1. Privatbloggen
  2. Bundet eller rörligt elpris? Experternas tips

Bundet eller rörligt elpris? Experternas tips

Experterna om elpriserna inför vintern

elpriser hur ska man tänka inför vintern? Lendobloggen

2023-09-18

De rekordhöga elpriserna blev en chock för många svenskar under förra vintern. I sommar har vi haft betydligt lägre elpriser - vissa dagar till och med minuspriser. Men hur ska du egentligen tänka med elavtalet inför vintern? Timpris, rörligt eller bundet? Vi på Lendo har sammanställt vad experter och elmarknaden förutspår i vinter.

Många elhandelsbolag slutade helt med att erbjuda bundna elavtal förra året, när elmarknaden var extremt ansträngd. Men i år ser det bättre ut, mycket tack vare en sommar med mycket vind och regn. Dessutom har gaslagen i Europa kunnat fyllas upp och extra kapacitet byggts klart. 

Under de höga elpriserna förra vintern var timavtal ett attraktivt alternativ för många kunder, som ville styra sin elförbrukning själva för att minska elkostnaderna. Men nu har de låga elpriserna gjort att timavtalen har tappat i popularitet igen, till förmån för rörliga elavtal, säger Karin Hallberg på Fortum.

– Normalt är det väldigt säsongsbetonat – aktiviteten går upp när det blir kallare och högre priser, och då letar kunderna runt efter bättre erbjudanden. Men förra året hände det dels ovanligt tidigt, och dels med en starkt växande trend för timpriser. Men tittar jag på timpriset nu så ser det ut att vara ett avtagande intresse. Särskilt när det gäller inflödet av nya kunder, där ser vi en tydligt nedåtgående trend för timpriser. Nu vill de flesta ha ett rörligt avtal, periodmätt per månad, säger Karin Hallberg, privatkundschef på Fortum Sverige till Tidningen Energi.

Sedan förra vintern har även de fasta elavtalen kommit tillbaka, och många elhandlare lockar nu med kampanjpriser. Det kan vara ett tillfälle att teckna ett avtal, men det är viktigt att se upp för hur länge kampanjen gäller, så att du inte drabbas av en rejäl prishöjning när kampanjen går ut. 

Hos en ledande elhandelsaktör ligger priserna i augusti för ett bundet elavtal på ett år just nu på 91,75 öre/kWh för elområde 1, 92 öre/kWh för elområde 2, 127,25/kWh öre för elområde 3 och 168,75 öre/kWh för elområde 4, samtidigt som det rörliga elpriset för juli månad låg på omkring 60 öre/kWh för alla elområden. Det är en stor skillnad jämfört med priserna från 2022, där toppnoteringen låg på hela 238 öre/kWh under december månad.

Enligt flera experter på elpriser verkar det som att vi kan förvänta oss lägre priser i år, men de varnar samtidigt för att vi inte har sett de dyraste månaderna än. Augusti, september och december var de månader som hade högst elpris förra året, och varnar att det fortfarande finns en risk att priserna kan komma att bli höga likt förra vintern.

– Det kan hända att det ändrar sig framåt hösten om det blir en liknande situation som förra året, säger Karin Hallberg, privatkundschef på Fortum Sverige till Tidningen Energi.

Terminskontraktet för el i Norden för 2024 ligger i augusti på 52 euro per megawattimme, enligt data från Nasdaq OMX Commodities. Det är ett sätt för elhandelsbolagen att prissäkra sin el för en viss period i framtiden, och ger en indikation på marknadens tro om framtiden. Det skulle betyda ett kilowattpris på 62 öre per kilowatt innan skatter och avgifter, och under det priset som ledande aktörer just nu erbjuder bundet elavtal för. 

För den som tror att terminspriset är en bra fingervisning, kan ett rörligt avtal passa bäst. Men för den som vill vara på den säkra sidan och skydda sig mot risken för de höga priserna kan det vara klokt att binda ditt elavtal.

– Historiskt sett så talar prisbilden ändå till de rörliga elavtalens fördel. Så se till att se över ditt elavtal kontinuerligt för att se till så att du har det bästa avtalet för dina behov, säger Marcus Tinusson, elexpert på Elskling.

Spara el - tipsen inför vintern

  • Sänk inomhustemperaturen. Ett ungefärligt riktmärke är att varje grad minskar energianvändningen med 5 procent. Om du kan sänka tre grader kan du spara över 2000 kWh.

  • Duscha mer sällan, och kortare tid. Många har vant sig att duscha både en och två gånger per dag. Men ska vi vara ärliga är det varken det bästa för huden eller håret, och definitivt inte för plånboken.

  • Stäng av golvvärme och handdukstork. Både golvvärmen och handdukstorken är riktiga energitjuvar som mest är till för din bekvämlighet. Om du använder tofflor och låter handduken lufttorka kan du stänga av dem.

  • Använd bara torktumlaren till det mest nödvändiga. Torktumlaren är faktiskt en av de största energitjuvarna i hemmet.

  • Sluta handdiska. Visste du att det går åt mer energi när du handdiskar än kör diskmaskinen? Ju mer du kan köra i diskmaskinen, desto mer el kan du spara.

  • Diska i diskmaskin och undvik att spola av disken före. Välj Eco-programmet. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.

  • Tvätta med full tvättmaskin och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Väljer du eco-programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt.

  • Vädra smart. Om du måste vädra: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid.

  • Skippa standby. Stäng av apparaterna helt när du inte använder dem. Och dra ur laddare när de inte används.

  • Släck lampor i rum du inte är i. Det är onödigt att leva i mörker i vinter, för lågenergilampor drar otroligt lite ström. Men om du är i ett annat rum kan det ändå vara värt att släcka.