1. Privatbloggen
  2. Black Friday 2021: 7 goda råd

Black Friday 2021: 7 goda råd

Black Friday 2021 infaller i år den 26 november.

Black friday 2021 - Lendobloggens 7 bästa tips

2021-11-12

Den stora köpfesten riskerar att grusas av försenade leveranser och tomma lagerhyllor i e-handeln. Här är de bästa tipsen för att lyckas med Black Friday-inköpen. 

Många laddar nu för att shoppa under Black Friday-rean 2021. Årets Black Friday infaller den 26:e november, fredagen före den amerikanska Thanksgiving-helgen. Många svenskar inleder sin julshopping under rean som numera på många håll dragits ut till en hel vecka, kallad Black Week. 

Under förra årets Black Friday och Black Week handlade svenskarna för över sju miljarder kronor. 

Visst kommer det gå att göra fynd även i år, men vissa butiker varnar för att det redan är brist på vissa varor. Elektronikindustrin har skakats av en halvledarkris som har gjort att allt från bilar till vitvaror och hemelektronik har blivit försenade eller inte kunnat tillverkas. Frakten från Kina har fördyrats och försenats under det sista året.  Så det är långt ifrån självklart att du hittar exakt det du söker på Black Friday 2021. 

Handeln är ändå optimistisk inför Black Friday och julhandeln. Trots växande fraktproblematik är framtidstron i både butiks- och e-handeln positiv inför årets avslutande månader, enligt Handelsbarometern för oktober.

– Efter en smärtsam pandemi som tömt besparingarna för många handlare är det nu helt avgörande att det blir en stark julhandel. Trots oro kring fraktproblemen tror handlarna på en stark avslutning på ett turbulent år, det är givetvis ett viktigt och glädjande besked, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Bästa shoppingtipsen - spendera inte för mycket!

Vi på Lendo har sammanställt shoppingtipsen som gör att du lyckas med Black Friday 2021. Så här undviker du att bli lurad och att göra onödiga impulsköp som du får ångra. 

Planera i förväg - gör en budget

Gör en budget I förväg och håll fast vid den. Lista vilka saker du vill köpa. Det är lätt att förköpa sig under Black Friday och dras med i hetsen. Men har du gjort en budget och en inköpslista är chansen större att köpfesten blir lyckad. Bestäm i förväg hur mycket du vill spendera och vilka saker du helst vill köpa.  

Börja inköpen tidigt

Med den varubrist som råder i dag är det bra om du är tidigt ute. Vissa attraktiva varor riskerar att sälja slut snabbt då lagren är mål. Enligt internationella experter gäller det bland annat spelkonsoler, grafikkort och vissa leksaker. 

Se upp för fejkade priser

Det händer att handlare fejkar reor och höjer priset innan Black Friday. Priserna på olika varor förändras ständigt så det lönar sig verkligen att använda en prisjämförelsetjänst oavsett om du handlar i butik eller på nätet. På de största prisjämförelsesajterna kan du se historiken över priserna, då slipper du bli lurad

Var social

Häng med på Facebook-sidor, Instagram-inlägg och Twitter -flöden från dina favorithandlare. Det är ett ofta ett bra sätt att ta reda på exklusiva erbjudanden och kampanjer. Många återförsäljare postar numera exklusiva erbjudanden i sociala medier. 

Undvik oseriösa handlare

Verkar priset för bra för att vara sant? Då ska du se upp. Det händer att fejkade handlare tar betalt för varor som sedan aldrig skickas ut. Det finns dock certifieringar som Trygg E-handel som gör att handlaren kan anses trovärdig. Sajter som är populära hos prisjämförelsesajter brukar också vara pålitliga. Läs användarnas betyg av sajten. 

Fall inte för första impulsen

Visst är det hetsigt runt Black Friday och många köper saker de inte behöver bara för att det är billigt. Det är lätt att du dras med i euforin. Kanske blir det ett bra köp ändå, men ibland händer det att man ångrar sig. Det finns ångerveckor vid näthandel, men det är enklare att avstå köp du sedan kommer att ångra. 

Undvik dyra småkrediter

Det som verkar billigt på Black Friday kan bli dyrt i slutändan om du väljer att köpa den med en dyr kredit. E-handelslån eller kreditkortsköp kan kosta över 20 procent i ränta om du inte kan betala av det direkt, så är det du sparar på rean snabbt uppätet. Om du vet med dig att du redan sitter med flera små krediter eller avbetalningsköp som blir dyra i längden pga korta löptider och avi- och fakturaavgifter, fundera på om det kan vara läge att lösa dessa genom att samla dina lån i ett enda lån.