1. Privatbloggen
  2. Boka charter & utlandsresa - råd för sommaren -21

Boka charter & utlandsresa - råd för sommaren -21

Många länder börjar öppna upp igen för utlandsresenärer - men vad behöver du tänka på inför resan?

charter - råd under pandemin 2021 Lendobloggen

2021-06-04

Nu börjar charterbolagen öppna upp många resmål igen. Efter över ett år med resestopp är det många som längtar efter ut i världen igen. Fortfarande finns det många regler och saker att tänka på när du bokar och ska resa iväg. Vi på Lendo reder ut vad som gäller för din semesterresa 2021. 

För någon månad sedan började charterbolagen att återuppta resorna igen. De första resorna gick till grekiska övärlden och Cypern. Efter ett års reserestriktioner under pandemin är vi många som längtar efter att kunna resa igen. 

Men fortfarande finns det många saker att tänka på när du bokar resan och ska ge resa ut i världen för första gången på länge. Resandet genomförs just nu med negativa PCR-test som ett krav för nästan alla resmål. Från slutet av juni hoppas resebranschen att resenärer även ska kunna resa utan test, med EU:s nya vaccinintyg. 

- Vi är väldigt glada att kunna starta upp chartersäsongen inför sommaren. Både för våra kunders skull men också för alla våra medarbetare och vänner nere på destinationerna som är glada att åter kunna igen välkomna alla svenska turister. Äntligen reser vi. Säger Adam Györki, kommunikationsansvarig på TUI.

TUI ser ett stort intresse från resenärerna och många har bokat resor till Grekland och Spanien i sommar. Längre fram emot hösten och vintern så är det populärt med Thailand och Zanzibar.

De flesta charterbolag erbjuder extra trygghetspaket som innebär att du har större möjligheter till av- och ombokning, vissa inkluderar även en reseförsäkring med pandemiskydd. 

Reglerna för resor, intyg och vaccination ändras hela tiden, vi på Lendo har sammanställt vad som gäller just nu i början av juni 2021 och vad du som planerar en resa bör tänka på.  1. Undersök vad som gäller på ditt resmål innan du bokar

Undersök på förhand vilka regler och rekommendationer som gäller på ditt resmål. Du har ett personligt ansvar att resa så smittsäkert som möjligt. Även om pandemin börjar klinga av bör du begränsa nya nära kontakter och umgås i en mindre krets under resan och på resmålet, uppger Folkhälsomyndigheten. 

Planera också för hur du kan ta hand om dig själv om du skulle bli sjuk. Om du eller någon i sällskapet drabbas av covid-19 kan du behöva stanna på resmålet tills du är frisk. 

Undersök med researrangör och försäkringsbolag om vad som gäller för din resa innan du reser.

2. Undersök vilka inreseregler som gäller vid resan

Alla resenärer råds att hålla sig välinformerade om vilka inresebestämmelser som gäller på resmålet. Du kan hitta information både hos Utrikesdepartementet (UD) på ambassaden på resmålet via Sweden Abroad.  En annan bra källa är UD:s app resklar som gör det enklare att hålla koll på vad som gäller på ditt resmål. Varje resebolag brukar också ha tydliga riktlinjer om vad som gäller. 

De flesta länder kräver ett läkarintyg som visar att du inte har covid-19, för att du ska kunna resa in i landet. Provet måste tas tätt inpå avresan, och det är ett krav även om du är vaccinerad. Vissa länder kräver även ett hälsointyg. En del charterbolag erbjuder rabatterade PCR-tester.

Skulle ditt covid-19-test vara positivt brukar du få boka av, eller boka om till ett senare datum, dock tidigast tre veckor efter det positiva provet. 

3. Kontrollera villkoren innan du bokar

Många bolag har extra trygghetsvillkor nu under pandemin, men det är viktigt att dubbelkolla vad som händer om resan ställs in eller om du själv blir sjuk, om du kan få pengarna tillbaka, eller om du måste boka om. Är du bara orolig kan det vara svårt att avboka om du inte köpt till extra avbokningsskydd. 

Att boka en paketresa är en extra trygghet jämfört med endast en flygresa, då paketreselagen gäller. Då har du större möjlighet att avboka under förutsättningar att Utrikesdepartementet avråder från resa till en viss plats. Detta då alla företag som säljer paketresor måste ha en resegaranti. Skulle resebolaget du bokat med gå i konkurs kan du i stället få ersättning via denna.

4. Kolla upp resmålets restriktioner

Alla länder har olika restriktioner och regler. Kolla upp vilka regler som gäller och följ de lokala myndigheternas råd och anvisningar väl på plats. Många europeiska länder har mer strikta krav på munskydd än vad Sverige har. Försök att undvika resmål som har utegångsförbud och stängda restauranger - det kommer inte att bli någon rolig semester. 

5. Munskydd på flyget

Tänk på att det är obligatoriskt att bära munskydd under flygresan. Det kan vara jobbigt att sitta flera timmar med mask om du är ovan, men det brukar gå bra. 

6. Testa dig när du kommer hem 

Alla resenärer som inom de senaste sju dagarna innan ankomst till Sverige befunnit sig i ett land utanför EU/EES/Schengen/Storbritannien rekommenderas att testa sig vid ankomst till Sverige samt på dag fem efter ankomsten. Det är också en rekommendation att du isolerar dig och undviker nära kontakt med andra under sju dagar från ankomsten till Sverige. För länder inom EU är rekommendationen om test och karantän borttagna från 1 juni. 

Länderna som UD gett grönt ljus till (juni 2021)

Andorra, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Förenade kungariket Storbritannien och Nordirland, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, San Marino, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike. 

Från och med den 1 juni 2021 hävs avrådan från icke nödvändiga resor även för Australien, Israel, Nya Zeeland, Rwanda, Singapore, Sydkorea och Thailand.

Länderna som UD avråder från (juni 2021)

För samtliga länder som inte listas ovan förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 1 juli 2021.

Topp fem populäraste resmål i sommar

1) Kreta

2) Rhodos

3) Cypern

4) Mallorca

5) Gran Canaria

Källa: TUI

Källor: Folkhälsomyndigheten, UD, Sweden Abroad, Ving, TUI. 

Taggar:

BLANCOLÅN