1. Privatbloggen
  2. Billån eller privatleasing - vad passar dig bäst?

Billån eller privatleasing - vad passar dig bäst?

Dags för ny bil? Vi går igenom finansieringsalternativen!

billån - vilket sätt att finansiera bilen är bäst för dig?

2022-01-21

Hur ska jag finansiera min nya bil? I dag är det många som funderar över om billån eller privatleasing är bäst. Här går vi igenom fördelar och nackdelar med lån till bil och privatleasing för dig som ska byta bil. 

I dag blir det allt populärare att köpa ny bil med privatleasing. Mer än hälften av alla nya bilar som säljs finansieras med privatleasing. Många lockas av möjligheten att få en fast månadskostnad och slippa lägga en kontantinsats till bilen, men det finns också vissa nackdelar att ta hänsyn till. 

När det gäller begagnade bilar är det sällan möjligt att privatleasa dem. För den som inte kan lägga hela köpesumman kontant så går det att välja att låna till bilen med ett billån med säkerhet och restvärde eller använda ett privatlån som billån. Billån med säkerhet innebär att kreditgivaren har bilen som säkerhet och att du måste lägga 20 procent av köpesumman kontant. Tar du ett privatlån kan du låna till hela köpesumman. 

Här är fördelar och nackdelar med de olika finansieringsformerna: 

PRIVATLEASING

Fördelar

+ Du slipper kontantinsats. I stället betalar du en högre månadskostnad där hela finanskostnaden är inbakad.

+ Du vet kostnaden varje månad. Kostnaden för privatleasingen är fast varje månad. 

+ Service ingår oftast. Ofta har bilföretaget bakat in servicen i din månadskostnad.

+ Du slipper sälja bilen när du ska byta. Det är bara att lämna tillbaka bilen när leasingavtalet löpt ut. 

Nackdelar

- Du är oftast bunden i 36 månader. Det är väldigt svårt att bryta ett leasingkontrakt i förtid, och kan bli väldigt dyrt. 

- Kör du fler mil än i avtalet kostar det extra. Oftast ingår det 1000 eller 1500 mil om året. Kör du längre får du betala för övermil. 

- Du kan få ersätta skador på bilen. Om du repar bilen eller får parkeringsskador brukar det kosta extra, samma sak om du missar en service. 

- Du får inte dra av finanskostnaden i deklarationen. Leasingavgiften räknas inte som en räntekostnad och får inte dras av. 

BILLÅN UTAN KONTANTINSATS (privatlån)

Fördelar

+ Större frihet än vid privatleasing. Du kan när som helst byta bil och lösa det resterande lånet. 

+ Du behöver ingen kontantinsats. Du får låna till hela köpesumman, då lånet inte är kopplat till bilen som säkerhet. 

+ Räntan avdragsgill i deklarationen. Du får dra av för 30 procent av räntekostnaden, och får därmed ett skatteavdrag. 

+ Du får köra hur långt du vill. Kör du långt med bilen så är det inte kopplat till en direkt kostnad, även om det sänker bilens värde. 

+ Du kan byta bil när du vill. Du behöver inte vänta ut treårsdagen för att byta bil. 

Nackdelar

- Restskulden följer inte alltid värdeminskningen. Lånet är inte kopplat till själva bilen, och behöver troligen ha en längre löptid än din ägartid av bilen. 

- Kan ha högre ränta än billån med säkerhet, beroende på din personliga kreditvärdighet. Det är inte säkert, men ibland blir räntan högre på ett privatlån utan kontantinsats än på ett billån där du lägger 20 procent kontant. 

BILLÅN MED SÄKERHET OCH RESTVÄRDE

Fördelar

+ Större frihet än vid privatleasing. Du kan när som helst byta bil och lösa det resterande lånet. 

+ Restskulden följer oftast värdeminskningen. Om lånet är rätt upplagt ska bilens värde när lånet löper ut (vanligtvis efter tre år) vara lika högt som restskulden. 

+ Räntan avdragsgill i deklarationen. Du får dra av för 30 procent av räntekostnaden, och får därmed ett skatteavdrag. 

+ Du kan byta bil när du vill. Du behöver inte vänta på att lånet ska löpa ut, du kan byta bil i förväg. 

+ Du får köra hur långt du vill. Visserligen påverkas andrahandsvärdet, så milen blir inte gratis, men du får köra så långt du vill. 

Nackdelar

- Du behöver lägga minst 20 procent kontant. Köper du en dyrare bil kan du få lägga över 100 000 kronor kontant, alla har inte den möjligheten. 

- Gäller endast nyare bilar och oftast via bilhandlare. Billån med säkerhet och restvärde erbjuds traditionellt sett av bilhandlare, även om det i dag finns flera aktörer som ger det för privatköp. 

Vad passar bäst för mig?

Utgå från din personliga situation och försök hitta den lösning som passar bäst för dig. Om du vet att du bara kör 1000 mil och kan låsa dig i tre år kanske privatleasing är mest fördelaktigt. Kör du långt och vill vara flexibel är det förmodligen bäst att låna. Har du inte möjlighet att lägga kontantinsats kan ett privatlån vara mest fördelaktigt. Sätt dig gärna ner med offerter på de olika lösningarna och försök hitta den som passar bäst i din livssituation.