1. Privatbloggen
  2. Bästa tipsen till sportlovet!

Bästa tipsen till sportlovet!

Nu är det dags att planera in härliga vinteraktiviteter för sportlovet.

hammarbybacken sportlov Lendobloggen

2021-02-19

De flesta fjällanläggningar är nästan fullbokade trots pandemin. Men för första gången på många år är det härligt vinterföre i en stor del av Sverige. 

Sportlovet är ett skönt andningshål mitt i vintern när 1,5 miljoner skolelever är lediga under en vecka. Med start från och med vecka sju i södra och västra Sverige drar sportloven i gång. Möjligheten till utlandsresor är i år högst begränsade på grund av coronapandemin. 

Folkhälsomyndigheten manar till försiktighet vid inrikes resor i Sverige, men avråder inte direkt från resor till fjällen. Och många fjällanläggningar är snudd på fullbokade redan nu när det gäller sportloven, framförallt för vecka nio. Det finns fortfarande ströplatser att hitta, men mycket är upptaget. Skidanläggningarna har vidtagit flera åtgärder för att i möjligaste mån stoppa spridningen av covid-19.

– Den här vintern har vi sett vi över rutiner och gjort anpassningar för att du ska kunna njuta av din skidsemester i en trygg och säker miljö. Vårt självklara mål är att erbjuda dig en trevlig vintervistelse med bra förutsättningar för fin skidåkning, men med reservation för att det kommer att bli lite annorlunda detta år, uppger Skistar.

Som tur är finns det många aktiviteter som passar utmärkt på hemmaplan. Särskilt under 2021 eftersom det ser ut att kunna bli passande före för vintersport i en stor del av Sverige, något som inte inträffat på många år.

Sportlov på hemmaplan

En bra början är att undersöka vilka aktiviteter som finns i närheten av din bostadsort. De flesta svenskar har en skidanläggning inte alltför många mil från hemmet, även om du bor i södra delen av landet. Det kan vara ett enkelt sätt att ordna en fjällsemester i miniatyr över dagen.  

I Stockholm har till exempel Hammarbybacken öppnat som ligger ett stenkast från Stockholms City. Backen håller öppet med särskilda försiktighetsåtgärder.

– Det är väldigt glädjande att snöförhållandena är så pass goda att vi äntligen kan öppna upp vintersäsongen och välkomna alpina skidåkare i Stockholm till oss i Hammarbybacken. Vi vet att det är många som längtar efter att ta några åk i världscupsbacken mitt i stan, inte minst i dessa pandemitider då många jobbar hemma och kanske är mer stillasittande än tidigare, säger Stefan Sjöstrand, vd för SkiStar AB.

Om du gillar att åka längdskidor, bob eller pulka finns det oftast goda möjligheter redan i hemkommunen eller grannskapet. Just nu finns det snö ända ner till södra Skåne. Packa en ryggsäck och njut av vår vackra svenska vinter. Årstidsväxlingarna gör Sverige unikt. 

Tidigare har många kommuner hållit skridskobanorna stängda på grund av smittskyddsskäl. Men det finns gott om kommunala isar runt om i landet. Många är utomhus, och då är det relativt smittsäkert om man ska tro experterna. Om du beger dig ut på skridskor på sjöisar, tänk på att ha isdubbar och inte bege dig ut på svaga isar. 

Detsamma gäller om du skall ut och fiska. Att pimpla från isen är både spännande och avkopplande. Innan du borrar hål i isen och kastar i kroken, kolla också om du behöver fiskekort. 

Under vanliga år brukar många kommuner arrangera gratis aktiviteter för barn och föräldrar, dessvärre är mycket av det inställt i år, men kolla gärna med din kommun hur läget ser ut just där du bor. Men tänk på att smittskyddet bör gå i första hand. 

Då är det förstås ännu säkrare att stanna kvar i hemmet. Det går att hitta på många saker som ni kanske inte hinner med under vanliga veckor. Baka, pyssla och titta på film kan vara  en lösning om vädrets makter inte är på din sida. 

Län för län - här är alla sportlov

Sportlov 2021, vecka 7, 15 - 19 februari, län:

Halland (vissa kommuner vecka 8)

Jönköping

Västra Götaland (vissa kommuner vecka 8 eller 9)

Östergötland

Sportlov 2021, vecka 8, 22 - 26 februari, län:

Blekinge

Halland (vissa kommuner vecka 7)

Kalmar

Kronoberg

Skåne

Södermanland

Uppsala (vissa kommuner vecka 9)

Västra Götaland (vissa kommuner vecka 7 eller 9)

Örebro

Östergötland (vissa kommuner vecka 7)

Sportlov 2021, vecka 9, 1 - 5 mars, län:

Dalarna

Gotland

Gävleborg (vissa kommuner vecka 10)

Stockholm

Uppsala Västra Götaland (vissa kommuner vecka 7 eller 8)

Värmland

Västmanland

Sportlov 2021, vecka 10, 8 - 12 mars, län:

Jämtland

Norrbotten

Västerbotten

Västernorrland

Källa: Skolporten

Det här gäller vid resor:

Det är viktigt att du planerar för att kunna ta hand om dig själv om du skulle bli sjuk på ditt resmål. Blir du sjuk på annan ort bör du antingen isolera dig och stanna kvar där du befinner dig tills du är frisk igen, eller ta dig hem själv på ett säkert sätt, med minsta möjliga risk för att smitta andra. Tänk också igenom om vad du gör om någon annan i sällskapet blir sjuk. 

Tänk på att spridningen av covid-19 är svårt att förutsäga och kan förändras på den ort du reser till. Därför kan lokala restriktioner införas med kort varsel. Det kan påverka dina möjligheter att resa hem. Behöver du stanna borta längre än planerat kan du behöva ordna med boende under den förlängda vistelsen samt transport hem.

Följ de regionala rekommendationer som gäller på ditt resmål, t.ex. genom att läsa lokalnyheter eller den regionala smittskyddsläkarens webbsida. Varje resenär bör även följa de råd och anvisningar som ges på plats från researrangören och de som tillhandahåller login, t.ex. det hotell du bor på.

Källa: Folkhälsomyndigheten