1. Privatbloggen
  2. Bästa vinterbilarna – 10 populäraste med 4WD

Bästa vinterbilarna – 10 populäraste med 4WD

Fyrhjulsdrivna bilar alltmer populära bland svenskar.

bästa vinterbilen vit Volvo 4wd Lendobloggen

2023-11-16

Att köpa en bil utrustad med fyrhjulsdrift har blivit ett populärt val bland svenska bilköpare. På 10 år har andelen fyrhjulsdrivna bilar på begagnatmarknaden mer än fördubblats, och mer än var fjärde bil på de svenska vägarna har idag fyrhjulsdrift. Vilken är bästa vinterbilen? Lendo listar de 10 populäraste fyrhjulsdrivna bilarna i vinter.

Det är inte bara elbilar som blivit allt vanligare den senaste tiden, utan även bilar med fyrhjulsdrift har blivit ett vanligt fenomen på svenska vägar det senaste decenniet. För ett decennium sedan var bara var tionde bil utrustad med fyrhjulsdrift. 

Idag har över en fjärdedel av alla begagnade bilar fyrhjulsdrift. Finessen är därtill extra populär under vinterhalvåret, då många svenskar föredrar en bil med fyrhjulsdrift för att känna sig tryggare på vinterväglag.

På Sveriges största marknadsplats Blocket ser man varje vinter en stor uppgång på efterfrågan av begagnade bilar med fyrhjulsdrift och inför vintern har vi på Lendo därför sammanställt och rankat de hetaste fyrhjulsdrivna bilarna som går att hitta på begagnatmarknaden.

I toppen av listan återfinns Volvos välkända XC60, och biltillverkaren dominerar listan med totalt fem av tio platser. Men även tysktillverkade bilar med fyrhjulsdrift går hem hos svenskar. För Volkswagen innebär det att de populära modellerna Passat och Tiguan tar silver respektive brons på listan. 

Audi har också två modeller bland de tio populäraste fyrhjulsdrivna bilarna, nämligen Audi A4 som kommer på fjärde plats och Audi A6 som hamnar på åttonde plats. Japanska Toyota med modellen RAV4 kniper tionde platsen på listan över de mest populära fyrhjulsdrivna bilarna, och är den enda bilfabrikanten på listan som inte är från Europa.

Topp fem fyrhjulsdrivna modeller

Volvo XC60

Volvos XC60 toppar listan, där den klassiska SUV-modellen kommer med stora innerutrymmen, god långfärdskomfort och en trevlig körkänsla. Men den populära bilen är inte utan nackdelar. På grund av den stora populariteten fortsätter modellen att vara relativt dyr, även som begagnad. För den som köper en XC60 begagnad finns det också flera tusenlappar att spara in varje år på grund av lägre fordonsskatt jämfört med nyare modellår.

Om du är på jakt efter en begagnad Volvo XC60 finns det ett par problem du bör ha koll på. En konstruktionsmiss på bakdörren gör att fukt kan samlas och tränga in i bilen. Modellen har även återkallats för en uppdatering av autobromsen. Kolla även efter rost och titta så att bromsskivorna inte har slått sig.

Volkswagen Passat

Volkswagen Passat som kommer in på andra plats har funnits i olika skepnader sedan 1974, och är snart inne på sin nionde generation. En låg totalkostnad för att äga i kombination med god körkomfort, rymlig kupé och stort bagageutrymme har lett till att den populära familjebilen har varit eftertraktad i flera decennier. Men samtidigt har modellen haft många problem. 

Dieselgate-skandalen hos Volkswagen drabbade flera hundratusentals Volkswagenbilar i Sverige, och Volkswagen Passat är en av de modellerna som påverkades, men det ska vara fixat nu. Förutom det har bilen kämpat med problem med kamkedjan, växellådor och många mindre elektroniska problem. Innan ett köp är det väl värt att lägga tid på att se till att alla funktioner och finesser fungerar, då även ett litet fel är dyrt att reparera.

Volkswagen Tiguan

Volkswagens SUV Tiguan har länge varit en av Europas mest populära SUV:ar, och den är alltid eftertraktad både som ny och begagnad. Den har fördelar som en stor och praktisk bil med låga kostnader och en bra körkänsla även på svenska vintervägar. Den stora populariteten har även lett till att den är populär på begagnatmarknaden, och håller sitt pris relativt väl.

Modellen är något större än Volkswagens Passat, men också högre kostnader, som kan vara bra att ha i åtanke. För den större familjen kan det vara intressant att veta att Tiguan också kommer i en sjusitsig version, som kan vara ett alternativ.

Typiska problem med en Volkswagen Tiguan som är väl värt att hålla koll på är uttänjda kamkedjor och strulande DSG-lådor. Men Tiguan, som är en förhållandevis ny modell som lanserades 2007, har inte lidit av så många problem som Passat, som producerats sedan 1970-talet. Bilen drabbades inte av dieselgate trots att den lanserades 2007.

Audi A4

För den som vill ha en lite lyxigare bil är Audis välbekanta Audi A4 ett omtyckt alternativ. Bilen har funnits i olika utformningar och generationer sedan 1995 när den ersatte den då populära Audi 80. Sedan dess är Audi A4 ett bekant namn för många bilintresserade, och är nu inne på sin femte generation. Modellen kommer ofta utrustad med många lyxiga funktioner, som kostar en del när bilen är ny men inte bidrar till värdet lika mycket. Det går därför att göra stora fynd om man letar efter begagnade Audi A4:or, när det största värdetappet har skett. Audi A4 ses ofta som direkt konkurrent mot dyrare märken som BMW och Mercedes, men går att fynda till ett pris likt Volvos och Volkswagens populära modeller.

Den lite mer kompakta Audi A4 är fortfarande rymlig och har väldigt god körkomfort, men för den stora familjen kan A4:an bli lite för liten. Audi har satsat mer på komfort och interiör än på storlek, och är därför lite mindre än både Volvos XC60 och Volkswagens Passat och Tiguan.

Ett problem med äldre modeller av Audi A4:or är att kamkedjan kan kugga över och ge stora motorskador. Automatlådan kan också orsaka irritationer på grund av småfel. Andra problem som man kan stöta på är elektroniska fel eller delar som nöts ut fort.

Volvo V90

Volvo V90 är Volvos uppföljare till den folkkära modellen Volvo V70, och är en kombination av det historiska från Volvos kombibilar med modern komfort, elegans och prestanda. När Volvo V90 lanserades 2016 var den en succé, men är nu mer populär som begagnad. Bilen kombinerar stort bagage och stora utrymmen i fram och baksätet, med väldigt god komfort för långa körningar.

Trots nylanseringen har dock modellen haft sina problem. Typiska kvalitetsmissar som dålig karosspassning och elektronik som felar spökade länge Volvo V90. Modellen har även haft flera återkallelser för bland annat krockkuddarna. Modellen har även problem med rostskyddet.

Billån

Om du funderar på att köpa en ny eller begagnad bil, så kan du behöva ett billån för att finansiera ditt köp. Hos Lendo kan du enkelt jämföra låneerbjudanden från upp till 40 olika långivare och hitta det bästa erbjudandet för dig. Du kan ansöka om billån upp till 600 000 kronor, och hos Lendo kan du dessutom låna till en bil utan kontantinsats, därför låna upp till 100% av bilens värde.

Tio populäraste fyrhjulsdrivna bilarna som begagnade

1.Volvo XC60
2.Volkswagen PASSAT
3.Volkswagen TIGUAN
4.Audi A4
5.Volvo V90
6.Volvo V60
7.Volvo XC70
8.Audi A6
9.Volvo XC90
10.Toyota RAV4

Tio populäraste märkena med fyrhjulsdrift

1.Volvo 
2.Volkswagen
3.Audi
4.BMW
5.Mercedes-Benz
6.Subaru
7.Skoda
8.Mitsubishi
9.Toyota
10.Hyundai
Källa: Car.info

Taggar:

BILLÅN