1. Privatbloggen
  2. Dags att byta bil? Tänk på det här först.

Dags att byta bil? Tänk på det här först.

Funderar du på att byta bil trots de oroliga tiderna med coronapandemin?

dags för ny bil - tips om vad du bör tänka på innan

2020-04-28

För den som känner sig trygg med sin ekonomi kan det faktiskt vara ett bra tillfälle just nu då många bilhandlare har sänkt sina priser kraftigt – och du kan till exempel få försäkringen första året på köpet. Dessutom ökar onlineförsäljning och hemleverans av bilar snabbt. Bilförsäljningen har gått ner kraftigt i spåren av coronakrisen, men för den som vill byta bil kan det faktiskt vara ett gyllene tillfälle, för just nu råder köparens marknad.

Enligt analysföretaget Vroom föll begagnatmarknaden under fyra veckor i rad, men nu har kunderna börjat återvända till bilhallarna igen. Branschorganisationen Bil Sweden bedömer att nyförsäljningen kommer att minska.

– I stort sett alla bilfabriker världen runt har stått stilla samtidigt som många av kunderna är osäkra på framtiden, vilket tillsammans kommer att påverka bilmarknaden. Trots det osäkra läget är vår bedömning att omställningen mot elektrifieringen kommer att fortsätta. Vår prognos för andelen laddbara bilar ligger därmed kvar på 30 procent för 2020, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden.

Men för den som känner sig trygg med sin ekonomi är den minskade efterfrågan en bra möjlighet till att få rejäla rabatter på en ny bil. Många bilar har fått en prissänkning på 5-15 procent, enstaka modeller kan ha sänkts ännu mer. Här kan du hitta en lista på bilar som sänkts i pris den senaste tiden.

Bilhandeln rapporterar också om att digitala bilköp har fått sitt genombrott under coronakrisen. Flera bilhandlare har den senaste tiden lanserat e-handel för nya och begagnade bilar och det gör att du kan klicka hem en ny bil från soffan. Nästan alla bilhandlare erbjuder nu också hemleverans av din nya bil om du vill minimera smittoriskerna i coronatider. Dessutom har flera handlare erbjudanden som försäkring på köpet första året, vinterdäcken på köpet eller olika typer avtrygghetsförsäkringar fritt i tre månader.

5 tips att tänka på inför ett byte av bil

1. Ny eller begagnad - fundera på vad som passar dig bäst. Om du kan tänka dig att köra en bil som är 1-3 år gammal sparar du stora pengar jämfört med en helt ny bil. Det kan handla om så mycket som 40-50 procent i värdeminskning på tre år. En fin lågmilad treårsbil kan vara lika pålitlig som en ny.

2. Hur stor bil behöver du? Var tredje såld bil är numera en suv, men de flesta bilister behöver inte en stor fyrhjulsdriven bil som kan ta sig fram i skogen. Visst är det lockande att sitta högt i en suv, men bilen är både dyrare i inköp och drar mer bränsle.

3. Bensinbil, hybrid eller elbil? Laddhybrider och elbilar spås stå för en tredjedel av bilförsäljningen i Sverige i år. Men de säljs främst som företagsbilar. Men för vissa privatpersoner kan en laddhybrid eller elbil vara lönsam - både för miljön och plånboken. Kör du mycket och kan klara all körning elektriskt finns det pengar att spara även för privatpersoner.

4. Pruta och jämför priser innan du slår till. Efter flera heta år är det just nu köparens marknad både på nya och begagnade bilar. Det är färre kunder än tidigare som har möjlighet att köpa bil just nu. Så innan du slår till på en ny bil - jämför många olika erbjudanden och försök att pruta.

5. Jämför billån innan du köper bilen. Ska du finansiera bilen med ett lån? Undersök först om du har råd. Räntan kan också skilja sig ganska rejält, och genom att jämföra flera olika låneerbjudanden kan du pressa ner kostnaden för ditt bilköp rejält. Genom en låneansökan hos Lendo får du kostnadsfritt låneerbjudanden från upp till 40 långivare.

Taggar:

BILLÅN