1. Privatbloggen
  2. Bostadspriser 2021 - högtryck väntas i sommar

Bostadspriser 2021 - högtryck väntas i sommar

Högtryck väntas råda på bostadsmarknaden i sommar.

bostadspriser 2021

2021-06-17

Ny statistik visar att priserna fortsatte att rusa uppåt i maj. På årsbasis har villorna gått upp med 20 procent. – Det är inte osannolikt att prisutvecklingen mattas av något när våra konsumtionsmönster allt mer faller tillbaka till hur det var innan pandemin, säger Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.

Bostadspriserna 2021 har slagit nya rekord varje månad. De senaste siffrorna från Mäklarstatistik är förstås inget undantag. Villapriserna steg med två procent i maj och bostadsrätterna med en procent. Det betyder att villor gått upp med 20 procent på årsbasis och bostadsrätter med 13 procent. Det är första gången sedan mätningarna startade som ökningen varit över 10 procent. 

Allra hetast är förstås villamarknaden när fler och fler vill ha trädgård och arbetsrum när de vistas mycket i hemmet. Allra mest har de gått upp i Stockholm med omnejd, upp 24 procent på årsbasis. Det motsvarar en ökning på över en miljon kronor. Malmöområdet kommer inte långt efter med en ökning på  23 procent. En genomsnittsvilla i Storstockholm kostar nu 7,3 miljoner kronor. 

Utöver den numera välkända pandemieffekten så gav sannolikt säsongen stöd för fortsatt större prisökningar på villor än på bostadsrätter, säger Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.

Även fritidshusen fortsätter att klättra uppåt. På årsbasis är uppgången 15 procent och ett genomsnittligt fritidshus kostar nu 2,2 miljoner kronor. 

Förändrad bostadsmarknad i sommar

Tidigare var det en sanning att bostadsmarknaden stannade upp under sommaren och att du skulle vänta in hösten för att sälja din bostad. Den gamla sanningen gäller inte alls längre. Nu spår många mäklare en het sommar med högtryck på bostadsmarknaden.

– Det görs många fler affärer mitt i sommaren nu för tiden. Den som är sugen på att köpa gör klokt i att inte ta sommarlov från bostadsannonserna. En annan trend som är tydlig och viktig för den som vill sälja eller köpa är att ha en långsiktighet och vara medveten om att ha kontakt med mäklare redan långt före en bostadsaffär är ett tydligt framgångsrecept för en god affär, säger Andreas Moritz VD på SkandiaMäklarna.

Även Fastighetsbyrån väntar sig en het sommar på bostadsmarknaden, lågtrycket låter vänta på sig. Det finns flera naturliga förklaringar till den otroliga utvecklingen. 

– Det är exceptionella prisökningar på villor på en nivå som vi inte sett tidigare. I grunden har vi låga räntor och bostadsbrist i stora delar av landet. Vi har även en inlåsningseffekt på villasidan där många äldre bor kvar i sina stora hus då de upplever att det inte finns bra, prisvärda alternativ. Och sedan har pandemin gjort att fler vill bo större och ha tillgång till trädgård. Alla faktorer samverkar och bidrar till en historiskt hög prisökning, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

En första inbromsning på marknaden börjar synas på små bostadsrätter i Stockholm. Särskilt när det gäller Södermalm där det tar lite längre tid att sälja små lägenheter och där färre spekulanter kommer på visningarna. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling tror att det kan bli prispress på bostadsmarknaden i höst då många vill sälja. 

– Många av de som skjutit upp sin flytt under pandemin kommer vilja sälja sin bostad i höst. Som följd av det ökade utbudet är risken stor att priserna vänder nedåt i områden med kraftiga uppgångar det senaste året. Trots återinförandet av amorteringskravet förväntar vi oss en större efterfrågan på mindre bostäder i studentstäder, när högskolorna återgår till fysisk undervisning, säger Marcus Svanberg,VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

För den som är ung och ensamstående kan det vara tufft att komma in på bostadsmarknaden med amorteringskrav och höga krav på kontantinsatser.

– De som drabbas värst av det senaste årets stora prisökning är framför allt unga och ensamstående, grupper som redan före pandemin hade svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Fokus för regeringen och bostadsminister Märta Stenevi (MP) bör vara att omformulera amorteringskraven, sänka flyttskatten och ta fram kontantinsatsregler som tar hänsyn till bostadsköparens ekonomi, säger Marcus Svanberg.

Här har bostadspriserna ökat mest under året:

Bostadsrätter%Villor%Fritidshus%
1. Värmland+ 35%1. Jämtlands län+ 33%1. Kalmar län+ 22%
2. Gotland+ 26%2. Västerbottens län+ 24%2. Västmanland+ 21%
3. Västerbottens län+ 20 %3. Stockholms län+ 24%3. Södermanland+ 21%

Tre tips för  en trygg bostadsaffär

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt

Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt kommer upp- eller nedgångar i prisutvecklingen på bostadsmarknaden ha mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi

Om du har små marginaler i boendeekonomin – se över hur återinförda amorteringskrav, stigande räntor och förändrade arbetsförhållanden skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först

Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad först. Då vet du utgångsläget inför ditt eget köp och kan enkelt räkna på exakt vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, maj 2021

Bostadsrätter1 mån3 mån12 månMedelpris (kr/kvm)
Riket+ 1%+ 3%+ 13%45 227
Centrala Stockholm+ 1%+ 3%+ 12%104 310
Stor-Stockholm0 %+ 2%+ 12%64 875
Centrala Göteborg0 %+ 2%+ 11%67 629
Stor-Göteborg+ 1%+ 3%+ 11%49 778
Centrala Malmö+ 2%+ 8%+ 21%38 890
Stor-Malmö+ 2%+ 5%+ 20%36532
Källa: Mäklarstatistik

Prisstatistik Villor, maj 2021

Villor1 mån3 mån12 månMedelpris
Riket+ 2%+ 7%+ 20%4 285 000 kr
Stor-Stockholm+ 2%+ 7%+ 24%7 443 000 kr
Stor-Göteborg+ 2%+ 7%+ 19%6 043 000 kr
Stor-Malmö+ 1%+ 7%+ 23%5 644 000 kr
Källa: Mäklarstatistik

Prisstatistik Fritidshus

Fritidshus12 månMedelpris
Riket+ 15%2 203 000 kr
Källa: Mäklarstatistik

Bild från Länsförsäkringar

Taggar:

LÅN