1. Privatbloggen
  2. Bopriser stiger trots oro för krig & räntehöjning

Bopriser stiger trots oro för krig & räntehöjning

Trots osäkra omvärldsfaktorer och stigande räntor står bostadsmarknaden stark.

Bostadspriser stiger trots oro för krig och räntehöjningar - Lendobloggen

2022-04-19

I mars blev det en mindre prisuppgång, men framåt är det mer osäkert. – Även om priserna fortsätter att öka är min känsla att bostadsmarknaden står och väger mellan att pressas uppåt eller nedåt, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

De nya marssiffrorna från Svensk Mäklarstatistik visar på en mindre uppgång av bostadspriserna. Priserna för bostadsrätter steg med en procent i hela riket, vilket gav en ökning på fyra procent de senaste tre månaderna. Villapriserna i riket gick upp med en procent. Priserna för landets fritidshus börjar däremot att mattas av. I mars blev det en minskning med en procent jämfört med tidigare månad.

– Det kommer även bli intressant att följa vilken riktning priserna för fritidshus kommer ta. Det har varit en rejäl uppgång det senaste året men den oroliga marknaden och svenskarnas vilja att resa utomlands efter restriktionerna kan ha en påverkan även här, säger Andreas Moritz, VD på SkandiaMäklarna.

I Stockholm har efterfrågan på lägenheter i innerstan gått ner, medan det är hetare utanför tullarna. Det verkar som fler vill bli i utkanterna med nära tillgång till större grön- och fritidsområden. 

– Stockholms innerstad har svalnat av något vilket är väntat givet den höga uppgången i januari och februari. Samtidigt stiger bostadsrättspriserna utanför tullarna markant. Jag tror detta kommer bli trenden i Stockholm framåt, säger Erik Wikander, vice-vd för Svensk Fastighetsförmedling.

Vissa experter varnar för att de höga energipriserna kan slå mot villapriserna. Även räntorna oroar många. 

– Det är tydligt att Sverige kommer eliminera beroendet av rysk gas och olja. Elprisernas effekt på villapriser blir därför bara större och större. En stor oro bland säljare och köpare är boräntorna. Flera banker har gjort skarpa höjningar den senaste tiden och det är möjligt att de fortsätter upp. Skulle så vara fallet kan detta definitivt dämpa prisutvecklingen, speciellt i områden där priserna, och därmed lånen, är höga, säger Erik Wikander, vice-vd för Svensk Fastighetsförmedling.

Fastighetsbyrån bedömer att viljan att byta bostad trots allt är starkare än oron för krig, elpriser och ränte

– Priserna i alla storstäder, förutom bostadsrätter i centrala Stockholm, stiger den senaste månaden. Viljan att byta bostad är starkare än den oro som kriget, räntehöjningar och stigande drivmedelspriser skapar. Med tanke på kriget i Ukraina, räntehöjningar och stigande priser på el och drivmedel är det kanske något förvånande att priserna fortsätter att stiga. Våra mäklare märker av en viss oro från konsumenterna men viljan att byta bostad verkar väga tyngre. Efterfrågan är fortsatt något högre än utbudet, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Statistik prisutveckling bostadsrätter, villor & fritidshus

Bostadsrätter1 mån3 mån12 månMedelpris (kr/kvm)
Centrala Stockholm+- 0%+ 5%+ 12%114 309
Stor-Stockholm+ 2%+ 4%+ 7%69 968
Villor1 mån3 mån12 månMedelpris
Stor-Stockholm+ 1%+ 4%+ 10%7 562 000
Bostadsrätter1 mån3 mån12 månMedelpris (kr/kvm)
Centrala Göteborg+ 1%+ 4%+ 6%71 123
Stor-Göteborg+ 1%+ 4%+ 5%51 703

Villor1 mån3 mån12 månMedelpris
Stor-Göteborg+ 1%+ 2%+ 10%6 174 000

Bostadsrätter1 mån3 mån12 månMedelpris (kr/kvm)
Centrala Malmö+ 2%+ 4%+ 10%41 051
Stor-Malmö+ 2%+ 2%+ 7%37 386
Villor1 mån3 mån12 månMedelpris
Stor-Malmö+ 2%+ 4%+ 8%5 421 000

Fritidshus12 månMedelpris
Riket+ 19%2 418 000