1. Privatbloggen
  2. Båtsommar 2022 – så kör du snålt och säkert

Båtsommar 2022 – så kör du snålt och säkert

Trots höga bränslepriser så stiger priserna på motorbåtar även i år.

båtsommar 2022 Lendobloggen

2022-06-23

Båtintresset verkar hålla i sig efter pandemin – och många letar båt även i år. Vi på Lendo listar tipsen som gör att du kan spara bränslet för miljö och plånbok – och vara säker på sjön. 

Under pandemin steg försäljningen av båtar kraftigt, och enligt statistik från Blocket som TT redovisat har medianpriset för en motorbåt gått upp till 95 570 kronor i år, från förra årets 85 000 kronor. Trots de höga bränslepriserna har priset på segelbåtar fallit tillbaka något, från 58 000 kronor i medianpris till 56 000 kronor i år. 

Trycket efter båtar har ändå minskat något och det är lättare att hitta en passande båt i år, enligt branschföreträdare. Anledningen till att många väljer motorbåt tros vara att färre kan segla. De senaste åren har aluminiumbåtar blivit allt populärare, de är både underhållsfria och stryktåliga. De går nästan att använda året runt och är vridstarka och stabila. Flera nya modeller har kommit de senaste åren.

Men oavsett om du väljer aluminiumbåt eller en annan motorbåt i år är det viktigt att försöka spara på de dyra bränsledropparna. Sweboat, båtbranschens riksförbund, har tagit fram goda råd för ecodrivinpg på sjön. 

– Vi vill avliva myten att det är tråkigt att köra båt bränslesnålt. Förutom att minska utsläppen så gör eco-driving att du sparar en slant i bränslekostnader och dessutom kommer du att se betydligt proffsigare ut på sjön, säger Mats Eriksson på Sweboat. 

Ett annat tips om man vill minska sin förbrukning ytterligare är att dra ner på tempot lite. Du kanske kan stanna en dag extra i någon fin hamn, bada, fiska och njuta av allt som finns att se och göra på sjön och i vattnet. 

Tips för Eco-driving på sjön

Trimma upp motorn när den planat ut

Börja köra med helt nedtrimmad (eller intrimmad) motor och kom snabbt upp i planing. Sänk sedan gaspådraget och börja trimma upp (eller ut) motorn - du kommer att märka att hastigheten ökar och båten går bättre i vattnet. 

Använd dina sinnen när du kör

Lyssna på motorljudet, känn efter om båten går plant och glider på vattnet, titta på vattensprutet på sidan - det ska inte spruta längre fram än från den bakre tredjedelen av båtens längd.

Sänk farten

Undvik att köra i 12 knop även om det är hastighetsbegränsningen. I det läget är det bättre att sänka farten.

Arbeta med motortrim

Istället för att hela tiden ändra gaspådraget - arbeta med motortrim när du tar vågor och svänger

Håll båtbotten ren

Se till att ta bort alger och havstulpaner och annat som gör att båten går tyngre. 

Ta bort onödig last

Kör inte omkring med onödig last och lasta rätt (normalt i mitten på båten)

Källa: Sweboat

Så är du säker på sjön

Både för nya och gamla båtägare är säkerheten på sjön det allra viktigaste att ha i beaktande. Sveriges Sjöräddningssällskap har tagit fram kloka tips för att du ska bli säkrare på sjön. Under de senare åren har de fått göra allt fler utryckningar. 

- Vi är förberedda för en intensiv säsong. Vädret spelar en stor roll i hur mycket folk som rör sig på sjön, och hur väl förberedd man som båtägare är på oförutsedda händelser, säger Lars Samuelsson, maritim ledare på  Sjöräddningssällskapet. 

Lär känna din båt

Hur funkar motorn? Var går bränsleslangarna? Vad är en bottenplugg? Det finns många saker att lära sig om en båt, och ofta har en begagnad båt unika lösningar. Se till att du vet så mycket som möjligt om den båt du köper eller hyr.

Utbilda dig

På sjön gäller andra regler än på vägarna. Läs på, och allra helst, gå en utbildning. Den första nivån heter förarbevis, och ger dig de mest grundläggande kunskaperna. Sjöräddningssällskapet har även appen HJÄLP, med grundläggande tips för dig som är ny på sjön.

Utrustning ombord

Se över båtens utrustning. Ankare, tillräckligt med tamp, verktygslåda, brandsläckare, första förband, en extra dunk bränsle och hela segel. Men också personlig utrustning: varma kläder, vatten, sjösjuketabletter och nödproviant.

Sprid kunskapen

Det blir roligare och säkrare om alla ombord får uppgifter, kan hantera båten och navigera. Lär er tillsammans och prata igenom hur ni skulle agera i en nödsituation.

Kolla vädret

Kolla alltid vädret innan ni går ut, för den tid ni tänkt vara ute, och håll koll på om prognosen ändras. Det finns idag en mängd väder-appar att ladda ner, däribland Sjöräddningssällskapets Kustväder och Sjöfartsverkets ViVa.

Meddela vart du går

Se till att någon som är på land vet vart ni går och när ni förväntas vara hemma. Blir det ändrade planer, meddela det.

Planera färden

Se till att kunna navigera och utrusta båten med sjökort. Planera rutten och identifiera kluriga passager och grynnor.

Se till att du kan larma

Om det värsta skulle hända, se alltid till att du kan larma med mobiltelefon och eventuellt VHF-radio (kräver certifikat). Mobilen i vattentätt fodral, så kan du ringa 112 även från vattnet.

Flytväst till alla ombord

Sist men inte minst, se till att alla har flytväst ombord. Flytvästen räddar liv, så enkelt är det.

Gott sjömanskap

På sjön är inte ensam stark. Gott sjömanskap innebär att visa hänsyn och hjälpas åt. Håll hastigheten, var rädd om människor och miljö, hjälp till i hamnar eller om någon signalerar till sjöss.

Håll avstånd

På sjön finns det inte tydliga vägar. Det går inte alltid att förutse andra har för avsikter. Därför är det viktigt att hålla ordentligt avstånd. (Ibland kan man misstänka att båtförare använder samma beteende som i vägtrafiken. Om man skall hålla 3 sekunders avstånd där är kanske 30 sekunder eller tre minuter mer relevant på sjön)

Var tydlig

Visa dina avsikter tidigt och tydligt. Det kan betyda att man överdriver en liten gir för att sedan sakta återgå till den önskade kursen. Gör man det minskar risken för missförstånd som kan leda till olyckor.

Visa hänsyn

Att hålla avstånd och vara tydlig är en bra början. Tag också för vana att titta bakom båten innan till exempel ett möte eller vid passage av en brygga; hur mycket svall drar båten? För att minska svallet räcker det inte att sänka farten litegrann. De flesta motorbåtar drar som mest svall i farter mellan 5 och 15 knop. För att “släppa svallet” kan det med en del båtar vara lämpligt att stanna helt, låta den egna häckvågen passera, för att sedan börja köra sakta framåt igen.

Skaffa marginaler

Vad händer om du får ett oväntat motorstopp, en tamp i propellern eller något annat plötsligt problem? Om du har god marginal till land eller grundområden i lä finns det gott om tid att lösa problemet eller ankra. En blåsig dag kan annars ett litet problem snabbt utveckla sig till en farlig situation.

Källa: Sjöräddningssällskapet

Jämför båtlån hos Lendo

Om du behöver hjälp med finansieringen av en båt kan du kostnadsfritt jämföra upp till 40 båtlån via oss på Lendo. Oavsett vilken typ av båt du planerar köpa är det en god idé jämföra båtlån innan du lånar för att få lägsta möjliga ränta.