1. Privatbloggen
  2. Dags att lätta ankar! 5 tips för din båtsommar

Dags att lätta ankar! 5 tips för din båtsommar

Sällan har intresset för att köpa eller hyra båt varit så stort som i sommar. 1000-tals svenskar letar båt när det är hemmasemester som gäller 2020.

5 tips för din båtsommar - Lendo

2020-07-02

Letar du båt i år? Du är inte ensam. Här kommer våra 5 tips för att du ska få en lyckad båtsommar!

Båtuthyrarna rapporter om högtryck och hos båthandlarna är det en strykande åtgång på båtar som finns i lager. Blocket vittnar om att sökningarna efter båtar slår rekord. 68 procent av båtarna säljs inom en vecka, mer än dubbelt så snabbt som förra året. Äv en stora svenska båttillverkare som Nibus (bilden) rapporterar om en ökning.  Coronapandemin har verkligen inneburit att båtbranschen surfar på en stor efterfrågevåg. 

Men det kan vara lite knepigt att få ihop semestern om du vill skaffa båt nu i sista minuten. Vi på Lendo har sammanställt 5 tips som underlättar lite i jakten på den perfekta semesterbåten. 

1. Tänk på säkerheten

Det viktigaste är att tänka på säkerheten. Köper du en båt med eftersatt underhåll så ökar risken för att den ska gå sönder och att du kan hamna i farliga situationer. Satsa på en välskött båt som är kontinuerligt servad och i bra skick.  Varje dag under sommaren rycker Sjöräddningssällskapet ut 40 gånger för att hjälpa nödställda på sjön. 

- Vi på Sjöräddningssällskapet älskar att vara på vattnet, och tycker det är kul att fler vill prova på båtlivet. Men det är viktigt att göra det med respekt för sjön, sina egna begränsningar och ta hänsyn till andra. Då kan vi alla tillsammans bidra till bättre sjösäkerhet, säger Niklas Jendeby, kommunikationsledare på Sjöräddningssällskapet.

Innan du ger dig ut på sjön bör du ha kunskap om hur din båt fungerar och om hur du ska bete dig på sjön. Se till att båten har rätt säkerhetsutrustning och att alla har flytvästar. 

2. Att hyra kan vara billigare än att köpa en båt

Att äga en egen båt är en skön känsla, men ofta kan det bli billigare och mer miljövänligt att hyra båten för de semesterveckor du har möjlighet att utnyttja den. Det kan låta dyrt, men tänk på att en båt kostar mycket pengar för de få veckor du kan utnyttja den.  

Ofta är det billigast att hyra av en privatperson, men tänk på att undersöka så att det finns ordentliga försäkringar och att du har ett hyresavtal som täcker in alla eventualiteter. Skulle något hända är det också viktigt att du kan få tag på personen du hyrt båten av.

Att gå via en professionell båtuthyrare blir oftast dyrare, men du slipper en del jobb med att leta båt, och oftast är garantier och försäkringar bättre. Vänd dig helst till en uthyrare med nya och moderna båtar, då är risken för att de går sönder mindre. Är du okunnig men ändå vill ta dig ut på sjön kan det vara möjligt att hyra båt med skeppare. 

3.Jämför försäkringar och finansiering

Innan du genomför din båtaffär bör du jämföra både försäkringar och finansiering. Det kan skilja ganska mycket och kommer att löna sig. Genom att göra en låneansökan hos Lendo kan du få erbjudanden om båtlån från upp till 35 långivare kostnadsfritt. Du kan också få ett lånelöfte innan du genomför din båtaffär, vilket kan underlätta. 

4. Ordna en båtplats

Det finns de som skaffar båt utan att ha en båtplats, gör helst inte det. Det kan bli en dyr historia om du tvingas ligga i gästhamnar under långa perioder eller till och med ta upp och ner din båt mellan varje gång du ska använda den. Har du en mindre båt kan det förstås fungera att du sjösätter den med bilen och trailern varje gång du ska använda den, då går det att prova flera insjöar också. 

5. Förbered dig innan du går ut på sjön

Att planera båtturerna underlättar mycket och ökar säkerheten, särskilt om du ska göra längre resor eller utflykter. Börja med att planera din rutt efter sjökort och navigatorer. Undersök vart det kan finnas knepiga passager och lömska grynnor. Kolla vädret noga innan ni går ut. I dag finns det många bra väderappar att ladda ner, förr var det sjörapporten i radion som gällde. Meddela någon som är kvar på land vart ni ska åka. Och om olyckan är framme så måste du ha nödutrustning så att du kan larma. Det är inte säkert att mobiltelefonen fungerar till sjöss, en VHF-radio kan vara räddningen.

Taggar:

BÅTLÅN