du inte budgeterat för. Självklart bör du också ha en ritning innan du gör ett större projekt.

Ta ett rum i taget. Försök att göra klart ett rum i taget och göra arbetet i flera små etapper. Då är chansen större att gå i mål och att du sedan kan starta nya delprojekt.

Tänk på säkerheten. Eftersom du är mer ovan än en professionell hantverkare är det ännu viktigare att du använder säkerhetsutrustning som skyddskläder och säkerhetslinor.

Ta hjälp av fackmän. Vissa arbeten med elektricitet och vvs får du faktiskt inte göra själv. Arbetena kräver utbildning och certifiering för att dina försäkringar ska gälla. Enligt elsäkerhetsverket har många svenskar installerat el på farliga och olagliga sätt. Ofta beror det på okunskap eller bristande respekt för riskerna med el. Varje år skadas 1500 svenskar i elolyckor i sina hem. När det gäller vatten och avlopp kan du gå miste om försäkringsersättning vid en vattenskada om du utfört arbetena själv på ett icke fackmannamässigt sätt. Säljer du huset kan du bli ersättningsskyldig i efterhand.

Gör ett gediget underarbete. Om ska du måla om kommer slutresultatet inte bli bra om du slarvar med underarbetet. Men proffsen fuskar faktiskt lika ofta som hemmafixare när det kommer till badrum. En undersökning av tio vattenskadade badrum visade att sex var proffsbyggda, fyra gjorda av hemmafixare. 

Jämför renoveringslån. Vi på Lendo kan kostnadsfritt ge dig erbjudanden om renoveringslån från upp till 40 långivare som du kan jämföra i lugn och ro. Vi kan också slå ihop dyra smålån till en större kredit som nästan alltid får lägre ränta om du skulle välja att samla lån.