1. Privatbloggen
  2. Bostadspriserna föll i juni: ”Smärtgräns nådd”

Bostadspriserna föll i juni: ”Smärtgräns nådd”

Nu börjar bostadsmarknaden lugna ner sig efter det senaste årets rusning.

bostadspriser - Lendobloggen

2021-07-06

I juni föll både lägenhetspriser och villapriser i storstadsområdena. 

– Mycket talar för att vi nu nått upp till en smärtgräns, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB. 

Det senaste året har bostadspriserna utvecklats i en aldrig tidigare skådad takt. Fram till maj hade villapriserna gått upp med 20 procent på ett år och bostadsrättspriserna med 13 procent. Men nu är trenden bruten och för första gången på länge syns en minskning av bostadspriserna i juni. 

Priserna på bostadsrätter föll i storstadsområdena i juni. Även villapriserna föll i Storstockholm och i Södra Sverige, enligt ny statistik från SBAB:s och Booli:s prisindex HPI, baserat på samtliga registrerade bostadsförsäljningar på Booli.

Fortfarande är det dock bra tryck på marknaden och minskningen i juni var relativt marginell. Lägenhetspriserna föll med 0,1, 0,4 och 1,5 procent i Storstockholm, Storgöteborg respektive Stormalmö. I resten av landet fortsatte lägenhetspriserna att stiga. Som mest steg de i Mellersta Sverige (1,5 procent).

- Prisutvecklingen på lägenheter i våra storstäder under juni bekräftar den tendens till inbromsning vi började skönja i april och som har fortsatt under våren. Mycket talar för att vi nu nått upp till en smärtgräns. Under mer normala omständigheter så hade det samtidigt varit viktigt att väga in att sommarmånaderna brukar vara mer lugna på bostadsmarknaden, men liksom förra året är många kvar hemma i Sverige. Läget är därför lite svårbedömt och det blir intressant att se vad som händer efter sommaren, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Även villapriserna börjar mattas i storstäderna, men i norra Sverige fortsätter priserna att rusa. Villapriserna föll med 1,6 procent i Storstockholm under juni. Även i Södra Sverige föll priserna  med 0,9 procent. I resten av Sverige ökade priserna, Norrland är glödhett med en ökning på 2,3 procent. 

- Villapriserna har under pandemin stigit i en takt som vi inte sett sedan slutet av 1980-talet. Vi har också haft stora underskott på villor i särskilt Storstockholm till följd av mer än ett decennium med liten nyproduktion. I likhet med lägenhetspriserna har vi nu nog ändå nått något av en smärtgräns i Storstockholm, även om sommarmånaderna brukar vara lite lugnare, säger Robert Boije.

En stor anledning till att priserna ökat så mycket är att skillnaden mellan utgångspris och slutpris på bostäder, den så kallade budpremien, har ökat kraftigt under pandemin. Det visar en kartläggning Länsförsäkringar Fastighetsförmedling gjort utifrån Mäklarstatistik. Villor såldes för 13 procent över det utannonserade priset, bostadsrätter låg 9 procent över. Tidigare låg budpremien på mellan 2 och 7 procent. 

– Pandemin har inneburit mer tid i hemmet, vilket gör att fler värdesätter sitt boende högre än tidigare. De låga räntorna och en förväntad stabil konjunkturutveckling gör att fler nu känner sig trygga i att gå längre i en budgivning, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Den snabba uppgången på bostadsmarknaden är ett internationellt fenomen, visar en analys som Bank of America har gjort. Enligt banken är världen nu inne i den fjärde prisuppgången för hus sedan 1970. Den förra uppgångsfasen avslutades 2007. Flera andra länder har haft högre prisutveckling än Sverige det senaste året. I USA har huspriserna stuckit i väg med 24 procent på ett år, även på tio års sikt har de amerikanska priserna ökat mer. 

Taggar:

LÅN